Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ajka 12:29, 27 kwi 2017

A czy mi ktoś mógłby chociaż podpowiedzieć czy idę w dobrym kierunku?
Michu87 13:25, 27 kwi 2017

ajka napisał(a)
Dzień dobry, w tym roku wzięliśmy się za przedogródek, zamierzamy zrobić też ogrodzenie przed domem i bruk jak finanse pozwolą. Wzięliśmy się na początek za posadzenie drzew. Na razie dosypujemy piasku, bo mamy bardzo zbitą glebę.
To drzewo przed domem to świeżo kupiona magnolia black beauty jeszcze w doniczce, do przesadzenia.

Od lewej mam okna do gabinetu, kuchni i łazienki.

Wzdłuż ogrodzenia planujemy posadzić tuje szmaragdy, wzdłuż ścieżki małe cisy kuliste albo bukszpany.

Po prawej stronie od ścieżki chcę posadzić na pewno klon czerwony palmowy (mam już na oku Beni Schichihenghe, musze tylko po niego pojechać, chcę by zasłonił okno od łazienki), chciałabym go obsadzić trawami (bambusowa? ), hostami, żurawkami i może coś większego zielonego? tylko co? coś na pniu? cisy? tuje? sosna bośniacka może? jałowiec płożący? chciałam podpatrzeć na wątku z klonami, ale zdjęcia się nie wyświetlają. Ogólnie stawiam na przebłyski czerwonego koloru, żółci i zieleni.

Z lewą stroną mam problem. Na ściętym rogu planuję śliwę wiśniową. Nie wiem w jakim miejscu posadzić magnolię. Myślałam, że na oknie kuchennym, żeby mieć ładny widok z okna (będzie ją też widać z salonu), ale trochę boję się, że przysłoni wewnątrzną część ogrodu. Jak myślcie? W głębi chcemy na pewno by znalazły się w tym roku jeszcze rododendrony, najlepiej wyeskoponowane z różą pienną np. Nie wiem co wtedy sadzić przy oknie, berberysy? może krzewuszka? przeplatane tujami, bukszpanami, hostami? Nie chce przesadzić z tym czerwonym kolorem.
No i pytanie jeszcze czym przysłonić warzywniak w głębi? Jakieś inne tuje np. kórniki? z kolorowymi obsadzeniami? Liliowce by współgrały z resztą? Spodobały mi się.
Myślałam też o klonach globosum. Pasowałyby gdzieś?
Przepraszam, że tak dużo pytań, ale nie chcę później wszystkiego przesadzać.
Rysunek poglądowy poniżej.

Nie jestem ekspertem, ale na moje oko:
1. Warzywniak przysłoniłabym tujami, mogą być Szmaragd lub jeśli chcesz trochę koloru Aurescens. Będą stanowiły fajne tło do dalszych nasadzeń.
2. Ta Magnolia w oknie trochę niefortunnie, lepiej by wyglądała na tle ściany, bliżej rogu, między oknami.
3. Nie rozumiem czemu chcesz zasłaniać okna, to oczy domu moim zdaniem.
4. Nie obsadzałabym ścieżki wzdłuż, takie to monotonne. Zrób ładna rabatę (prostokątną w środku) niech będzie miejscem reprezentacyjnym i tam wsadź tego klona palmowego i podsadź go czymś dookoła, może kulkami z bukszpanu i wypełnij puste miejsca, ozdobną trawą, możesz zrobić obrzeże z bukszpanu i ciąć go ładnie w kant później.
5. Rododendrony potrzebują kwaśnej gleby o stałym poziomie wilgoci, dla róży to chyba nie najlepsze warunki.
6. Nie robiłabym tej rabaty na środku (na rysunku po lewej stronie), to takie wyrwane z kontekstu.
7. To bordowe drzewko w tym ukosie może być, ale przed tujami posadziłabym białe hortensje. Rozjaśnią rabatę i dadzą fajny kontrast do bordowych liści.
8. Na tle tui przed warzywniakiem posadziłabym jakieś 3 sztuki czegoś kulistego ale na wysokim pniu, może być trzmielina lub cis, między nie wysokie trawy (może być miskant), podsadziłabym kulistą tują Danica i uzupełniłabym puste miejsca czymś małym.
9. Kuliste klony Globosum jak najbardziej, dałabym przed Szmaragdami po przeciwnej stronie domu. Na trawniku.
To moja osobista opinia, mam nadzieję, że Cię nie urażę. Być może Twój pomysł jest trafiony, ja w każdym razie widzę to mniej więcej tak
magda19831 13:36, 27 kwi 2017

Od ściany jest ok 80cm (bo jest opaska z kostki). To jest rabata wejściowa przy domu i chciałam żeby na niej było spokojnie i symetrycznie W sumie to myslałam o całym łanie stipy pomieszanej z wernebą, ale czy werbena nie za wysoka do stipy?

Michu87 napisał(a)

Może coś takiego? Wiesz, rabata nie jest szeroka ale dość długa. Żeby nudno nie było...

Te żółte to trzmielina na pniu (są dwie ale posadź jedną wyższą, drugą niższą), zielone kulki to bukszpan, bordowe kulki to żurawka, duża bordowa kula to Nigra, fioletowe kulki lawenda, no i trawa, o której wspomniałam. Pozdrawiam
Michu87 13:50, 27 kwi 2017

No ta werbena z tą stipą jakoś mi nie pasuje. Stipa owszem ale do jej "miękkiego" charakteru dodałabym coś geometrycznego. To może te kulki bukszpanowe a między nimi stipa?
Michu87 14:00, 27 kwi 2017

ajka napisał(a)
Dzień dobry, w tym roku wzięliśmy się za przedogródek, zamierzamy zrobić też ogrodzenie przed domem i bruk jak finanse pozwolą. Wzięliśmy się na początek za posadzenie drzew. Na razie dosypujemy piasku, bo mamy bardzo zbitą glebę.
To drzewo przed domem to świeżo kupiona magnolia black beauty jeszcze w doniczce, do przesadzenia.

Od lewej mam okna do gabinetu, kuchni i łazienki.

Wzdłuż ogrodzenia planujemy posadzić tuje szmaragdy, wzdłuż ścieżki małe cisy kuliste albo bukszpany.

Po prawej stronie od ścieżki chcę posadzić na pewno klon czerwony palmowy (mam już na oku Beni Schichihenghe, musze tylko po niego pojechać, chcę by zasłonił okno od łazienki), chciałabym go obsadzić trawami (bambusowa? ), hostami, żurawkami i może coś większego zielonego? tylko co? coś na pniu? cisy? tuje? sosna bośniacka może? jałowiec płożący? chciałam podpatrzeć na wątku z klonami, ale zdjęcia się nie wyświetlają. Ogólnie stawiam na przebłyski czerwonego koloru, żółci i zieleni.

Z lewą stroną mam problem. Na ściętym rogu planuję śliwę wiśniową. Nie wiem w jakim miejscu posadzić magnolię. Myślałam, że na oknie kuchennym, żeby mieć ładny widok z okna (będzie ją też widać z salonu), ale trochę boję się, że przysłoni wewnątrzną część ogrodu. Jak myślcie? W głębi chcemy na pewno by znalazły się w tym roku jeszcze rododendrony, najlepiej wyeskoponowane z różą pienną np. Nie wiem co wtedy sadzić przy oknie, berberysy? może krzewuszka? przeplatane tujami, bukszpanami, hostami? Nie chce przesadzić z tym czerwonym kolorem.
No i pytanie jeszcze czym przysłonić warzywniak w głębi? Jakieś inne tuje np. kórniki? z kolorowymi obsadzeniami? Liliowce by współgrały z resztą? Spodobały mi się.
Myślałam też o klonach globosum. Pasowałyby gdzieś?
Przepraszam, że tak dużo pytań, ale nie chcę później wszystkiego przesadzać.
Rysunek poglądowy poniżej.

Ajka a może tak? Tworząc rabaty stwórz dwa koła. Będziesz miała ładne linie, co pomoże stworzyć nieoczywiste, nowoczesne kompozycje Tutaj masz moje poglądowe wypociny i uwzględnione drzewka. Zielone - klony globosum, bordowa śliwowiśnia, gwiazda to klon palmowy i różowa magnolia. Środek koła to trawnik
ajka 22:27, 27 kwi 2017

Michu87 bardzo dziękuję za podpowiedzi, musimy je przedyskutować z mężem, bo się bardzo różnią. Co do magnolii to po prostu myślałam o tym by mieć na nią oko z salonu, ale mój mąż ma podobne zdanie do ciebie Po paru latach powinna wyglądać pięknie i reprezentacyjnie, ale nie może zasłonić całości. A okno łazienki chcemy przysłonić, bo źle się czuję, gdy ktoś nam tam zagląda z ulicy. Czy mogłabyś mi jeszcze konkretniej wskazać to miejsce klonów globosum z pierwszej propozycji, bo z opisu nie bardzo rozumiem, gdzie miałyby konkretnie stanąć. Też wydaje mi się, że jakieś wysokie tuje przy warzywniaku będą stanowiły ciekawe tło. A te liliowce to głupi pomysł jednak?
Jesli chodzi o drugą propozycję, wydaje mi się ciekawa na rysunku, tylko co wtedy ze ścieżką do domu? Wzdłuż podjazdu? Czy tego trawnika po prawej stronie wtedy nie za dużo?
I nie obrażam się Proszę o dalsze sugestie.
Michu87 17:47, 28 kwi 2017

ajka napisał(a)
Michu87 bardzo dziękuję za podpowiedzi, musimy je przedyskutować z mężem, bo się bardzo różnią. Co do magnolii to po prostu myślałam o tym by mieć na nią oko z salonu, ale mój mąż ma podobne zdanie do ciebie Po paru latach powinna wyglądać pięknie i reprezentacyjnie, ale nie może zasłonić całości. A okno łazienki chcemy przysłonić, bo źle się czuję, gdy ktoś nam tam zagląda z ulicy. Czy mogłabyś mi jeszcze konkretniej wskazać to miejsce klonów globosum z pierwszej propozycji, bo z opisu nie bardzo rozumiem, gdzie miałyby konkretnie stanąć. Też wydaje mi się, że jakieś wysokie tuje przy warzywniaku będą stanowiły ciekawe tło. A te liliowce to głupi pomysł jednak?
Jesli chodzi o drugą propozycję, wydaje mi się ciekawa na rysunku, tylko co wtedy ze ścieżką do domu? Wzdłuż podjazdu? Czy tego trawnika po prawej stronie wtedy nie za dużo?
I nie obrażam się Proszę o dalsze sugestie.

Ajka ścieżka do domu i podjazd zostaje bez zmian. Nie rysowałam go, bo nie miałam już czasu (male dziecko i obowiązki). Tego trawnika po prawej stronie moim zdaniem nie będzie za dużo, wizualnie będzie przedzielony własnie chodnikiem a to zmienia postać rzeczy. Planuj ogród i rabaty jako całość. A te klony to właśnie mają fajne miejsce tak jak masz na rysunku Jeśli chcesz tego kolona palmowego to posadź w tym oknie, akurat to ma swoje uzasadnienie. Ale tą Magnolię bym przesunęła, mąż ma rację, rozrośnie się, a moim zdaniem dwa zasłonięte okna to już za dużo. Ten Liliowiec to może nie głupi pomysł, ja dalabym mu szansę ale na tej rabacie przed tujami co idzie ukosem. No i ważny kolor tych liliowcow, bo jesli biały lub jasny róż lub fiolet to ok, będzie podkreślał kolor bordowego drzewka. Zaplanuj sobie ogród w góra dwóch, trzech kolorach i ogranicz się co do gatunków roślin, żeby nie robić misz maszu Z tymi bordowymi drzewkami ladnie wygląda biel, rozmyte róże, fiolety, podkreślą ciemny kolor bordowego liścia a zieleni dodają świeżości. Do tego dodałabym trochę żółtego i efekt super. Daj znać jakby co, będziemy kombinować
ajka 20:56, 28 kwi 2017

Chyba pójdziemy w stronę tego drugiego rozwiązania, dzięki. A rododendrony pod którymś z okien mogłyby wtedy być?
Klona widziałam gdzieś z trawą Red Baron, przemieszam z zielenią i będzie chyba ładnie.
Michu87 09:16, 29 kwi 2017

Wydaje mi się, żę możesz je posadzić tam, gdzie masz ten znak zapytania przy oknie z tyłu (po lewej stronie Magnolii. Dacie radę i stworzycie piękny ogród
Elka 14:45, 29 kwi 2017

Czy ktoś mi podpowie w jakiej odległości od siebie posadzić śliwy pissardi?