Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

malgorzata_s... 09:57, 17 maj 2016

Drzewa piękne aż zazdraczczam okazów Do Bogdzi jedziesz? Też zazdroszczę, rób duuużo fot bo ciekawą jestem jak wszystko urosło. No i obowiązkowo wyściskaj Bogdzię od cioci My w Pisarzowicach będziemy i pomyślimy o Was cieplutko
Kawa 10:10, 17 maj 2016

Łukasz piękne drzewa
a na kręgosłup uważaj przyda Ci się jeszcze
macham
siakowa 10:11, 17 maj 2016

Lubie takie zakupy i drzewa co od razu robia swoja robotę
mikina34 10:37, 17 maj 2016

Łukaszu,
ja tak z innej beczki, na większości w rabatach mam wysypana korę, a u Ciebie widzę gołą ziemię wokół roślin i ta się zastawiam czy nie robię błędu... bo tak np ostnica jak się rozsieje to czy wzejdzie? (wiem, że pytanie może być z gatunku głupich, ale i takie muszą być ) a inne kwiaty? Jestem początkującym "ogrodnikiem" więc dla mnie wszystko jest nowe
Luki 10:44, 17 maj 2016

Ludwiko niby wiedziałem,że są duże, ale jak w CO wszystkie w koło były podobne lub większe to jakoś nie wyglądały na aż tak wielkie. Jarząb mógłby mieć koronę troszkę niżej ale inne były już z koroną 120cm na ziemią, a to znowu za mało, spełnia swoje zadanie więc jest dobrze

Jolu tak sobie liczę, że pod konie przyszłego sezonu będzie już to jako tako wyglądać

Anula warto tym bardziej, że nie był drogi, a sporo mniejsze w porównaniu do tego się nie opłacały
Luki 10:57, 17 maj 2016

Małosiu do Bogdzi za niecałe dwa tygodnie, a teraz mocno zastanawiam się nad Pisarzowicami tylko troszkę mi daleko tak dwa weekendy pod rząd.
Drzewa jeszcze bym jakieś przywiózł, ale wiadomo jest jeden skuteczny hamulec
Zdjęć będzie standardowo dużo.

Kamilo troszkę się trzeba naszarpać, ale znam swoje możliwości i nie przesadzam jak wiem, że rady nie dam

Kasiu robotę robią od razu to prawda, wystarczą dwa sezony by były wielkie i gęste okazy co przy mniejszych drzewach trwa troszkę dłużej, ale już przy tej drugiej wersji zostaję bo na takie duże już sobie nie pozwolę

Moni ja też w większości miejsc mam korę lub jeszcze będę ją wysypywać, jedynie na bylinówce kory nie mam bo łatwiej mi o nią zadbać, a ciągle coś przesadzam lub dosadzam więc kora by mnie denerwowała.
Siewki na korze również się będą pokazywać o to nie ma się co martwić, na pewno nie tak obficie jak na korze, ale będę. Jeszcze kwestia jak grubą masz korę bo czym drobniejsza tym siewki lepiej będą wschodzić
Śćółka z kory jest bardzo dobra bo zatrzymuje wilgoć w glebie i z czasem jak się rozkłada poprawia strukturę, trzeba tylko pamiętać, że świeża nieprzekompostowana kora zabiera azot z gleby, więc w pierwszym roku po wysypaniu warto dać troszkę więcej nawozu azotowego lub podlewać gnojówką z pokrzyw.
Świeża kompostująca się kora ma taki specyficzny zapach po otwarciu worka, jeżeli jest drobniejsza i nie pachnie to albo jest sucha, albo już przekompostowana.
Najlepiej byłoby kupić korę, nakłuć worki i zostawić ją na rok i dopiero rozsypywać na rabaty, ale ja tak nie robię bo jak już kupię chcę od razu mieć czyste rabaty.
To się rozpisałem
malgorzata_s... 11:00, 17 maj 2016

To u Bogdzi 28? Myślałam że teraz równocześnie z Pisarzowicami.
Do nas masz przecież blisko.
mikina34 13:37, 17 maj 2016

Luki napisał(a)

[b]Moni

...To się rozpisałem

Dziękuję Ci bardzo Ty uważasz, ze się rozpisałeś, a dla mnie same ważne rzeczy
mateuszmichn 14:00, 17 maj 2016

Fajnie z tymi drzewami wygląda bo tak wszystko się zapełnia i zasłania sasiadow
lojalna_ 14:16, 17 maj 2016

Drzewa kolosy piekne.