Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Wiolka5_7 17:35, 17 kwi 2015

Witam wszystkich!
Chciałabym prosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy ścianie domu przy wejściu. Na tej rabacie chciałabym różaneczniki nova zembla i hortensje limelight lub vanilki, oraz zeby były one czymś podsadzone zeby w zimie nie było łyso. Podobają mi się tawułki, jezówki, trawki, turzyce berberysy, cyprysiki no i wiosną cebulowe. Proszę pomóźcie
Wiolka5_7 17:40, 17 kwi 2015

Zdjęcia rabaty

rumiankowa 17:54, 17 kwi 2015

Pomarancza

No właśnie ja mam 3 boki do ogrodzenia i pewnie tak zrobię, ale ta siatka jest w granicy. Nie jest jakaś dramatyczna, ale jak to siatka... cudowna też nie jest

A może są jakieś tuje, które można posadzić np. 25-30 cm od ogrodzenia (o wąskim pokroju), które można strzyc na max 2 metrowy żywopłot?

Za wysokie drzewa na wysokiej skarpie mi też nie pasują i boję się, by się kiedyś nie wywaliły
Pomarancza 18:24, 17 kwi 2015

rumiankowa napisał(a)

A może są jakieś tuje, które można posadzić np. 25-30 cm od ogrodzenia (o wąskim pokroju), które można strzyc na max 2 metrowy żywopłot?

Sadzić 30cm od ogrodzenia, czy całości miejsca na nie masz 30cm? Bo to spora różnica .
Jak to pierwsze, to i szmaragdy się nadadzą.
Ananasek 21:34, 17 kwi 2015

Witam. Posadziłam czerwonego klona palmowego. Chcę go wyeksponować poprzez obsadzenie go wokół jakąś żółtą krzewinką/trawą lubiącą stanowisko słoneczne. Proszę o poradę i propozycje
Aga 21:46, 17 kwi 2015

Ananasek napisał(a)
Witam. Posadziłam czerwonego klona palmowego. Chcę go wyeksponować poprzez obsadzenie go wokół jakąś żółtą krzewinką/trawą lubiącą stanowisko słoneczne. Proszę o poradę i propozycje

Witam ja swojego klona podsadziłam azaliami japonskimi
rumiankowa 22:30, 17 kwi 2015

Pomarancza napisał(a)

Sadzić 30cm od ogrodzenia, czy całości miejsca na nie masz 30cm? Bo to spora różnica .
Jak to pierwsze, to i szmaragdy się nadadzą.

Hmmm przy ogrodzeniu jest "wyplaszczony" czubek skarpy o szerokości ok. 60-70 cm, jest jeszcze niedorobiony i nieregularny, może uda się jeszcze o kilka cm poszerzyć. Z tujami nie chcę odsuwac się od ogrodzenia, by nie rosły na samym skraju tego wyplaszczenia bo mogłyby nie być stabilne.

Czyli rozumiem, że jak posadzę ok. 30 cm od siatki to będzie ok? Nie przejdą na 2 stronę za bardzo?
Pomarancza 22:40, 17 kwi 2015

Rumiankowa, tak mi świta, że dorosłe szmaragdy mają ok 60cm szer na dole - czyli mogłabyś posadzić je 30cm od siatki i się całe zmieszczą na tej górce.
Albo cisy.
megabasia 22:41, 17 kwi 2015

Witam i ja.
Myślę i myślę i tylko głowa mi spuchła od tego myślenia. Może ktoś spojrzy świeżym okiem - chciałam coś posadzić na obwodzie tej rabatki. Rosną na niej na rogach dwie azalie pomarańczowe duże (przynajmniej kiedyś będą), pomiędzy którymi jest budleja dawida, którą z uwagi na małą ilość miejsca będę musiała ograniczać, ale być tam musi, bo to oczko w głowie mojej dziesięciolatki. Są także dwie azalie japońskie, pomiędzy którymi będzie jakaś trawka soliter - najprawdopodobniej miskant Africa, ponoć nie jest zbyt obfity jak na miskanta. No i potrzebuję coś zimozielone na obrzeże, co ożywi tą rabatę - po przekwitnieniu azalii będzie cały sezon zielona aż do zakwitnięcia budlei. Strasznie mi się podobają turzyce buchananii, ale tak myślę i myślę, i chyba zginą na korze zamiast ożywić rabatkę Żurawek nie chcę, bo będą w wielu innych miejscach. Carex evergold mi przychodzi do głowy. Ktoś ma jakiś pomysł? Będę wdzięczna za sugestie.
lena 22:47, 17 kwi 2015

moze zolty bukszpan?

megabasia napisał(a)
Witam i ja.
Myślę i myślę i tylko głowa mi spuchła od tego myślenia. Może ktoś spojrzy świeżym okiem - chciałam coś posadzić na obwodzie tej rabatki. Rosną na niej na rogach dwie azalie pomarańczowe duże (przynajmniej kiedyś będą), pomiędzy którymi jest budleja dawida, którą z uwagi na małą ilość miejsca będę musiała ograniczać, ale być tam musi, bo to oczko w głowie mojej dziesięciolatki. Są także dwie azalie japońskie, pomiędzy którymi będzie jakaś trawka soliter - najprawdopodobniej miskant Africa, ponoć nie jest zbyt obfity jak na miskanta. No i potrzebuję coś zimozielone na obrzeże, co ożywi tą rabatę - po przekwitnieniu azalii będzie cały sezon zielona aż do zakwitnięcia budlei. Strasznie mi się podobają turzyce buchananii, ale tak myślę i myślę, i chyba zginą na korze zamiast ożywić rabatkę Żurawek nie chcę, bo będą w wielu innych miejscach. Carex evergold mi przychodzi do głowy. Ktoś ma jakiś pomysł? Będę wdzięczna za sugestie.