Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

maciej 21:01, 11 paź 2016

BarteZ dokładnie, to akt rozpaczy Czujemy się bardzo źle w tym ogrodzie bo jest odsłonięty. Postawiliśmy płot drewniany, ale to jednak niskie jest. I nie tłumi hałasu. Czy macie doświadczenie z murowanymi płotami? Myślimy o budowie, żeby złapać trochę ciszy. 2 place zabaw centralnie pod płotem (i 5 m od altany - bo stoi w odległości m od płota)potrafi dać w kość
BarteZ 21:22, 11 paź 2016

Murowane płoty to nie moja bajka. Są raczej drogie (najlepiej cegła klinkier i dobry murarz), a wykonane "po taniości" (bloczek betonowy na izolacji + tynk baranek) zaciekają nieładnie i w zasadzie należałoby je myć karcherem, ale wtedy tynk musi być lepszy, z silikonem.

Na chłopski rozum to mur nic więcej nie da, skoro drewniane ogrodzenie nic nie dało, szkoda kasy, a i ładnie to może nie wyglądać.

Jeśli już inwestować to może w wyższą zieleń, jakieś większe drzewa, a może takie formowane na kratownicy w formie ekranów?

Albo zagłuszyć dzieciaki... Może jakaś roślinność z tendencją do szumienia? Jakiś plusk wody?

Na stronie Związku Szkółkarzy Polskich jest artykuł "ZIELONE EKRANY AKUSTYCZNE". Podane są nawet rośliny i ich wady/zalety. Nie ma tylko cen...
Krys 22:25, 11 paź 2016

Danusia a mozna jeszcze o tej porze przesadzac bukszpany?
maciej 22:38, 11 paź 2016

BarteZ dzięki!Zielone ekrany akustyczne będą jutro moją ulubioną lekturą
kamila66 07:58, 12 paź 2016

maciej_cichon napisał(a)
tu myśleliśmy o trawach

Ten prostokąt to ma być kształt rabaty? Po lewej stronie tarasu jest prosta linia, po prawej nieregularna rabata.
Zdecyduj jaki chcesz mieć kształt rabat nieregularny, czy proste linie. To na pewno ci ułatwi. Obawiam się też, że masz za dużo pojedynczych egzemplarzy w trawniku.
maciej 08:33, 12 paź 2016

Tak, będzie kwadratowa. Jedno z drzewek na pewno wyjedzie z ogrodu teraz jesienią i będzie rosła w dzikim terenie. To polecona przez ogrodnika miejscowego wierzba płacząca. Tak teraz wyglądają nasadzenia, nie robiliśmy rabat pod drzewami.

Kamila66 co radzisz z tymi pojedynczymi egzemplarzami co z tym zrobić? żeby było lepiej, do tej pory przewodnia myśl w ogrodzie to żeby się zasłonić. I wyszedł bałagan
kamila66 09:18, 12 paź 2016

maciej_cichon napisał(a)
Tak, będzie kwadratowa. Jedno z drzewek na pewno wyjedzie z ogrodu teraz jesienią i będzie rosła w dzikim terenie. To polecona przez ogrodnika miejscowego wierzba płacząca. Tak teraz wyglądają nasadzenia, nie robiliśmy rabat pod drzewami.

Kamila66 co radzisz z tymi pojedynczymi egzemplarzami co z tym zrobić? żeby było lepiej, do tej pory przewodnia myśl w ogrodzie to żeby się zasłonić. I wyszedł bałagan

Wierzba nawet musi wyjechać

Masz jakieś drzewa w tym samym gatunku, czy pojedyncze sztuki?
kamila66 09:26, 12 paź 2016

Maciej_cuchon polecam pospacerować
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=361
maciej 09:33, 12 paź 2016

Są dwa dęby , 3 Koreanki (dogorywające) jedna grusza, platan, kilka kosodrzewin, jarzębina 4 graby, świerki
maciej 09:36, 12 paź 2016

Kamila 66, ogród jest przepiękny ( z linku - nie mój), ale kompletnie nie umiem nic podpatrzeć Widziałem wiele realizacji i projektów i nie udało się nic zastosować u siebie nie wiem czy jest jeszcze jakaś nadzieja dla mojego ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies