Nie jestem ekspertem, ale na moje oko:
1. Warzywniak przysłoniłabym tujami, mogą być Szmaragd lub jeśli chcesz trochę koloru Aurescens. Będą stanowiły fajne tło do dalszych nasadzeń.
2. Ta Magnolia w oknie trochę niefortunnie, lepiej by wyglądała na tle ściany, bliżej rogu, między oknami.
3. Nie rozumiem czemu chcesz zasłaniać okna, to oczy domu moim zdaniem.
4. Nie obsadzałabym ścieżki wzdłuż, takie to monotonne. Zrób ładna rabatę (prostokątną w środku) niech będzie miejscem reprezentacyjnym i tam wsadź tego klona palmowego i podsadź go czymś dookoła, może kulkami z bukszpanu i wypełnij puste miejsca, ozdobną trawą, możesz zrobić obrzeże z bukszpanu i ciąć go ładnie w kant później.
5. Rododendrony potrzebują kwaśnej gleby o stałym poziomie wilgoci, dla róży to chyba nie najlepsze warunki.
6. Nie robiłabym tej rabaty na środku (na rysunku po lewej stronie), to takie wyrwane z kontekstu.
7. To bordowe drzewko w tym ukosie może być, ale przed tujami posadziłabym białe hortensje. Rozjaśnią rabatę i dadzą fajny kontrast do bordowych liści.
8. Na tle tui przed warzywniakiem posadziłabym jakieś 3 sztuki czegoś kulistego ale na wysokim pniu, może być trzmielina lub cis, między nie wysokie trawy (może być miskant), podsadziłabym kulistą tują Danica i uzupełniłabym puste miejsca czymś małym.
9. Kuliste klony Globosum jak najbardziej, dałabym przed Szmaragdami po przeciwnej stronie domu. Na trawniku.
To moja osobista opinia, mam nadzieję, że Cię nie urażę. Być może Twój pomysł jest trafiony, ja w każdym razie widzę to mniej więcej tak
Od ściany jest ok 80cm (bo jest opaska z kostki). To jest rabata wejściowa przy domu i chciałam żeby na niej było spokojnie i symetrycznie W sumie to myslałam o całym łanie stipy pomieszanej z wernebą, ale czy werbena nie za wysoka do stipy?
No ta werbena z tą stipą jakoś mi nie pasuje. Stipa owszem ale do jej "miękkiego" charakteru dodałabym coś geometrycznego. To może te kulki bukszpanowe a między nimi stipa?
Ajka a może tak? Tworząc rabaty stwórz dwa koła. Będziesz miała ładne linie, co pomoże stworzyć nieoczywiste, nowoczesne kompozycje Tutaj masz moje poglądowe wypociny i uwzględnione drzewka. Zielone - klony globosum, bordowa śliwowiśnia, gwiazda to klon palmowy i różowa magnolia. Środek koła to trawnik
Michu87 bardzo dziękuję za podpowiedzi, musimy je przedyskutować z mężem, bo się bardzo różnią. Co do magnolii to po prostu myślałam o tym by mieć na nią oko z salonu, ale mój mąż ma podobne zdanie do ciebie Po paru latach powinna wyglądać pięknie i reprezentacyjnie, ale nie może zasłonić całości. A okno łazienki chcemy przysłonić, bo źle się czuję, gdy ktoś nam tam zagląda z ulicy. Czy mogłabyś mi jeszcze konkretniej wskazać to miejsce klonów globosum z pierwszej propozycji, bo z opisu nie bardzo rozumiem, gdzie miałyby konkretnie stanąć. Też wydaje mi się, że jakieś wysokie tuje przy warzywniaku będą stanowiły ciekawe tło. A te liliowce to głupi pomysł jednak?
Jesli chodzi o drugą propozycję, wydaje mi się ciekawa na rysunku, tylko co wtedy ze ścieżką do domu? Wzdłuż podjazdu? Czy tego trawnika po prawej stronie wtedy nie za dużo?
I nie obrażam się Proszę o dalsze sugestie.
Ajka ścieżka do domu i podjazd zostaje bez zmian. Nie rysowałam go, bo nie miałam już czasu (male dziecko i obowiązki). Tego trawnika po prawej stronie moim zdaniem nie będzie za dużo, wizualnie będzie przedzielony własnie chodnikiem a to zmienia postać rzeczy. Planuj ogród i rabaty jako całość. A te klony to właśnie mają fajne miejsce tak jak masz na rysunku Jeśli chcesz tego kolona palmowego to posadź w tym oknie, akurat to ma swoje uzasadnienie. Ale tą Magnolię bym przesunęła, mąż ma rację, rozrośnie się, a moim zdaniem dwa zasłonięte okna to już za dużo. Ten Liliowiec to może nie głupi pomysł, ja dalabym mu szansę ale na tej rabacie przed tujami co idzie ukosem. No i ważny kolor tych liliowcow, bo jesli biały lub jasny róż lub fiolet to ok, będzie podkreślał kolor bordowego drzewka. Zaplanuj sobie ogród w góra dwóch, trzech kolorach i ogranicz się co do gatunków roślin, żeby nie robić misz maszu Z tymi bordowymi drzewkami ladnie wygląda biel, rozmyte róże, fiolety, podkreślą ciemny kolor bordowego liścia a zieleni dodają świeżości. Do tego dodałabym trochę żółtego i efekt super. Daj znać jakby co, będziemy kombinować
Chyba pójdziemy w stronę tego drugiego rozwiązania, dzięki. A rododendrony pod którymś z okien mogłyby wtedy być?
Klona widziałam gdzieś z trawą Red Baron, przemieszam z zielenią i będzie chyba ładnie.
Wydaje mi się, żę możesz je posadzić tam, gdzie masz ten znak zapytania przy oknie z tyłu (po lewej stronie Magnolii. Dacie radę i stworzycie piękny ogród