Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 15:29, 18 paź 2013

Dziękuje Kasiu, moja wiedza znowu nie taka ogromna, ale siedzę już w tej 'branży' maniaków od ok7 lat, może więcej, ale nie pamiętam tak dokładnie kiedy to wszystko się zaczęło. Przez ten czas kupiłem posadziłem, zmarnowałem, ususzyłem, wykopałem mase roślin. Wiele roślin chorowało itd trzeba było jakoś reagować. Z czasem wiedza rośnie, a tym bardziej ciekawość. Komponowanie roślin to moja pięta achillesowa, głownie z powodu chęci posiadania wielu roślin i ograniczoną przestrzenią.
Zawsze zaczynam od planu oglądam co ile przyrasta wychodzi kilka roślinek.... później przychodzi etap zakupów i wszystkie plany biorą w łeb i trzeba upychać te rośliny.
Miałem przez pewien rok zafasascynowanie bylinami, kupowałem wszystko co mi się podobało i praktycznie do dnia dzisiejszego ostały się jednostki. To samo było z iglakami w zeszłym roku... kupiłem z 15 miniaturek i teraz mi wszędzie przeszkadzają, a szkoda mi jest się ich pozbywać.
Teraz jestem na etapie ujednolicenia ogrodu, podobają mi się bardzo plamy roślinne, ale przy moich małych rabatch odpada. Idę teraz konsekwentnie w obwódki z kolorowych żurawek co wiem nie każdemu się podoba, ale jak już robić to wszędzie, żeby była jakaś spójność. Największy problem mam z liliami, bo przez dwa lata zamawiałem na potęgę i wsadzałem gdzie było miejsce, teraz jest kolorowy misz masz Na przyszły rok mam już zaplanowane mase zmian, wszędzie będą kolorowe żurawkowe zawijańce, kilka jałowców znów się ze mną pożegna i najważniejszy cel to wspominany niedawno cis sąsiada.. muszę go mieć jest piękny, a stożek będzie jeszcze lepszy, będzie trzeba to nawet odkupie
Trochę żałuje, że nie mam nikogo w okolicy o podobnych zainteresowaniach, nie ma tu nikogo kto tak naprawde dbałby o swoje otoczenie, jest kilka zadbanych ogrodów, ale to głównie iglaki i nic więcej.....
Dobra dobra pisać mógłbym długo, a za bardzo się rozgadałem, jeszcze raz dziękuje.
Niestety jesiennych zdjęć z okolic nie będzie... paskudna deszczowa pogoda.
Katkak 17:04, 18 paź 2013

Łukasz jeśli pozwolisz chętnie odgapię obrzeża z kolorowych żuawek, bo u Ciebie bardzo mi się to podoba. Nie jeden kolor właśnie, tylko wiele
Bogdzia 17:14, 18 paź 2013

No to trzymam kciuki żeby udało się zdobyc cisa, zaproponuj zamianę na cos innego moze trzeba było na tego jałowca którego wyrzuciłeś???Kto wie może by go wolał????Masz dziś imieniny? Jeśli tak to wszystkiego dobrego życze.
Nati 17:45, 18 paź 2013

piękne masz żurawki ja też zaczynam kolekcjonować i testuję je na słońcu jeśli masz odmiany które lubią słońce od godziny 13.00 to napisz będę wdzięczna.

pozdrawiam
Luki 19:55, 18 paź 2013

Katkak napisał(a)
Łukasz jeśli pozwolisz chętnie odgapię obrzeża z kolorowych żuawek, bo u Ciebie bardzo mi się to podoba. Nie jeden kolor właśnie, tylko wiele

Będzie mi bardzo miło
Luki 19:57, 18 paź 2013

Bogdzia napisał(a)
No to trzymam kciuki żeby udało się zdobyc cisa, zaproponuj zamianę na cos innego moze trzeba było na tego jałowca którego wyrzuciłeś???Kto wie może by go wolał????Masz dziś imieniny? Jeśli tak to wszystkiego dobrego życze.

Jałowiec musiał być usunięty w bardziej drastyczny sposób Ja już sobie tego cisa załatwie..... nie odpuszcze tak łatwo.
W sumie to nie wiem czy dzisiaj mam imieniny, kilka dni temu miałem urodziny, a za życzenia bardzo dziękuje
Luki 20:02, 18 paź 2013

Nati napisał(a)
piękne masz żurawki ja też zaczynam kolekcjonować i testuję je na słońcu jeśli masz odmiany które lubią słońce od godziny 13.00 to napisz będę wdzięczna.

pozdrawiam

Dziękuje w imieniu żurawek
No to zaczynam wymienianie, oczywiście podkreślam.. wilgotne podłoże przy wysokim nasłonecznieniu to podstawa.
Creole Night, Obsidian, Kassandra, Lime Marmelade, Marmelade, Cherry Cola, Regina, Rave On, Redstone Falls, Gunsmoke, Hercules, Sashay, Solar Eclipse, Fire Chef, Silver Scrool, Neptune, Cinnabar Silver, Black Beauty, Kira Oak Forest, Plum Pudding, Mahogany, Apple Crisp, Burnished Bronze.
Tyle pamiętam wymieniłem żurawki i żuraweczki.
Ogołnie sporo odmian radzi sobie na ostrym słońcu, jednak prawie żadna nie wytrzyma przy takich upałach jak w tym roku, zawsze jakiś przypalony listek będzie trzeba oberwać, ale to żaden kłopot
malgorzata_s... 20:04, 18 paź 2013

No właśnie u Was urodziny się świętuje a nie imieniny. Więc sto lat, spełnienia marzeń, zdobycia cisa i powodzenia na studiach życzę.
Nati 20:18, 18 paź 2013

Welka napisał(a)

Gdybym ja u siebie w okolicy miała choć jedno centrum w połowie tak zaopatrzone w żurawki jak to, to byłabym przeszczęśliwa. W jednym z olsztyńskich sklepów z 2 miesiące temu Golden Zebrę proponowali mi jako nowość, a teraz nowością jest Sweat Tea Dlatego zostają mi zakupy internetowe
Pozdrawiam

lubię to!

mam to samo u siebie
Nati 20:24, 18 paź 2013

Luki napisał(a)

Dziękuje w imieniu żurawek
No to zaczynam wymienianie, oczywiście podkreślam.. wilgotne podłoże przy wysokim nasłonecznieniu to podstawa.
Creole Night, Obsidian, Kassandra, Lime Marmelade, Marmelade, Cherry Cola, Regina, Rave On, Redstone Falls, Gunsmoke, Hercules, Sashay, Solar Eclipse, Fire Chef, Silver Scrool, Neptune, Cinnabar Silver, Black Beauty, Kira Oak Forest, Plum Pudding, Mahogany, Apple Crisp, Burnished Bronze.
Tyle pamiętam wymieniłem żurawki i żuraweczki.
Ogołnie sporo odmian radzi sobie na ostrym słońcu, jednak prawie żadna nie wytrzyma przy takich upałach jak w tym roku, zawsze jakiś przypalony listek będzie trzeba oberwać, ale to żaden kłopot

dzięki nie spodziewałam się że tak wyczerpująco napiszesz większości z tych nie mam, kupiłam w tym roku same dające sobie radę na słońcu ale te w cieniu są piękne więc czekam aż mi drzewa urosną będę testować twoje typy w przyszłym roku, ,mnie osobiście razi przypalony listek bo tych w tym roku miałam dużo a podlewanie w ciągu dnia wszystkiego, trochę mnie denerwuje zwyczajnie nie mam na to czasu

chciałoby się zeby nic nie robić ale tak się nie da, zauważyłam też że te rosnące na słońcu rosną wolniej oczywiście nie wszystkie odmiany ale tak niektóre mają

pozdrawiam i jeszcze raz dzienks