Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 21:14, 08 mar 2016

Donia

Bogdziu ta data na czerwono zaznaczona od kiedy tylko ją wyczytałem

Patrycja o dziwo było dość śmiesznie, ale i boleśnie
Bogdzia 21:16, 08 mar 2016

Luki napisał(a)

[b]Bogdziu
ta data na czerwono zaznaczona od kiedy tylko ją wyczytałem

Porządna z Ciebie firma
inag 23:46, 08 mar 2016

Luki napisał(a)
Kamilo

Kasiu tylko podzielić wiem, że ktoś próbował przycinać wypiętrzone pędy, ale nie wiem jak to się skończyło.

Ja miałam taką odmianę która potrafiła nawet na ponad 20cm się wypiętrzyć! Zawsze wtedy brałam ostry nóż i po prostu ścinałam samą tę górę. Resztę wyrywałam a na jej miejsce wsadzałam po prostu ten "czubek". Nigdy nie zdarzyło mi się żeby sadzonka się nie przyjęła. 100% skuteczności
Kindzia 10:15, 09 mar 2016

Moje żurawki ze skarpy będę wywalać (to znaczy tylko zostały SC, te krewety jeszcze nie ruszyły) i właśnie się zastanawiałam kiedy mogę sadzonki sobie zrobić...tak na wszelki wypadek U mnie do doniczek pójdą i do Zabrza na balkon przyjadą. Powiadasz, że czekać jeszcze...ostatecznie u mnie też na dworze będą...

Edit. Masz wiadomość?
frezja 15:35, 09 mar 2016

inag napisał(a)

Ja miałam taką odmianę która potrafiła nawet na ponad 20cm się wypiętrzyć! Zawsze wtedy brałam ostry nóż i po prostu ścinałam samą tę górę. Resztę wyrywałam a na jej miejsce wsadzałam po prostu ten "czubek". Nigdy nie zdarzyło mi się żeby sadzonka się nie przyjęła. 100% skuteczności

a to ciekawe
wojtas2101 19:58, 09 mar 2016

Ja w tym roku raczej też rezygnuje z żurawek.
m_gocha 20:00, 09 mar 2016

inag napisał(a)

Z nieba mi spadłaś Myślisz, że to idzie odmianą? Zrobiłam przegląd żurawek po zimie i faktycznie mam kilka wyglądających jak palemki zwłaszcza gdy usunęłam stare nieestetycznie wyglądające liście. Dodatkowo żadnych odrostów. Powiedz mi kiedy zrobić ten zabieg na takich żurawkach i czy moczysz w ukorzeniaczu?
inag 20:25, 09 mar 2016

m_gocha napisał(a)

Z nieba mi spadłaś Myślisz, że to idzie odmianą? Zrobiłam przegląd żurawek po zimie i faktycznie mam kilka wyglądających jak palemki zwłaszcza gdy usunęłam stare nieestetycznie wyglądające liście. Dodatkowo żadnych odrostów. Powiedz mi kiedy zrobić ten zabieg na takich żurawkach i czy moczysz w ukorzeniaczu?

Nie mam pojęcia ale myślę właśnie że to chyba może być jakaś cecha odmianowa to wypiętrzanie, bo u innych tego nie zauważyłam... Teraz jest chyba jeszcze za wcześnie na takie sadzonkowanie. W nocy są spore przymrozki (np. u mnie). Poczekaj na taką wiosnę w pełnej krasie. Żurawki wtedy się wzmocnią, zaczną roznąć - przynajmniej ja bym tak zrobiła.
Na początku moczyłam bo miałam pod ręką, później jak się skończył to nie moczyłam i też się przyjęły bez problemu. Zadbaj tylko by miały mokro. Ja to stale robiłam z takimi czerwono-bordowymi (nie znam odmiany). Tak jak pisałam 100% sukcesu ale i tak one szybko odrastały i znów szły w górę
Madzenka 20:37, 09 mar 2016

ah te źurawki, dlaczego opuchlaki je tak lubią?
m_gocha 21:07, 09 mar 2016

inag napisał(a)

Ja to stale robiłam z takimi czerwono-bordowymi (nie znam odmiany). Tak jak pisałam 100% sukcesu ale i tak one szybko odrastały i znów szły w górę
U mnie też właśnie czerwone takie palemki
Dzięki Spróbuję tak zrobić