Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ozz 11:26, 16 lip 2014

wiolka napisał(a)

Ta wersja zdaje się najmniej ,,upchana" ale...
Spróbuj narysować jeszcze orientacyjny plan tej rabaty i jak to chcesz rozmieścić, bo tak w widoku to ciężko się zorientować ,,co poeta miał na myśli". Na planie może się też okazać, że wszystkiego nie zmieścisz tak łatwo jak na zdjęciu

Stożki spod klona wywal, lepiej żeby tam było coś mniejszego nie konkurującego z korzeniami (no chyba, że to jakiś stożek widoczny ,,z daleka"). Po lewej jedną kulę na pniu dałabym bliżej środka (wyższą), a niższą bliżej brzegu. Za nimi jeszcze dalej dałabym jeden najwyższy stożek (tak, żeby przed niego zmieściły się np. jakieś trawki jeszcze), no może obok niego jeden niższy i koniec. 2-3 stożki Ci tam absolutnie wystarczą.

Z tyłu ,,w plecach" hortensje, między topiarami trawki i cebulowe, a w części przedniej żurawki.
Malgosik 11:44, 16 lip 2014

też chciałam zaproponować sporządzenie rzutu, będzie łatwiej
A_gawa 14:09, 16 lip 2014

Też chciałabym się poradzić. W tych miejscach ma powstać hostowisko.
Zatem:
- klon palmowy 'Bloodgood' podsadzony jest dwoma Hakonechloa macra 'Aureola', zielone hosty to 'Francee', a żółte - 'Sum&Substance'.

Przy ścieżce postawię jeszcze kamienną ławeczkę. A pod nią posadzę karmnik lub kopytnik. Czy to nie za dużo szczęścia? Może po prostu wysypać korą lub żwirem?

W rogu musiałam wsadzić hortensję "Limelight", ale jakoś mi się tam nie widzi... Co zamiast niej? Może Dereń Kousa 'Gold Star' lub Dereń Kousa 'Milky Way'?

LadyR 15:20, 16 lip 2014

Chyba za ciasno te hosty posadzone, one się strasznie rozrastają. Też tak sadziłam, a po paru latach miały średnicę metra.
A_gawa 15:25, 16 lip 2014

Też się spodziewam takiego rozrośnięcia, ale jak wsadzę inaczej będzie tam ogromnie łyso. Hmmm... Rabata ma 2,30x2,00 m. Chyba, żebym tylko jedną 'Sum&Substance' zostawiła.
Malgosik 16:03, 16 lip 2014

ja bym zostawiła
to nie jest znowu wielka praca za kilka lat wykopać karpę i przenieść, podzielić, porozdawać czy coś innego
LadyR 17:11, 16 lip 2014

Malgosik napisał(a)
ja bym zostawiła
to nie jest znowu wielka praca za kilka lat wykopać karpę i przenieść, podzielić, porozdawać czy coś innego

To fakt tylko, że stare kępy gorzej znoszą przesadzanie. Ja zeszłej jesieni przesadzałam i tej wiosny. Stan obecny opłakany, fakt, że mamy ogromną suszę.
Ozz 17:20, 16 lip 2014

A_gawa - ja bym zostawiła, wygląda nieźle. Pod ławką to raczej kopytnik (ale on jest bardzo, bardzo wolny) bo karmnik będzie brzydki.

Jak za kilka lat hosty się rozrosną to na wiosnę sobie wykopiesz i podzielisz, ot tyle.

A korą syp, bo Ci chwasty zaczną rosnąć po deszczach.
Malgosik 17:22, 16 lip 2014

LadyR napisał(a)

To fakt tylko, że stare kępy gorzej znoszą przesadzanie. Ja zeszłej jesieni przesadzałam i tej wiosny. Stan obecny opłakany, fakt, że mamy ogromną suszę.

nie miałam starej kępy, ale jesienią dzieliłam karpę funkii maksymalnie, czyli 1-2 listki i już nowa roślina i super się przyjęły
może trzeba więcej cienia zapewnić tym roślinom w upale, no i konieczne codzienne podlewanie, to jak nowe nasadzenia

Jeszcze jedno wyjście to dzielić szybciej i od każdej odrąbać połowę
pomniejszy się
A_gawa 17:55, 16 lip 2014

Dzięki kochane dziewczynki!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies