Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

beata_kulesza 20:10, 12 wrz 2014

żółtego to tam już chyba wystarczy bo tujki są żółtawe trawy też żółkną.
Małgosik mi poradziła żeby tam dać między trawy berberysy np. "orangr dream".
A wrzosowisko już mam w innym miejscu. Zależy mi na tym ąby po ścięciu traw na wiosnę nie było łyso a hortki bardziej zbliżę do siebie.
Malgosik 21:15, 12 wrz 2014

popcarol doczytałam że carex evergold i buchanani są zimozielone
czyli wiosną będzie łyso tylko po ścięciu hortensjii i miskantów, czyli to średnie piętro; no i 3 kulki berberysowe bezlistne zostaną
chyba nie jest tak źle z tą zimozielonością
zielone tło żywotników, liście bergenii, żółte i brązowe turzyce, wrzośce i bażyna. Nie bardzo mam co zamienić na runiankę. Wrzośce zakwitną, szkoda usunąć, bażyna da żółty kolor, kulki berberysowe muszę koniecznie mieć, a miskant variegatus czy hortensja jest nie do zastąpienia. No chyba że brakuje tu zielonego koloru?

Jeszcze mam wątpliwości co do kolorystyki, czy jest ok. Może Danusia zajrzy...
Toszka 00:16, 13 wrz 2014

Malgosik napisał(a)

Zakątek ma słońce do południa, wymaga rozjaśnienia

No własnie, ja tak w kwestii formalnej - z tego co widzę na projekcie to warzywniak będzie mieć tylko wschodnie słońce, od pd zasłonią tuje, a od zachodu palmetty...
czy ja dobrze odczytuję?
popcorn 08:35, 13 wrz 2014

beata_kulesza napisał(a)
żółtego to tam już chyba wystarczy bo tujki są żółtawe trawy też żółkną.
Małgosik mi poradziła żeby tam dać między trawy berberysy np. "orangr dream".
A wrzosowisko już mam w innym miejscu. Zależy mi na tym ąby po ścięciu traw na wiosnę nie było łyso a hortki bardziej zbliżę do siebie.

berberysy w tym miejscu - dobry pomysł; byle te miniaturki, nie "normalne", bo wielkie rosną. Orange Dream będzie pasowac
A co powiesz o carexach evergold? Zimozielone, genialnie wyglądają na tle kory, niskie
popcorn 08:36, 13 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
popcarol doczytałam że carex evergold i buchanani są zimozielone
czyli wiosną będzie łyso tylko po ścięciu hortensjii i miskantów, czyli to średnie piętro; no i 3 kulki berberysowe bezlistne zostaną
chyba nie jest tak źle z tą zimozielonością
zielone tło żywotników, liście bergenii, żółte i brązowe turzyce, wrzośce i bażyna. Nie bardzo mam co zamienić na runiankę. Wrzośce zakwitną, szkoda usunąć, bażyna da żółty kolor, kulki berberysowe muszę koniecznie mieć, a miskant variegatus czy hortensja jest nie do zastąpienia. No chyba że brakuje tu zielonego koloru?

Jeszcze mam wątpliwości co do kolorystyki, czy jest ok. Może Danusia zajrzy...

O runiance myślałam POD hortensjami - jak zostaną z nich łyse badyle, to chociaż najniższe piętro będzie zimozielone. Więc nie zamiast, a oprócz
popcorn 08:37, 13 wrz 2014

Toszka napisał(a)

No własnie, ja tak w kwestii formalnej - z tego co widzę na projekcie to warzywniak będzie mieć tylko wschodnie słońce, od pd zasłonią tuje, a od zachodu palmetty...
czy ja dobrze odczytuję?

Jeśli tak jest, to za mało słońca dla warzywek Odwrotnie byłoby lepiej - żeby tujki je osłaniały od północy...
Malgosik 10:25, 13 wrz 2014

Toszka napisał(a)

czy ja dobrze odczytuję?

tak naprawdę słońce tam będzie od samego świtu do godziny 16
tuje mają około 2,5 m i takie chcę je utrzymywać, nie dają dalekiego cienia, bo słońce jest latem wysoko
a o zachodnim słońcu mogę tylko pomarzyć
mam tam ogrodzenie i domy sąsiadów, zachodu nie oglądam
ale mam za to piękny wschód nad wigwamami
nie mam też byt dużego wyboru, bo działka wąska,a przy drodze nie będę warzyw uprawiać
pozostaje kwestia hortensjii, by one zbytnio nie zasłoniły
czyli chyba tylko ta 1 sztuka - prawie środek dłuższego boku skrzynki
ona mogłaby zasłonić południowe słońce...
Malgosik 10:31, 13 wrz 2014

popcarol napisał(a)

O runiance myślałam POD hortensjami - jak zostaną z nich łyse badyle, to chociaż najniższe piętro będzie zimozielone. Więc nie zamiast, a oprócz

aha, pomiędzy hortensjami
pomyślę o tym
a co do lokalizacji warzywnika, to mam już drugi rok skrzynki na tej samej ścianie tylko bliżej domu i faktycznie jest wystarczająco dużo słońca
a tuje też obserwowałam tego lata ile cienia dają
pozostaje kwestia hortensji, może z tej 1 zrezygnuję i będą szły tylko z tłu wiśni i pod płotem
płot jest wysoki i pełny, więc tam i tak nie świeci

reasumując, niepokojący cień mogą wprowadzić wysokie hortensje i palmety
Malgosik 10:31, 13 wrz 2014

popcarol napisał(a)

Jeśli tak jest, to za mało słońca dla warzywek Odwrotnie byłoby lepiej - żeby tujki je osłaniały od północy...

no niestety tak się nie da
tutaj spełniają swoje zadanie, zasłaniają od sąsiadów
Toszka 11:16, 13 wrz 2014

to w takim układzie (pomijam kwestie warzywnika) mam jednak wątpliwości czy berberysy będą się należycie wybarwiać...