Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 23:11, 22 maj 2014

Mad dziękuje za odwiedziny i miłe słowa

Aniu zawsze troszkę cienia więcej dla żurawki będzie. Byłem w szkółce i świeżo posadzone żurawki też leżały padnięte, ale po paru dniach się dzwigną, tak ja zrobią to twoje

Sebek tam może troszke szkoda, ale zrobie sobie nowe jeszcze bardziej zróżnicowane i planuje zrobić wersje do powieszenia na ścianie. Mój skalniak nie jest wielki, ale po tegorocznych przyrostach rojników mógłbym na przyszły rok zrobić conajmniej 200 pojedyńczych sadzonek. Mnożą się gorzej niż królliki

Kasiu to czekam na informacje.

kasiek dalej będą w kupie, ale troszke bardziej przestrzennej bo teraz nawzajem nawet kwiaty sobie zasłaniają, kolejny jałowiec będzie wywalany to 2 metry rabaty przybędzie

Mileno na rojnikach nie zarobie to oczywiście żartem.
Rojniki zmieścisz wszędzie albo gdzies w murku, na kawałku rabaty w koncie, małych doniczkach albo mini skalniak w dużej ceramicznej podstawce od doniczke, można zrobić ciekawą kompozycje w ten sposób
Luki 23:20, 22 maj 2014

iwonaal napisał(a)
Poproszę o tę instrukcję siania żurawek.

Przepraszam, przez całe zamieszanie w tym tygodniu zapomniałem.
To po kolei:
- zostawiamy kwiaty jak najdłużej i obserwujemy czy już nie zasychają, nasiona są gotowe gdy wysypują się z nasienników, najlepiej sprawdzić to zrywając kwiatostan i wytrzęsajać nad białą kartką ponieważ nasiona są baaardzo drobne(czarne) i zwyczajnie można ich nie zauważyć spadających na ręke, Nie trzeba zrywać kwaitów, można zebrać nasiona prosto na kartke potrząsając,
- po zebraniu nasion nie czekamy do wiosny tylko od razu zabieramy się za wysiewanie. Trzeba przygotować luźną mieszanke ziemi trofu i piasku. nasiona wysypujemy wprost na powierzchnie i przyklepujemy palcami.
-podlewamy i czekamy na wschody, które mogą nastąpić nawet po dwóch miesiącach, na ogół czekamy miesiąc,
-małe sieweczki zostawiamy aż podrosną, można zostawić na zimę na podwórku lub zabrać do chłodnego miejsca w domu, ale tu trzeba bardziej dbać. Moje przezimowały w doniczce nawet z zamarzniętą wodą.
- wiosną gdy siewki ładnie zaczną rosnąć pikujemy do doniczek i czeakmy co nam wyrosło
Nowe zróżnicowane odmiany można uzyskać wtedy gdy rosną obok siebie różne odmiany.
Do wysiewania żurawek trzeba mieć ogromną cierpliwość i nie nastawiać się na niesamowite efekty.
Jak będziesz miała jeszcze jakieś informacje to pytaj i jeszcze raz przepraszam za takie opóźnienie
AgnieszkaW 23:28, 22 maj 2014

Ależ Ty masz tych rojników Skalniak niczego sobie. Pozdrawiam
anna_g 11:30, 23 maj 2014

Luki - z tych moich żurawek to hardkory są Wczoraj wróciłam do domu a one żywotne, postawiły się i stoją elegancko Super Niestety.. drugą też tak potraktowałam, ale nie wyszło mi za dobrze, kurcze, kurcze, i jedna część wyszła bez korzonków chociaż z tzw. stopką - raczej sądzę że nic z niej nie bedzie ale do ziemi wsadziłam... Mus dokupić Marmoladek - pięknie się prezentują. Pozdrawiam Luki
Katkak 19:38, 23 maj 2014

Łukaszek ja znowu po prośbie Zerknij do mnie na ostatnią stronę, wrzuciłam tam zdjęcie mojej tak jakoś dziwnie pomarszczonej żurawki. Nie wiem co jej dolega.
Agania 20:19, 23 maj 2014

Ale żurawkowo skorzystałam..............spróbuję mieć swoje żurawki
Luki 22:18, 23 maj 2014

Agnieszko dziękuje bardzo, na żywo wygląda niestety gorzej musi przejść generalny remont.

Aniu cieszy mnie to, że żurawki tak szybko się podniosły, druga żurawka powinna też przeżyć bez szwanku, tylko ta z korzonkami troszke dłużej będzie wegetowała

Kaisu byłem i napisałem co myśle o temacie

Agato cud, że to się da zrozumieć bo bardzo chaotycznie napisałem, jestem ciekaw co z moich będzie jak podrosną.

Jutro wyprawa do Bogdzi na moje pierwsze ogrodowiskowe spotkanie Trzeba iść spać i ogarnąć troszke pokój... bałagan niemiłosierny
Katkak 22:22, 23 maj 2014

Łukasz jesteś jak zwykle niezawodny Uspokoiłeś mnie, dzięki Walczę ze ślimakami, mszycami i pomyślałam, że jak jeszcze żurawki mi coś zeżre to chyba sama to coś pogryzę
I uściskajcie Bogdzie ode mnie Szkoda, że nie mogę być z Wami Dobrej zabawy
Madzenka 07:08, 24 maj 2014

Jedziesz do Bogdzi?
iwonaal 08:07, 24 maj 2014

Łukasz, bardzo dziękuję, będę próbować. A kiedy sprawdzać czy już są nasiona?