Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gataa 21:44, 31 lip 2015

Witam,

juz dlugo sie zbieram zeby napisac. Pierwsze rosliny sadzilam w 2012 roku, ciagle brak czasu i tego efekty widac tzn. dziury w nasaadzeniach. Nie mam weny na najwazniejsza rabate w ogrodzie, najwazniejszą bo widoczna centralnie z okna kuchennego. POMOZCIE!

W calym ogrodzie wystepuja wisnie Umbarculifery, sliwy Nigra, horetensje, bukszpany.
Pod ogrodzeniem, czyli na tej rabacie o ktorej pisze i ktora na zdjeciu, sa w tym momencie 2 sosny bosniackie, 2 klony Odessanum. Za ogodzeniem docelowo swierki serbskie dla tla...

Chcialabym troche koloru, ale roznoczesnie cos zimozielonego, bo widok bedzie i w lecie i zima ten sam. Ogrod i dom nowoczesny, symetryczny.

Co Wy na to?

Ja myslalam o rodendronach, hortencjach, ale jak? Z czym?. Rabata waska okolo 1m szerokosci. Moze pani Danusia sie zlituje...
Gataa 21:45, 31 lip 2015

No i zdjecie omawianej rabaty..

olaw 22:26, 01 sie 2015

Wrzucam tutaj zapytanie odnośnie planowanej rabaty bo mam kilka wątpliwości
Chcę przedłużyć rabatę posadzić szpaler hortensji i podsadzić trawkami ale ... no właśnie czy będzie ok? ach i jeszcze łezka z kulkami z bukszpanów i drzewem...dużym, jak znajdę w pobliżu ambrowca to będzie on

Zdjęcie miejsca...tam

i w drugą stronę

i malunki moje na zobrazowanie

i rzut z góry

Wiśnia idzie do wycięcia i trochę do przodu chcę posadzić nowe drzewo a pod domem pomiędzy oknami posadzić różę pnącą, będzie ok?
Ozz 09:37, 02 sie 2015

Ola - a czemu chcesz wyciąć wiśnię? Na zdjęciach wygląda na piękne i co ważne - już spore drzewo. Mnie się na przykład w tym całym widoku najbardziej podoba... zanim Ci urośnie nowe drzewko to sporo czasu będzie musiało minąć...

Nie wiem jak tam masz ze światłem, ale w kompletnym cieniu hortensje będą słabo kwitły. Może podsypać odrobinę ziemi i spróbować z rhododendronami? Będziesz mogła je podsadzić hostami i np. trawką hakonechloa lub turzycami.
Rabatę bym lekko wybrzuszyła w miejscu gdzie rośnie wiśnia, by ją objęła.

A co do róży to znowu pytanie o ilość światła w tym miejscu. Choć w sumie malowniczo wyglądałby też bluszcz na tej ścianie

Forsycję przytnij teraz w kulę, będzie pasować do bukszpanów w łezce.
Ozz 09:40, 02 sie 2015

Gataa - jak kolorowe i zimozielone to tylko różaneczniki ale nie wiem czy będą pasować do Twojego stylu ogrodu... a może po prostu jakieś wysokie trawy (miskant?) a z przodu obwódka z bukszpanu? Tak, żeby powtórzyć te rabaty co masz z drzewkami z przodu.
Izolda 19:30, 02 sie 2015

Olaw, wycięcie wiśni to bardzo dobry pomysł, popieram. Czy dla hortensji jest tam za mało światła, to trudno ocenić, sama wiesz lepiej, u mnie rosną w podobnym miejscu i kwitną, nie narzekam. Z traw dobrze będzie wyglądać hakone może też rodgersja, bergenia, żurawki limonkowe jako uzupełnienie bukszpanów. Zamiast forsycji może być rododendron lub żółta kulista tuja.
Pod ścianą budynku można pociągnąć długą wąską rabatę a nie tylko wysepkę z różą.
Izolda 19:40, 02 sie 2015

Gataa, zimozielone trzmieliny japońskie, są różne kolory, szczepione na pniu i tradycyjne, można je ładnie formować dadzą fajne plamy kolorów, do tego trawy, kolorowe żurawki, żółte tuje np. Amber Glow jest w czym wybierać, zależy co lubisz
olaw 21:24, 02 sie 2015

Ozz wiśnia strasznie śmieci a poza tym jej korzenie rozłażą się już w promieniu 4 - 5 m, i nie mogę się ich pozbyć w inny sposób...
O słońce się nie martwię bo to wystaw południowa ale osłaniają tuje te wysokie od sąsiada, więc myślę że będzie wystarczająco dla hortensji a pod domem róża będzie miała słońce cały dzień

Izolda z wiśnią się zgadzam, a to nie forsycja tylko jaśmin pachnący i na razie musi zostać bo uwielbiam ją za zapach
Izolda 07:58, 03 sie 2015

Olaw, czyli to nie forsycja a jaśminowiec, bo jaśmin to pnącze.
ola12 08:10, 03 sie 2015

Witam Bardzo proszę o podpowiedź co posadzić na tej rabatce Sama nie mogę ruszyć jak co mi przyjdzie do głowy to po obejrzeniu Waszych ogrodów wiem ze nic nie wiem Roślinki które juź są zakopane są w doniczkach rabata jest w półcieniu Rabatka ma 4 na6 od szerokiej tuji do ostatniej małej Myślałam o cisie kolumn owym naokoło tawułka a na brzegu karłowe berberysy Druga wersja to dwa cisy eleganstima i berberysy czerwone i coś na pniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies