Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Lato2016 15:03, 14 lip 2017

Witam,
zrobilam tak jak zaplanowalam.
Stanowisko sloneczne.
Na jednej czesci posadzilam w tym roku aksamitki (mialam nadmiar od dziadka ). Rosna 3 sztuki Rozchodnika Brillant.
Czym wypelnic jak nie bedzie aksamitek, tak aby bylo bardziej lekko. Jakies trawy ktore przezimują, byliny?
Bukszpany i trzmielina beda ciete w kule.
W ogrodniczym mam dostepne tez Carexy Ice Dance.
Najbardziej podoba mi sie trawa Rozplenica Japonska Hameln.
Planuje na sciane puscic Clematis Piilu i Roze albo krzak albo pnącą w kolorze rozowym.

ela_z 18:31, 14 lip 2017

Czy moglibyscie doradzic ile grabow (fastigata) posadzic tak aby zalonic mur i oslonic sie od sasiadow. Szerokosc dzialki to 7.5m. Planowalam 4 szt wzdluz ploty i po 1 szt z obu stron na rabatkach. W miejscu donic i na przeciwko. Czy ma to jakis sens? Z gory dziekuje za pomoc.
AsiaK_Z 18:49, 14 lip 2017

Elu, a może coś zimozielonego?
ela_z 15:42, 15 lip 2017

AsiaK_Z napisał(a)
Elu, a może coś zimozielonego?

Myslalam o thujach, ale chyab potrzebuje czegos wysokiego:/
kasiab 20:03, 15 lip 2017

Witam,

Choć nasz "dom" jest jeszcze bez okien i tym samym bez elewacji zaczynam zastanawiać się jakie formy strzyżone będą wyglądały najlepiej przy samym domu. Pod koniec sierpnia, kiedy wszystko będzie gotowe chcę założyć trawnik i popełnić pierwsze nasadzenia. Zastanawiam się jaki kształt rabat będzie najbardziej odpowiedni. Generalnie to jestem na takim etapie, że chciałabym mieć tak naprawdę z każdego z Waszych ogrodów po trochę ale nie jest to możliwe bo działka ma zaledwie 1001m, sam dom zajmuje powierzchnie ok 155m2. Dojdzie jeszcze taras, ścieżki, podjazd. Wejście jest od strony północno- wschodniej. Na działce nie mamy ani jednego drzewa czy krzewu. Cień jest tylko bezpośrednio przed domem. Potencjalna rabata wzdłuż ogrodzenia będzie na pełnym słońcu przez cały dzień.
Poniżej zdjęcia
kasiab 20:03, 15 lip 2017

madeczkam 22:01, 15 lip 2017

ela_z napisał(a)

Myslalam o thujach, ale chyab potrzebuje czegos wysokiego:/

thuja plicata rozrasta sie szeroko zimozielona i wysoka polecam
madeczkam 22:06, 15 lip 2017

kasiab napisał(a)

piekny dom z nasadzeniami hmm tu potrzeba czasu i przemyslen bo latwo kupic,aleczy efekt bedzie ok... jezeli chcesz zrobic cos w rodzaju zywopłotu to pieknym tłem dlainnej roslinnosci bedzie swierk serbki thuja plicata i mysle ze własnie od takich nasadzen mozna by zaczac
A_gawa 22:18, 15 lip 2017

Co myślicie o jarząbie szwedzkim?
Eleeri 23:00, 15 lip 2017

Witam, bardzo proszę o poradę. Planuję zrobić rabatę z hortensjami w roli głównej. Za tło będą miały szmaragdy, proszę doradźcie, czy mój plan ma jakiś sens.

Będą rosły co metr, w środku h. candle i kolejno na zewnątrz: h. annabelle, h. limelight, h. bobo, na zewnątrz magnolie alba (lewa strona) i susan (prawa strona)
Rabata w kierunku północ-południe, tuje od strony zachodniej.

Oprócz magnolii, które muszę tam posadzić, bo nie mam dla nich innego miejsca, nic więcej nie mam kupionego.

Poradźcie, proszę.