Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ona123 19:48, 11 lip 2017

Witam wszystkich

od dłuższego czasu przeglądam i podczytuje wszystkie cenne rady, które zamieszczane są na tym forum, jednakże nie potrafię poradzić sobie z pomysłem na roślinność w swoim ogródku działkowym.
Pozwoliłam sobie zamieścić zdjęcia terenu zwracając się z ogromną prośbą o wskazówki jakie rośliny, drzewa zasadzić.
Zdjęcie zrobione zostało od strony altany, a tujki zasadzone są po całości działki (37m).
Wiem, że póki co wygląda to tragicznie, ale zaczynaliśmy w tym roku od zera, trawnik w trakcie wzrostu, wiele błędów za nami, ale trzeba pomyśleć już coś o co upiększeniu naszego małego skrawka relaksu
Podobają mi się magnolie, lawenda, tawuły golden, trzmieliny, wszelkie iglaki, róże, berberysy, funkie, krzewuszki i trawy ozdobne, a jeżeli chodzi o drzewa to nie mam zupełnie pomysłu jakie mogłyby tutaj pasować. I tak sobie myślę na podstawie wniosków wyciągniętych z przeglądania zdjęć wielu pięknych ogrodów, że dobrze byłoby, aby choć troszkę zasłonić się od przechodniów.

Wszelkie rady, sugestie przyjmuje bez wahania i z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam serdecznie.
Ona123
A_gawa 20:36, 11 lip 2017

A czy ktoś wie jak się nazywają takie wycinanki w drewnie?
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/zdjecia/9227421,inhalatorium-solankowe-w-jastrzebiu-wreszcie-otwarte-zdjecia,16520917,id,t,zid.html
gosiacz22 00:52, 13 lip 2017

Witam,
Nie będę zaśmicać wątku ponieważ mam swój i chciałabym prosić o zerknięcie na mój projekt niewielkiej skarpy Zapraszam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6715-raczkujacy-ogrod-u-gosi?page=3#post_9
Gardenarium 07:41, 13 lip 2017

ona123 napisał(a)

Podobają mi się magnolie, lawenda, tawuły golden, trzmieliny, wszelkie iglaki, róże, berberysy, funkie, krzewuszki i trawy ozdobne, a jeżeli chodzi o drzewa to nie mam zupełnie pomysłu jakie mogłyby tutaj pasować. I tak sobie myślę na podstawie wniosków wyciągniętych z przeglądania zdjęć wielu pięknych ogrodów, że dobrze byłoby, aby choć troszkę zasłonić się od przechodniów.

Wszelkie rady, sugestie przyjmuje bez wahania i z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam serdecznie.
Ona123

Tłem są drzewa zielone w lecie, sptrawdź zatem jakie kolory mają ich liście jesienią i spraw aby drzewa po twojej stronie przebarwiały się na inny kolor.

Latem widzę tutaj drzewa o bordowych liściach (jedno). Proponuję śliwę wiśniową. Także drzewo o biało obrzeżonych liściach np. klon Drummondii.

Magnolia się podoba więc trzeba też posadzić.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:46, 13 lip 2017

marekm napisał(a)
Witam
Potrzebuje pomocy z jedną rabatą.
Chciałbym wymienić morwę pendule na coś innego, wiekszego co nas trochę osłoni od sąsiadów. Stanowisko bardzo słoneczne i trochę wietrznę (z tego powodu chyba odpadają: klony palmowe, magnolię, grujeczniki) do ściany jest 2 m.
zastanawiam się nad:
grabem Lucasem (mam już fastigata,ale Lucas podobno trzyma liście zimą)
bukami kolumnowymi (mam już zielonego)
może miłorząb tratoria
albo grusza chanticler
ambrowiec i śliwa amanganowa,ale one chyba też wrażliwe na wiatr.
Najbardziej podoba mi się buk riversii ale dla niego muszę chyba znaleźć wiecej miejsca gdzieś na trawniku.
pod morwą jest lawenda
proszę o pomoc

Daj kolumnowego buka o purpurowych liściach.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:47, 13 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
Toszka,ja to wszystko niby wiem i bardzo już się tam ograniczyłam co do wyboru tych wypełniaczy. Wydaje mi sie że właśnie zestawienie hako,rozchodników,seslerii i szałwi będzie fajne. Tylko właśnie pytanie gdzie co i ile mnie rozkłada na łopatki.

Daj dwa zdjęcia, jedno pusta rabata a obok drugie to, co zaprojektowałaś.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:32, 13 lip 2017

A_gawa napisał(a)
A czy ktoś wie jak się nazywają takie wycinanki w drewnie?
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/zdjecia/9227421,inhalatorium-solankowe-w-jastrzebiu-wreszcie-otwarte-zdjecia,16520917,id,t,zid.html

Poczytaj o willach w styli "swidermajer" - to mi się nasuwa

Link

snycerka czy też „laubzegowe" wycinanki

Co to jest snycerka

Instagram Ogrodowiska
Margerytka40 11:33, 13 lip 2017

Gardenarium napisał(a)

Daj dwa zdjęcia, jedno pusta rabata a obok drugie to, co zaprojektowałaś.

Danusiu to moja rabata. Pusta to ona nie jest bo coś tam już na niej rośnie m.in. Dereń kousa,świerk inversa. Właśnie do tego próbuję coś dokoptować żeby miało sens i jakoś wyglądało. Tu zdjęcie mocno rozkopanej bo jeszcze się robi

Jeszcze trochę tam jest do usunięcia. W sumie zostanie tylko Inversa i dereń właśnie. Rabata jest w centralnym miejscu ogrodu,wbudowana wokół altany która dopiero będzie. Miejsce słoneczne. Plan na nią jest taki

Chciałabym dosadzić jeszcze dwa derenie,nawet już je mam. Ponieważ mój ogród po rewolucjii ma być mocno hortensjowo-trawiasty więc i tam miały być hortensje z niższych typu bobo lub Little lime,trawy-miskantyML,poza tym zimozielone w postaci Woodwardii i Danica. Kulek chciałabym tam więcej i mam sporo Danica ale nie umieszczałam ich jeszcze wszystkich na planie. Jako wypełniacze rozchodniki,jakieś trawy. Może tak jak Toszka zaproponowała hakone pod dereniami. Przy ścieżce może lawenda. Jak Danusiu myślisz?
ona123 19:42, 13 lip 2017

Pani Danusiu bardzo spodobały mi się Pani propozycje, za które dziękuję. Strzał w dziesiątkę
Drzewa planuję zasadzić po prawej stronie (przed tujami) w kolejności załączonej na zdjęciu.
Wydaje mi się, że tak będzie ok. i ilość drzew też będzie wystarczająca.

Czy sugerowałaby Pani umieścić gdzieś jeszcze niewielką rabatę? Czy lepiej zostawić sam trawnik?

Pozdrawiam serdecznie.
Elinka 10:33, 14 lip 2017

Danusiu , zatkalo mńie jak trafnie zaproponowalas kilku osobom wyzej , zobaczysz na moj problem moze cos Ci sie nasunie i poradisz.

Rabata woska na 1,6 , na niej posadzone trzy grupy jalowcow blue arrow ( wiem niepolecane ale za pozno sie dowiedzialam) i pomiedzy jalowce zostawione 2,5 m przerwy na drzewko na pniu podsadzone hortensja i trawa.

Jakie drzewka dobrac, sasiad ma zywoplot grabowy i dwie pisardi , mialy byc zolte kuliste klony ale byloby za pstrokato, sliwy umbraculifera byly przez moment ale nie bylo widac ich na tle mieszaniny za llotem.

Jedyne wujscie to cos malego bordo tylko co , a moze isc w jakies kostki formowane albo kolumny albo dac spokoj i hortensje tylko

.

Widok na wprost pustego miejsca