Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 12:01, 03 lip 2014

pomyślałam nad wyjściem na trawnik z tej strony, bo jednak drzwi są i napewno będzie się z nich korzystać
no i z tej strony ma też ładnie wyglądać
jula81 12:06, 03 lip 2014

Od jakiej strony jest taras? Czy od południowej?
Dobrze byłoby gdybyś narysowała na kartce rzut z góry na taras a najlepiej rzut na całe obejście domu (bo zapewne będziesz urządzać z czasem cały ogród) ze szczególnym uwzględnieniem tarasu.Zeskanuj i pokaż nam. Będzie łatwiej jak rozplanować bukszpanową rabatę

a w linku masz wskazówki od Danusi :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow
SylwiaKa 12:10, 03 lip 2014

Dziewczyny nawet nie wiecie jak się cieszę, że chcecie pomóc Zaraz narysuję jakiś mały plan i spróbuję założyć wątek. Przesiądę się tylko na komputer.
Malgosik 12:57, 03 lip 2014

SylwiaKa napisał(a)
Dziewczyny nawet nie wiecie jak się cieszę, że chcecie pomóc Zaraz narysuję jakiś mały plan i spróbuję założyć wątek. Przesiądę się tylko na komputer.

sęk w tym, że my się tu same uczymy
a jak sobie narysujesz, przemyślisz, samej będzie Ci łatwiej iść dalej
SylwiaKa 14:20, 03 lip 2014

Przepraszam, że tak długo to trwało ale zapragnęła odwiedzić mnie sąsiadka mieszkająca na końcu naszej drogi. Jadąc do siebie czy też od siebie ma mnie po drodze i bacznie obserwuje moje poczynania ogrodowe, czytaj: latanie z roślinami w tę i z powrotem.
Na szybko narysowałam mniej więcej plan działki i zapraszam Was do siebie licząc na waszą pomoc

Malgosik napisał(a)

sęk w tym, że my się tu same uczymy
a jak sobie narysujesz, przemyślisz, samej będzie Ci łatwiej iść dalej

Małgosiu, niesamowite jest to, że mimo tego, że same się tu uczycie to jeszcze macie chęci pomagać innym. Dziękuję Wam za to

Link do mojego wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/4715-czy-to-sie-moze-udac
Malgosik 14:46, 03 lip 2014

Gardenarium napisał(a)

wejść pomiędzy rośliny i przyciąć aby powstało miejsce, zależy jak zostało posadzone. A tego nie wiem.

Chodzi o to, że jeszcze nie posadziłam roślin.
Czyli rozumiem, że między płotem a żywopłotem powinno być przejście umożliwiające cięcie?
SylwiaKa 14:55, 03 lip 2014

Małgosiu, to ja Ci tym razem podpowiem jeśli można - sadź tak abyś miała miejsce na to aby wejść między ogrodzenie a rozrośniętą już roślinę w celu jej przycięcia. Ja tak zrobiłam - dziś nie mam problemu z wejściem tam i ciachaniem.

P.S. Poszłam do Ciebie a tam Mariken Biorę się za czytanie!
Malgosik 15:05, 03 lip 2014

SylwiaKa napisał(a)
Małgosiu, to ja Ci tym razem podpowiem jeśli można - sadź tak abyś miała miejsce na to aby wejść między ogrodzenie a rozrośniętą już roślinę w celu jej przycięcia. Ja tak zrobiłam - dziś nie mam problemu z wejściem tam i ciachaniem.

P.S. Poszłam do Ciebie a tam Mariken Biorę się za czytanie!

Dzięki
Jak widać masz już jakieś doświadczenie
Zapraszam do pooglądania moich zmagań projektowych.
Zuzula 12:35, 04 lip 2014

Tyle miałam w głowie pytań zanim założyłam tu konto, a teraz w głowie pustka.

Poza tym wstydzę się z lekka, ale co tam.

Można się śmiać do rozpuku.

A więc...

Chciałabym jesienią zasadzić pnące róze w miejscu, gdzie teraz jest trawnik.
Rozumiem, że muszę im zrobić rabatę, czyli wydłubać trawę i przygotować podłoże, bo w trawie będą marne, jak te, które wsadziłam tam na szybko, aby ukontentować darczyńcę.

Czy już mam tę darń zebrać i pielić, pielić, pielić bez końca, żeby było czyściutko na czas sadzenia? A później tylko posadzić, okryć i czekać do wiosny? A wtedy zrobić obrzeże, wyściółkować i ewentualnie dobrać różom towarzystwo?

Powiedzcie, czy dobrze myślę.
Ozz 12:53, 04 lip 2014

W dobrym kierunku zmierzasz.

Poszperaj sobie na stronie głównej ogrodowiska jest wyszukiwarka - wpisz "róż" i będą rozmaite artykuły na ten temat.

Tu masz odnośnie sadzenia, prosto i z rysunkami
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie