Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

jula81 11:28, 03 lip 2014

Bukszpany musisz rozstawić dalej od siebie bo sporo Ci urosną. Formuj je w kule i stożki. Dodaj żurawki (Heuchera "Key Lime Pie") lub podobne. Trawy(turzyca Carex oshimensis 'Evergold',Carex morrowii 'Aureovariegata), które stanowić będą uzupełnienie kompozycji.
Taka moja propozycja
Gardenarium 11:29, 03 lip 2014

Dodaj miłorząb na pniu "Pendula" nie na środku, lekko z boku.

Instagram Ogrodowiska
SylwiaKa 11:31, 03 lip 2014

Julka, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jeśli mam rozstawić bukszpany to chyba wydłużę tę rabatę?
A nie sądzisz że za bukszpanami w rządku przydałoby się np. coś na pniu?
Malgosik 11:40, 03 lip 2014

właśnie, na pniu koniecznie, ale 1 sztuka wystarczy, tak jak Danusia napisała

3 sztuki z tyłu na pniu mogłyby stać, ale wydaje mi się że z 1 będzie ciekawiej.
A inna sprawa. Tam są drzwi tarasowe. Będzie taras?
Jeśli tak to trzeba zaplanować rabatę tak, by przy tarasie było ładnie, od jego strony, nie tylko od strony robiącego powyższe zdjęcie.
Jak narysujesz taras, to może i kształt rabaty się zmieni?????????

No i wtedy może ten rządek kulek na pniu miałby uzasadnienie...
SylwiaKa 11:44, 03 lip 2014

Danusiu! Nie śmiałam Cię prosić o pomoc ale wiedz, że bardzo liczyłam na to, że się odezwiesz Twój ogród jest dla mnie wzorem, choć wiem, że u mnie nigdy tak nie będzie
O miłorzębie zaraz doczytam jak wysoki rośnie i jak szeroka jest jego korona. Nie chciałabym tu sadzić drzewa z dużą koroną aby nie zasłaniało zbyt dużo światła.
To moja pierwsza rabata a forum odkryłam dopiero dwa tygodnie temu szukając informacji o bukszpanach... I przepadłam
Malgosik 11:50, 03 lip 2014

tutaj masz Miłorzęba "Pendulę" przy tarasie w wykonaniu Danusi.
zdjęcie nr 17 i 18 na tej stronie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=231
SylwiaKa 11:50, 03 lip 2014

Małgosiu, dziękuję za pomoc Tam są drzwi tarasowe ale do przedłużenia tarasu. Taras właściwy będzie z tyłu domu i będzie się na niego wychodziło bezpośrednio z salonu. Będzie miał dwie odnogi, przedłużenia, nie wiem jak to nazwać. Jedno właśnie do tych drzwi z jadalni, drugie do drzwi z gabinetu, które są na tej samej ścianie gdzie główne drzwi na taras. Nie wiem czy zrozumiałe jest to co napisałam Postaram się zrobić rysunek.
Natomiast tę rabatę będę widzieć siedząc przy stole w jadalni.
jula81 11:52, 03 lip 2014

Większa rabata będzie bardziej atrakcyjna.Danusia podała Ci super propozycję dodania miłorzębu.Ewentualnie jeśli nie kupisz miłorzębu to cis na pniu może ?
jula81 11:57, 03 lip 2014

Sylwio, załóż swój własny wątek na forum w dziale "Nasze ogrody" tam dodaj zdjęcia Będziemy mogli łatwiej trafić do Ciebie i dodawać komentarze
Będzie nam miło oglądać Twoje poczynania ogrodowe
Pozdrawiam.
SylwiaKa 11:58, 03 lip 2014

Tak to wygląda z drugiej strony:

Na tym zdjęciu widać gdzie kończy się kostka i zacznie się odnoga tarasowa. Będzie ona szerokości tejże kostki. Lawenda zostanie przesadzona wokół tarasu którego niestety jeszcze nie ma