Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

zbigniew_gazda 09:04, 19 mar 2013

Podsłuchane rozmowy naszych gości :

Bogdzia 10:58, 19 mar 2013

Zbyszku piękne kolorowe i ciekawe zdjęcia ale mnie tak jak Danusi podoba się najbardziej to z avatarka. Jest mega super.Pozdrówka dla Was .
iwonaj 12:27, 19 mar 2013

Pozdrowienia z Bielska u nas wieje wiatr i sypie drobny śnieg byle do wiosny!
Anabell 23:09, 19 mar 2013

Zbyszku!
siarczanu amonu nie spotkałam w formie płynnej i tak szybko rozpuszcza się
w wodzie. a w glebie trzeba wzruszyć po posypaniu , bo azot szybko się ulatnia i młode rośliny opary mogą poparzyć . Mnie nie zdarzyło się coś takiego , robię zgodnie z zasadą.
Azot najszybciej pobierany jest przez roślinę.
Jeszcze o kości piszesz .to bywały mączki kostne i mączki rogowe to nawozy fosforytowe z zawartością potasu.
to co wiem używało się przed sadzeniem do pomidorów a potem stosowana była gnojówka.
Gnojówka nie zawiera fosforu dlatego to się łączyło razem.

Podglądałam Ciebie już dawno , a trafiłam na cięcie juniperusa Pozdrawiam
zbigniew_gazda 08:19, 20 mar 2013

Bogdzia dzięki a avatarka nie zmieniam.

Iwonko u na dzisiaj słoneczko i 2 na minusie które wstrzymało topnienie śniegu. Patrzę na prognozę norweską i niestety czeka nas wyraźne ochłodzenie.

Haniu dziękuję za uzupełnienie informacji o nawozach. Rh dostaną wobec tego granulki natomiast hortensjom na start rozpuszczę w plastikowej butelce. Później też granulki. O tyle jest
problem z hortensjami że mam posadzone pod świerkiem a tam deszcz słabo dociera. Podlewam więc na bieżąco.
Liczę na to że jak się lepiej ukorzenią to złapią więcej wilgoci z głębszych partii gleby.

zawitka 08:31, 20 mar 2013

Zbyszku lepiej póżno niż wcale ------wszystkiego najlepszego co się szczęściem zwie i zdrowia Ci życzę,Fajnie że jesteś bo ogród ekstra i zimą wiosny trochę można zobaczyć i nie tylko .Fajne te rozmowy biednych ptaków.Przesyłam do życzeń kfffiatucha. Jednym słowem FAJNIE
12:43, 20 mar 2013
Dzień dobry Zbyszku!
Podzielę się swoim doświadczeniem z hortensją, bo pięknie mi rośnie, ale dwa lata temu dopadła ją chloroza, nie wiem czy nie trafiłam z nawozem, czy to wina wody, bo w studni mam bardzo twardą, ale uratowałam ją zasileniem żelazem (w płynie) i na wiosnę rozłożyłam wokół dobry kompost przemieszany z odrobiną torfu, bo hortensja ma dużo cienkich, delikatnych korzeni tuż pod powierzchnią. Teraz jest mocna i kwitnie obficie mimo niekorzystnych warunków.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę
13:01, 20 mar 2013
Zbyszku podsłuchujesz rozmowy skrzydlatych, a ja podpatruję zaloty tych większych, w pobliżu mam stadninę i gdy kilka dni było ciepłych, już wiosnę i "miętę" czuły.
Czekam na kolejny taki widok, to już na pewna wiosna nieodwołalnie będzie.

Milka 13:14, 20 mar 2013

Zbysiu, interesujące rozmowy na tym drzewie
Matka 13:19, 20 mar 2013

Zbysiu, dawno u Ciebie się nie gościłam i pierożków nie podkradałam...przepraszam...ale za to jak ładniutko pod tym drzewkiem u Ciebie-hortensjowo
!ach...