Heh Ty chyba masz troszkę dłuższy staż na ogrodowisku i na takim terenie i to ja powinnam podglądać
A wiewióry... może przychodzą jak Cię nie ma??? a jeżeli nie to z pewnością kiedyś się pojawią
"Trzeba zrozumieć istotę działania mikroorganizmów glebowych, które rozkładają materię organiczną i dopiero w tym procesie rozkładu wydzielane są substancje mineralne dostępne dla roślin. Kupując biohumus, choć oczywiście zawiera on nieco składników mineralnych pochodzenia naturalnego, przede wszystkim kupujesz producentów, którzy te składniki dopiero wytworzą. Nawozy mineralne są jak tabletka witaminowa wyprodukowana w zakładzie chemicznym, którą możesz łykać codziennie rano, a mimo dużych dawek efekty takiej tabletki są dyskusyjne. Do Ciebie należy wybór czy wolisz tabletkę czy może świeże i zdrowe soki z owoców i warzyw. Owoce i warzywa choć zawierają mniej witamin niż skoncentrowana tabletka, to jednak wielokrotnie już udowodniono, że naturalne witaminy są znacznie bardziej skuteczne niż te „chemiczne”, czyli można je spożywać w mniejszych dawkach. Podobnie jest z nawozami. Do Ciebie należy wybór czy roślinom dawać nawozy mineralne (czyli gotowca ze skoncentrowanymi minerałami, z których roślina przyswoi sobie i tak tylko niewielką część, reszta wypłucze się podczas podlewania) czy biohumus (dzięki któremu minerały zostaną pozyskane w sposób naturalny i będzie to proces powolny, będą one wytwarzane stopniowo w takim tempie, że rośliny zdążą to przyswoić). Oczywiście mocno uogólniam ale taka jest istota problemu"
cytat to komentarz spod artykułu z tej strony
oczywiście zachęcam do czytania etykiet a nie zakupu konkretnych środków.
P.S.W tej chwili na tapecie szukanie informacji o dżdżownicach kalifornijskich (być może już na wiosnę będę i u mnie)
W ogrodzie formalnym pewnie nie wyglądałby zbyt dobrze ale do mojego leśnego wydaje mi się ze pasuje
staż jakiś mam, ale jestem mało aktywna, taka małomówna....zaglądam, ale jeżeli nie ma konkretnego ogrodniczego tematu do omówienie to się nie odzywam. z dużym zainteresowaniem oglądam ogrody pod sosnami - mamy wspólne problemy, ograniczone możliwości, a zawsze można skorzystać z cudzego pomysłupomimo zadrzewienia trudno takie ogrody zapełnić w pionie, bo większe rośliny nie chcą tam rosnąć.
na najbliższy sezon (wczesna wiosną) zaczynam robić zakątek z okrągłym placykiem z kamienia, który ma być w połowie osłonięty wysokim ekranem - szukam inspiracji, z czego to zrobić. bez kolejnej nitki nawadniania raczej się nie uda, do tego półcień. projekt w głowie już mam, jeszcze go rozrysować.....za to lubię zimy, że mam czas na rysowanie.
z tulipanów pewnie będziesz zadowolona, w pierwszym roku są zawsze ładne, bo cebulki są odkarmione.
Widziałam Aniu, moje też są, ale takie jakieś ... nieśmiałe
Śmigają po czubach sosen i nijak moim marnym sprzętem uchwycić ich nie mogę chyba będę musiała napisać list do Gwiazdora, by mi cosik takiego lepsiejszego sprezentował w tym roku na gwiazdkę
Anka Leśne Wzgórze;
"Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth." Marcus Aurelius
Hahaha ja też nie powinnam za dużo się odzywać, bo za wiele jeszcze nie wiem...
Tak woda w takim zalesionym ogrodzie to duży kłopot, kilka tygodni temu padało u nas przez prawie tydzień,a ja musiałam iść podlać nowo posadzone rośliny bo po "ruszeniu ziemi mokro było tylko 3-5cm na wierzchu. O tulipany się boję ze względu na cień, najwyżej jak nie będą zachwycały dosadzę w przyszłym roku tylko krokusy i szafirki...
Dzięki za informacje o borówkach ... już przeczytałam...