Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sosnowo

Sosnowo

danuta_ 08:45, 05 paź 2011

Zagadka pięknej NN rozwiązana, dzięki AniDS - to róża Acropolis Jeszcze raz dziękuję Aniu

jotka 08:48, 05 paź 2011

danuta_ napisał(a)
Zagadka pięknej NN rozwiązana, dzięki AniDS - to róża Acropolis Jeszcze raz dziękuję Aniu

Z nazwą czy bez - jest piękna i tak
danuta_ 08:54, 05 paź 2011

Dziękuję za miłe słowa pod adresem trawiastej rabatki

Ewo, nie ma czego żałować, jeszcze na pewno będzie okazja, żeby się zobaczyć i wypić kawkę w Sosnowie

A póki co, ciągnąc wątek różany- jeszcze takie piękności kwitną

Tchaikovski

Leonardo da Vinci

Krononenburg

i kolejna NN
danuta_ 08:55, 05 paź 2011

I jeszcze dwie pnące
Parade

Kletterrosen
Sebek 15:26, 05 paź 2011

Śliczne róże
marzena 23:24, 07 paź 2011

danuta_ napisał(a)

róże cudowne
trawy piękne, tak pamiętam te zakątki...
ale nie kojarzę, gdzie rośnie ta pięknie teraz wybarwiona trzmielina oskrzydlona...

Marzenko, trzmielina rośnie tuż za rabatką z trawami. Patrząc od strony tarasu jest troszkę przysłonięta nimi, ale ona docelowo ma mieć 2 metry wysokości, więc za parę lat jesienią będzie super widoczek

Danusiu, teraz już wiem...
zauroczyłam się tą Twoją trzmieliną i będąc dzisiaj w sklepie ogrodniczym kupiłam sobie 2 małe... teraz zastanawiam się, gdzie je posadzić, skoro rosną do 2 m... czy okrywałaś ją na zimę ? i czy jakieś rady dotyczące jej uprawy możesz mi dać ?
monteverde 23:35, 07 paź 2011

Danusiu, Kletterrosen to nic innego jak róże pnące niemieckie, które potrzebują podpór bo same się ciężko wspinaja, a ta Twoja to http://rosacwik.pl/163,roze_pnace_de.htm
danuta_ 13:13, 08 paź 2011

Danusiu, teraz już wiem...
zauroczyłam się tą Twoją trzmieliną i będąc dzisiaj w sklepie ogrodniczym kupiłam sobie 2 małe... teraz zastanawiam się, gdzie je posadzić, skoro rosną do 2 m... czy okrywałaś ją na zimę ? i czy jakieś rady dotyczące jej uprawy możesz mi dać ?

Marzenko, ta moja trzmielina kupiona była bez nazwy, w szkółce poinformowano mnie, że urośnie do 2 metrów. Nie ma żadnych wymagań, ale na słonecznym miejscu lepiej się wybarwia, nie okrywam jej na zimę niczym. Warto czekać aż do jesieni na ten cudny, ognisty kolor i wcale się nie dziwię, że jesteś nią zauroczona
Parę dni temu kupiłam sobie szczepioną na pniu (Trzmielina Oskrzydlona 'Compactus' ) - ta będzie mniejsza, średnica ok 1m.
danuta_ 13:18, 08 paź 2011

monteverde napisał(a)
Danusiu, Kletterrosen to nic innego jak róże pnące niemieckie, które potrzebują podpór bo same się ciężko wspinaja, a ta Twoja to http://rosacwik.pl/163,roze_pnace_de.htm

Tak, Aniu, masz rację to pnąca róża o delikatnym zapachu - rośnie przy podporze
marzena 19:33, 10 paź 2011

Danusiu, dzięki za info o trzmielinie, już posadziłam...
pokaż tę swoja na pniu ...