Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

Kindzia 10:39, 29 mar 2018

zbigniew_gazda napisał(a)
Już się robi Kasiu. Halince wysłałem na pw. namiary na szkółkę i Tobie też zaraz wyślę. Kupuj i sadź do Twojego pięknego ogrodu. U Ciebie przezimują z powodzeniem bo masz cieplejszy klimat.

Powyżej Odmiana Gloria Red. Poniżej białe - odmiana Laguna White.

Matko i córko...ta Gloria Red...to ona mnie uwiodła jesienią u Ciebie!!! Cudna!!! Dziękuję za linka...chyba oczopląsu dostanę!!!! Jakie cuda!!! Zbysiu, tak mnie nimi kusisz...teraz, jak pojadę, pochodzę po ogrodzie, muszę znaleźć miejsce, muszę!!!
zawitka 13:25, 29 mar 2018

Mnie też oczy latają dookoła głowy od tych pięknych zdjęć ha ha
zbigniew_gazda 14:12, 29 mar 2018

Ewa kolory cudniaste i szkoda że mało słoneczka jest aby się pełni rozwinęły.

Halinko i Kasiu. Napiszę Wam wspólnie jakie są moje obserwacje i wyczytane uwagi w necie na temat uprawy tych pięknych roślin.

1. W jesieni za mocno nie należy ich podlewać aby nie zgniły im korzenie.
2. Przed posadzeniem zmieszać trochę obornika lub kompostu z glebą bo to ogromne żarłoki.
3. Bardzo lubią światło.
4. Dosyć późno budzą się do życia na wiosnę i należy cierpliwie czekać.
5. Odmiany które kupiłem rosną na wysokość 30-40 cm, same się rozkrzewiają i nie należy ich uszczykiwać!
6. Co 2 tygodnie w ciągu wegetacji podlewać płynnym nawozem (np. do róż - rozpuszczam granulki w wodzie i tym podlewam). Ale uwaga : jak się zaczną pokazywać pąki kwiatowe na roślinach, należy przerwać zasilanie bo urosną im długie łodyżki na których są pąki kwiatowe i po rozwinięciu, kwiaty będą zwisać na boki zamiast wdzięczyć się do słoneczka na krótkich łodyżkach.
7. Na zimę jak nadejdą większe mrozy, okryć ( ja okrywam włókniną ale tylko na czas mrozów a najlepszym zabezpieczeniem jest pierzynka śniegowa).
Jak co, to pytajcie i chętnie odpowiem.

A to fotki z jesieni 2016 po posadzeniu.

zawitka 07:53, 30 mar 2018

Dzięki jednak mniej pracy przy tych zimujących odmianach .Dzięki będę wracać po wieści jak je hodować ;d Stare odmiany nieco inaczej się traktowała
hanka_andrus 08:50, 08 kwi 2018

Tak, tak, przy tych starych odmianach zdecydowanie mniej kłopotu. Moje po zimie już dają znak życia, wczoraj obcinałam suszki, została zieleń, jeszcze mdła, ale ważne, że życie się tli w nich.

Pozdrawiam niedzielnie!
zbigniew_gazda 09:15, 08 kwi 2018

Halinko, Haniu dzięki za odwiedziny. Ciekawe kiedy u mnie wystartują chryzantemy. Pogoda cudowna i w dzień 20 na plusie.Ogród zagrabiony, rośliny przycięte (oprócz róż). Jeszcze do okopania rabatki, no i kanciki.

Krokusy w rozkwicie.

zawitka 09:18, 08 kwi 2018

To kancikuj Zbyszku kancikuj.! ! !Już mam zakupione chryzantemy odbiór w maju Dzięki za namiary
zbigniew_gazda 09:20, 08 kwi 2018

Trawka się zieleni.

Bari się opala.

Forsycja i szafirki w pąkach.

zbigniew_gazda 09:21, 08 kwi 2018

zawitka napisał(a)
To kancikuj Zbyszku kancikuj.! ! !Już mam zakupione chryzantemy odbiór w maju Dzięki za namiary

No to super. Ciekawe co wybrałaś.
hanka_andrus 09:22, 08 kwi 2018

A ja jeszcze nie zamawiałam, ale się przymierzam do chryzantem. Właśnie u
p. Tereski.