Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 09:38, 10 maj 2014

Luki napisał(a)

... Jak liliowce się rozrastają?

Trafiłeś z tym pytaniem w dziesiątkę, bo własnie u Ciebie miałam pytać. Moje liliowce jakoś tak stoją w miejscu, części pożółkły dolne listki. I teraz nie wiem: za mało nawiozłam czy za dużo (tylko raz trochę azafoską jeszcze zanim zakwitły tulipany, czyli z 1,5 m temu). Może tulipany całą "krew" im wysysają z gleby i nie mają już pary rosnąc?
Nati 09:43, 10 maj 2014

no to chyba full roboty cię czeka tego lata, u mnie coraz mniej jest do porobienia i zaczynam się nudzić wiesz ja choleryk jestem i muszę wszystko zrobić na wczoraj, ale macierzyński się kończy trezba szukać pracy i juz nie będzie tyle czasu na ogród,

tak pomyślałam sobie że może miałaś gdzieś w kąciku posadzoną różę juz wcześniej, ale pytam każdego kto ma pnące, jak u niego się sprawują,

to trzymaj się i szybkiego i niemęczącego ukończenia prac w ogrodzie
monteverde 10:37, 10 maj 2014

Czy ta królewska seria rh jest w kolorze lila róż fiolet?dużo kwitnie kwiatków, a piwoniom na wiosnę papu podłóż, kompostu, obornika, będą wdzięczne, teraz też jeszcze można pozdrówka
agatanowa 11:37, 10 maj 2014

monteverde napisał(a)
Czy ta królewska seria rh jest w kolorze lila róż fiolet?dużo kwitnie kwiatków, a piwoniom na wiosnę papu podłóż, kompostu, obornika, będą wdzięczne, teraz też jeszcze można pozdrówka

Aniu, ta królewska seria jest w prawie pełnej kolorystyce, brak tylko niebieskiego: http://www.cieplucha.com.pl/pl/krolewskie-rododendrony.

Z ulotki wynikało (a w zasadzie ze zdjęcia, bo opis już mówi o różu), że Odnowiciel będzie taki lila-fiolet, ale jest intensywnie różowy. Co mnie trochę rozczarowuje, ale trochę, bo kwiat i tak jest piekny, z wyraźnym cętkowaniem pomarańczowym. Jedyny filoletowy jest Bolesław Chrobry, ale nie widziałam na żywo. Z opisu wynika też, że Władysław Jagiełło i Jan III Sobieski są czerwone.

Mała Mi pokazała Mieszka (on nie nalezy do królewskiej serii, ale nie wiem dlaczego, bo nazwa jest znacząca): https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=724#post_0

Jadwiga, którą mam zachwyca mnie. Bardzo z niej się cieszę. Mała, ale kwitnie fantastycznymi kwiatastonami w przepięknym ubarwieniu jasnego różu z wyrazistym oczkiem.

A tutaj jeszcze wazon (40cm, dla uwidocznienia skali paczka zapałek) z połamanymi gałęziami OP i CW. Odłamały się przy transporcie,część rodków sprzedaje się mniejszych...

Piwoniom podłozę obornika.
kasiek 20:17, 10 maj 2014

No - jak ładnie u Ciebie sie zrobiło! Kącik z rh piekny!
Gratuluje piwoni, z kazdym rokiem bedzie coraz piekniejsza!
eda 01:11, 11 maj 2014

widziałam tą felerną przesyłkę ależ cię kochana uraczyli współczuję tobie i roślinkom pozdrówka nocne zostawiam Gratuluję nowych kwitnień
zawitka 06:46, 11 maj 2014

Agatko te który pokazałam u Bogdzi to chorował i myślałam że będzie po nim bo go zagłodziłam .Dała mu nawozu do rh kwaśnego torfu i podlewałam wodą z kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie.A po liściach zelazo wg receptury ,a jak zostawało zelaza to lałam na korzenie .Yo tyle ozdrówka .Nie poczytam bo mam malowanie chałupy
agatanowa 08:16, 11 maj 2014

Halinko, dziekuję za informację. Z kwaskiem cytynowym nie miałam pojecia. Zrobiłaś akcję systemową: oddolną i odgórną. Efekty naprawdę wspaniałe. RH wygląda bardzo zdrowo.
agatanowa 08:19, 11 maj 2014

Nati napisał(a)
....szybkiego i niemęczącego ukończenia prac w ogrodzie

Dziekuję, ale w ogródku praca chyba nigdy się nie kończy, bo ogródek to przecież zywy organizm, złożony z wielu komórek
agatanowa 08:20, 11 maj 2014

Kasiu, eda, dziekuję za wizytę i miłe słowo