Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

Bogdzia 22:20, 17 kwi 2014

agatanowa napisał(a)
Bogdziu, a to ten niesczęsny RH, 'Catawbiense Grandiflorum'

za dużo magnezu? Jak mu pomóc, a nie zaszkodzić?

Albo jak radzi pan C przesadzic do nowego podłoża albo opryskac chelatem zelaza i w ten sposób dostarczyc mu zelazo.Faktycznie kiepsko to wyglada.A co jest z jego korzeniami bo wygląda jakb były na wierzchu i jakby był dołek wokół szyjki korzeniowej , tam może zatrzymywac sie woda a one tego nie lubia . Czy mnie sie tylko zdaje ze tak jest?
agatanowa 22:31, 17 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Albo jak radzi pan C przesadzic do nowego podłoża albo opryskac chelatem zelaza i w ten sposób dostarczyc mu zelazo.Faktycznie kiepsko to wyglada.A co jest z jego korzeniami bo wygląda jakb były na wierzchu i jakby był dołek wokół szyjki korzeniowej , tam może zatrzymywac sie woda a one tego nie lubia . Czy mnie sie tylko zdaje ze tak jest?

Bogdziu, korzenie są pod ziemią, ale wystraszyłam się, że za głęboko posadziłam (o ile pamiętam, trzeba na poziomie, na którym rosły w donicy?) i odgarnęłam ziemię dookoła(niewiele) oraz korę, bo po posadzeniu grubo wyściółkowałam, a ponoć tego nie lubią. Dlatego jest faktycznie pewien dołek. Sam RH rośnie jednak na rabacie wzniesionej, więc nie ma ryzyka, ze tu jest zastoisko wody (bo woda sobie spływa na trawnik)

ale może tak nie może być?
agatanowa 22:43, 17 kwi 2014

Zdjęcia z dzisiaj.

Na początek: u mnie kwitnie, to co u innych jest już wspomnieniem

hiacynty

mini narcyz

prymule a w tle niezapominajki

niezapominajki patrzą żółtym oczkiem

agatanowa 22:47, 17 kwi 2014

Co u innych kwitnie, u mnie dopiero w pąkach.

Bogdzia 22:49, 17 kwi 2014

agatanowa napisał(a)

Bogdziu, korzenie są pod ziemią, ale wystraszyłam się, że za głęboko posadziłam (o ile pamiętam, trzeba na poziomie, na którym rosły w donicy?) i odgarnęłam ziemię dookoła(niewiele) oraz korę, bo po posadzeniu grubo wyściółkowałam, a ponoć tego nie lubią. Dlatego jest faktycznie pewien dołek. Sam RH rośnie jednak na rabacie wzniesionej, więc nie ma ryzyka, ze tu jest zastoisko wody (bo woda sobie spływa na trawnik)

ale może tak nie może być?

Jesli woda nie stoi to może bc ale moze jeszcze szerzej rozgarnij tą ziemie przy nim zeby sie ten dołek nie robił.Agata i nie kupuj wiecej chorych rh , bardzo trudno sie je leczy i to trwa latami .
monteverde 22:49, 17 kwi 2014

Hiacynty u mnie też jeszcze kwitną tulipki oprócz białych i czerwonych jeszcze w pakach jak u Ciebie, ale to dobrze, bo ochroniły się od mrozu pozdrówka
agatanowa 22:50, 17 kwi 2014

Inne pąki

Powojniki

wiśnia amanogawa

Bogdzia 22:50, 17 kwi 2014

U mnie też rośliny w takim samym stadium rozwoju ale zdjęcia zrobiłas cudne.
agatanowa 22:52, 17 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Jesli woda nie stoi to może bc ale moze jeszcze szerzej rozgarnij tą ziemie przy nim zeby sie ten dołek nie robił.Agata i nie kupuj wiecej chorych rh , bardzo trudno sie je leczy i to trwa latami .

Bogdziu, wiem, narobiłam sobie kłopotu. Potem doczytalam, ze takie liście znamionują chorobę i najnormalniej szkoda mi go wyrzucić
agatanowa 22:53, 17 kwi 2014

Centralna RP, mamy podobne warunki
Dziękuję, napstrykałam ich dzisiaj trochę i się przyłozyłam