Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aniaprzesadza 16:54, 10 mar 2021

Dzień dobry.
Kto może, proszę niech pomoże uporzadkować moją rabatę, która ma 1m szerokości. Rosną na niej 3 pięknie kwitnące głogi. Pozostałe rośliny chciałabym, aby tworzyły zgraną kompozycję. Czy tak jest? Nie jestem pewna. Rośliny mogę przesadzić, dokupić lub wykopać. Pomóżcie. Podobają mi się miskanty zwarte i żurawki.
Aniaprzesadza 16:57, 10 mar 2021

aneczka_a 19:27, 10 mar 2021

Powiedzcie proszę czy chcąc stworzyć na 5 metrach długości różaną rabatę postawić na szpaler z jednej odmiany czy wymieszać z 3 różne podobnej wielkości?
LIDKA 19:49, 10 mar 2021

Aniu przesadzajaca
Za dużo gatunków. 1 m szerokości to nie jest dużo.
Może posadź na przemian po 2 hortensje i po 2 rozplenice tak aby drzewka były pomiędzy rozplenicami.
a przed tym obwódkę z żurawek np.
i już. Ćhoć nie wiem jaka długość tej rabaty i jakie odległości są między drzewami.
im prośiej tym lepiej.
Pomądrzyłam się a sama jestem początkująca. Trzymam kciuki.
LIDKA 19:53, 10 mar 2021

aneczka_a napisał(a)
Powiedzcie proszę czy chcąc stworzyć na 5 metrach długości różaną rabatę postawić na szpaler z jednej odmiany czy wymieszać z 3 różne podobnej wielkości?

jedną odmianę
Anda 20:18, 10 mar 2021

aneczka_a napisał(a)
Kochani w tym roku zapragnęłam wprowadzić róże do swojego ogrodu. Pomyślałam, że rabata frontowa będzie z nimi pięknie wyglądała. Mam taki pas 150 cm szerokości i prawie 8 metrów długości. rosną tam 3 wiśnie Ubmry. Pomóżcie w skomponowaniu różanej rabaty z dodatkiem jakiegoś iglaka może bo to jednak front..

Dalej mam hortensje, miskanty...

Nie sadzilabym róż pod drzewami ze względu na długo utrzymującą się wilgotność po deszczu - spadające krople. To wspomaga atak grzybów na liściach róż.
Może masz jakieś inne ulubione kwitnące rośliny?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
aneczka_a 20:29, 10 mar 2021

O tym nie pomyślałam.. w ogrodzie mam mnóstwo hortensji bukietowych, trochę berberysów i tawuł.. czyli taki chyba standardowy zestaw na początek. kiedyś myślałam żeby dać tu na przemian kosodrzewiny i berbebrys red carpet ale nie wiem czy nie za nisko
aneczka_a 20:39, 10 mar 2021

Mam dwie rabaty w ogrodzie których nie mogę wykończyć,nie mam na nie pomysłu:
1. tą długą z przodu po obu stronach ścieżki:
2. Oraz taką 5 metrową pod oknami na południowej stronie:
A_gawa 20:43, 10 mar 2021

aneczka_a napisał(a)
Kochani w tym roku zapragnęłam wprowadzić róże do swojego ogrodu. Pomyślałam, że rabata frontowa będzie z nimi pięknie wyglądała. Mam taki pas 150 cm szerokości i prawie 8 metrów długości. rosną tam 3 wiśnie Ubmry. Pomóżcie w skomponowaniu różanej rabaty z dodatkiem jakiegoś iglaka może bo to jednak front..

Dalej mam hortensje, miskanty...

Aniu, to klasyka Ogrodowiska. Nie znalazłaś nic na zdjęciach? Szukałaś trochę?
Jaką chcesz kolorystykę? Różowo-fioletową? Biało-niebieską? Niebiesko-żółtą? Hmmm?

Ostatnio jak pokazywałam koleżance co możne u siebie zrobić, to jedynie upewniłam ją w tym czego ona nie chce. Dlatego może ludzie nie mają chęci doradzać, bo później i tak każdy robi po swojemu, a doradzanie kosztuje trochę energii i czasu - no i się człowiek zraża do doradzania...

Mam róże pod Umbrami i świetnie sobie radzą. Ja bym nie rezygnowała z tego marzenia jeśli naprawdę tego chcesz.
aneczka_a 20:49, 10 mar 2021

A_gawa napisał(a)

Aniu, to klasyka Ogrodowiska. Nie znalazłaś nic na zdjęciach? Szukałaś trochę?
Jaką chcesz kolorystykę? Różowo-fioletową? Biało-niebieską? Niebiesko-żółtą? Hmmm?

Ostatnio jak pokazywałam koleżance co możne u siebie zrobić, to jedynie upewniłam ją w tym czego ona nie chce. Dlatego może ludzie nie mają chęci doradzać, bo później i tak każdy robi po swojemu, a doradzanie kosztuje trochę energii i czasu - no i się człowiek zraża do doradzania...

Mam róże pod Umbrami i świetnie sobie radzą. Ja bym nie rezygnowała z tego marzenia jeśli naprawdę tego chcesz.

Lubię pastele, mam dużo bieli i delikatnego różu, nie przepadam za żółtym kolorem. Cały ogród jest zaczerpnięty po części z Waszych, uwielbiam aranżacje na ogrodowisku ale chyba już zabrakło mi pomysły, żeby wszystkiego nie powtarzać. Czy różom nic się w cieniu drzew nie dzieje?? Muszę poszukać u Ciebie zdjęć..

Wkleiłabym zdjęcia pozostałych rabat ale o tej porze roku niewiele widać