Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Madzenka 23:43, 07 sie 2014

Lany żurawkowe w różnych kolorach to Twój wyróżnik, wiesz że takie mieszanki lubie
Ze świecznicy będziesz zadowolony
Mala_Mi 08:06, 08 sie 2014

Ależ zakupy... tyle cofnęłam z ciekawością I nowa rabatka.. piękna będzie.. resztę poblukam innym razem.. teraz próbuję zajrzeć tu i tam... wszędzie zaległosci..

Świecznice masz wypasione... wystarczy, że nóżki maja w półcieniu i dadzą radę Sama takie bym brała bez zastanowienia.
Mącznikiem sie nie przejmuj.. oberwałeś liście i słusznie.. ja nawet nie pryskam, jak czasami sie pojawi to ścinam po przekwitnięciu i spokój... na inne rośliny mi nie włazi.
Słoneczne i przewiewne miejsce.. i po kłopocie.
A na wypadek jakby chciało znów coś złapać.. to posadź w "drugim" rzędzie...

Edit.. nie pamiętam czy pisałam, ale posłuchałam twojej rady z aksamitkami Posadziłam żurawki..... no to opuchlaki będą miały już u mnie wypasioną stołówkę..
lojalna_ 08:20, 08 sie 2014

Juz przybiegłam a jeszcze mokro na trawie gdzie te fotki ? Co juz zasadziłeś no nie ile mozna czekac..... Nie zachowuj tej przyjemnosci tylko dal siebie
Syla 09:19, 08 sie 2014

Chłopaku ... ależ poszalałeś łopatowo .... Wiesz ja mam podobną przypadłość "wszystko na ostatnią chwilę " Staram się zwalczać zmuszając się aby było inaczej .... skutki takie sobie

Twój rozchodnik wpadł mi w oko choć u siebie zdecydowałam się na purpurowo-czerwone (czerwienieją po całkowitym rozkwicie) ... bo innych w szkółce nie mieli

Kolorowy zawrót głowy w Twoim wydaniu obłędny .... W układaniu roślin na rabatach nie pomogę bo sama mam z tym problem .... Muszę się pozbierać bo mi z tym źle Może po urlopie wrócę do formy

Ktoś kiedyś mi napisał ,że jestem królową żurawek ... To nie prawda ...
Oddaję ją Tobie z całym szacunkiem !!!!!! pozdrawiam Łukasz
Malgosik 09:26, 08 sie 2014

Witaj

Ja bym te Evergoldy dała przed Rh, rozjaśniłyby ich ciemne liście, np w połowie Rh zaczęła nimi oddalając się od hortensji, potem kontynuowała żurawkami w 1 kolorze
cylindricę podsadziłabym różowymi lub zielonymi żurawkami, lub w połowie zielonymi a w drugiej połowie różowymi dojeżdżając nimi na przód hortensjii

liściom żurawek będzie ładnie w trawiastym towarzystwie
Luki 10:04, 08 sie 2014

Marzenko człowiekowi zaraz się lżej na duszy robi, gdy ktoś pochwala moje kolorowe żurawki, tym bardzie, że już z tego nie jestem w stanie wyjść. W tym roku mam mnóstwo odmian do podziału i znowu kolejne nasadzenia będą kolorowe
Świecznica za mną chodziła już 3 sezon i nie wiem dlaczego jej wcześniej nie posadziłem, ale przy takich wielgaśnych sadzonkach mam nadrobione 2 sezony

Aniu z zakupami mam niedosyt bo sporo roślin musiałem zostawić ze smutkiem ale cóż tak to już jest, że trzeba troszke oszczędzać, a to w przypadku roślin będąc w szkółce jest bardzo trudne

Świecznice posadzone w półcieniu, słoneczko będą miały do 14, później tylko kwiaty załapią się na słońce, a maczniakiem na bylinach się nie przejmuje, jakoś nie jest kłopotliwy, a roślin, które są na niego poddatne mam mało.
O żurawkach już wiem, ale nagadam się u Ciebie

Jolu fotki będą dopiero wieczorem, a nie ma jeszcze co pokazywać. Dzisiaj czeka mnie akcja kostka i nie wiem czy uda się coś posadzić

Sylwia mnie staranie w przypadku pozbycia się przypadłości również bardzo marnie wychodzą. Zazwyczaj mam dużo czasu na planowanie, a najważniejsze decyzje podejmuje w ostatniej chwili

Rozchodniki purpurowo czerwone za mną też chodzą, ale chyba bardzo skutecznie się chowają bo nie ma nigdzie dostępnych. Jak rozmawiałem z Panią w szkółce bylinowej to powiedziała, że już nie sprowadza, bo ludzie nie chcę kupować.

Z tym problemem przy komponowaniu to bym się kłócił i to bardzo głośno, a za tytuł OGROMNIE dziękuje

Małgosiu i to jest super pomysł... niby takie proste rozwiązanie, a o tym nie pomyślałem, Evergoldy już troszke poszły dalej, ale posadzeni przed RH super. Zaraz ide przestawiać doniczki. No, a z tymi jednokolorowymi żurawkami wiesz jak to u mnie jest

agatanowa 10:34, 08 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Rok temu kupione pysznoglówki były całe w mączniaku. Krótko je przyciełam, w tym roku śladu choroby nie ma

świetnie, szkoda, ze u mnei samo przycięcie nie działa grzybnia w ziemi ponoć zostaje, ale jak widać nie u kazdego
Luki 10:44, 08 sie 2014

Agato jeszcze zapomniałem napisać co zauważyliśmy w bylinowym jeżeli chodzi o pysznogłówki. Te w doniczkach wszystkie go złapały, nawożone są tylko raz w sezonie. W ogrodzie właścieli, te które były nawożone nie były prawie w ogóle porażone mączniakiem w odróżnieniu od tych, które były 3 metry dalej na tej samej wystawie, ale już bez nawozu... może coś w tym jest, ale gdybać na ten temat można by długo, a jak choróbsko się uprze to nic nie da rady Oczywiście te nawożone regularnie miały o wiele ciemniejszy liście i ładnie się prezentowały.
Malgosik 11:06, 08 sie 2014

agatanowa napisał(a)

świetnie, szkoda, ze u mnei samo przycięcie nie działa grzybnia w ziemi ponoć zostaje, ale jak widać nie u kazdego

może masz mniej przewietrzane miejsce i dłużej utrzymuje się wilgoć po opadach, lepsze warunki dla mączniaka...
agatanowa 11:38, 08 sie 2014

Gosia, co Ty, u mnie aż rośliny wywala tak wieje, wilgoć jest - bo kropluję, zeby nie uschły.