Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Lolanka 19:38, 26 cze 2017

Toszka dziękuję, posadzę co 60cm jak radzisz i stpę też. Jak już bedę mieć przygotowane wszystko to pozwolę sobię pokazać ułożenie jeszcze zanim posadzę.

wiolcia12 10:29, 27 cze 2017

Została mi do urządzenia rabata pomiędzy podjazdem a siatką sąsiadki.
Rabata ma szerokość 50 - 55 cm, jest od strony zachodniej.

Tam gdzie się kończy podjazd - zaczyna się szpaler ze szmaragdów.

Co mogę posadzić na takiej rabacie - żeby nie wchodziło na teren sąsiadki? Niestety z sąsiadką mamy ostatnio napięte stosunki A jeszcze musimy podjąć temat wisterii na siatce - bo on będzie dość mocno ingerować w naszą działkę i naszą roślinność

madeczkam 11:15, 27 cze 2017

wiolcia12 napisał(a)

Co mogę posadzić na takiej rabacie - żeby nie wchodziło na teren sąsiadki? Niestety z sąsiadką mamy ostatnio napięte stosunki A jeszcze musimy podjąć temat wisterii na siatce - bo on będzie dość mocno ingerować w naszą działkę i naszą roślinność

Witaj trzcinnik karl forester posadzony gesto!!! juz w czerwcu ma ponad metr wysokości pieknie zakwitając na brązowy kolor nie rozrasta sie na tyle mocno, aby wchodził na kostkę i pieknie zasłoni siatke i sąsiadki oczy bedzie cieszył
Lolanka 11:17, 27 cze 2017

Mój trzcinnik KF jest już wyższy ode mnie czyli ma na pewno więcej niż 164cm
natka098 11:19, 27 cze 2017

wiolcia12 napisał(a)

Cisy, piękna zielona ściana cały rok.
madeczkam 11:31, 27 cze 2017

Lolanka napisał(a)
Mój trzcinnik KF jest już wyższy ode mnie czyli ma na pewno więcej niż 164cm

mój też w czasie kwitnienia oczywiście ale wysokość z początkiem czerwca jest juz spora rośnie jak na drożdżach
b_tkacz 22:59, 27 cze 2017

Witam jakie drzewo polecacie do ogrodu, chcę posadzić obok huśtawki żeby dawało cień ale jednocześnie było reprezentatywne, łatwe w uprawie. Dodam że mam już klona globosum, klona czerwonego i kupiłam jarząb szwedzki i nie wiem czy to nie jest za duże drzewo jak na środek ogrodu.

Beata
dzika_roza 22:03, 28 cze 2017

madeczkam napisał(a)

pięknie u Was a może trawy - miskanty - są magiczne wprowadzaja do ogrodu sielski klimat mam silberspinne posadzony w szpaler wzdłuż płotu... naprawdę robia wrażenie są niewymagajace i efektowne - moze tak

Moglabys pokazac?
Toszka 22:52, 28 cze 2017

madeczkam napisał(a)

mój też w czasie kwitnienia oczywiście ale wysokość z początkiem czerwca jest juz spora rośnie jak na drożdżach

Trzeba tylko dodać, że po mocnym deszczu wykłada się. Zimą będzie śmiecić. Jesli napięte stosunki z sąsiadką to nie wiem czy to dobry wybór. Zimą marna przesłona.

Wiolcia12 - tak jak Natka uważam, że cisy będą najlepsze. Np. Robusta lub Fastigiata. Wąskie, kolumnowe. Wystarczy ciąć od góry w ładny szpaler.
madeczkam 08:13, 29 cze 2017

Toszka napisał(a)

Trzeba tylko dodać, że po mocnym deszczu wykłada się. Zimą będzie śmiecić. Jesli napięte stosunki z sąsiadką to nie wiem czy to dobry wybór. Zimą marna przesłona.

Wiolcia12 - tak jak Natka uważam, że cisy będą najlepsze. Np. Robusta lub Fastigiata. Wąskie, kolumnowe. Wystarczy ciąć od góry w ładny szpaler.

moje po wczorajszej burzy wichurze i ulewie nie pokładły sie absolutnie w zime nie zauważyłam aby śmiecił dla mnie jest po prostu piękny niemniej jednak cis na bedzie lepiej maskował
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies