Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

elzbieta_g 10:28, 21 lis 2013

kasiek napisał(a)
W zagajniku swierkowym mam rabatę bagienna (stare oczko) na którym swietnie sobie radza takie byliny: kaczeniec, paprocie, niezapominajki, funkie, klon palmowy, parzydła leśne, wiązówki błątne, tawułki, bluszcze, rojeście, bergenie

[] [img ]

piękny od razu nasunęło mi się skojarzenie z tajemniczym , bajkowym ogrodem
kasiek 10:41, 21 lis 2013

Elus oczka już nie ma bo go orzech wykończył, dlatego teraz jest w tym miejscu busz roślinny
elzbieta_g 12:02, 21 lis 2013

kasiek napisał(a)
Elus oczka już nie ma bo go orzech wykończył, dlatego teraz jest w tym miejscu busz roślinny

a to łobuziak
Bogdzia 12:14, 21 lis 2013

kasiek napisał(a)
Natomiast na tej fotce (paskudnej o tej porze roku) widać doskonale co będę obbsadzać azaliami z pisarzowic

Rabatę musze zrobić wzniesioną by mogła byc kwaśna ziemia i orzech nie niszczył azali. Półokrąg bedzie obsadzony azaliami, rh i hortensjami. To moja robota na przyszły rok
Teraz obliczam potrzebną ilość krzewów ale wejdzie trochę.

Gałęzie orzecha sa wysoko to światło ma dostęp do tego miejsca ale inne krzaki jakie tam sa mogą ten dostęp hamowac. azalie potrzebują słonka , rh zresztą też bo w cieniu kiepsko kwitną , więc musisz sama ocenic czy tam bedą rosły. Ładnie by to miejsce wyglądało z azaliami lub rh. pozdrówka.
kasiek 13:33, 21 lis 2013

Myslałam że sa cieniolubne - dzięki Bogdzia, musze przemyślec temat bo o ile z krzaków(głównie bzów czarnych) mogę zrezygnować, o tyle ze swierków to już nie.
Tu widać bok prawy

Także roslin tu pełno ale nie ma tak żle ze słońcem bo trawa jednak rośnie
Mala_Mi 17:23, 21 lis 2013

Orzecha za karę to ja bym....... najpiękniejsze miejsce w ogrodzie popsuł... po prostu łobuz....

Mnie jako dziecko też nasz piec ciągał na sankach.. i zawsze chciałam mieć wilczura.. a teraz kocham tego co mam

Azalie już masz, to może posądź rodki

Choinka na Mikołaja.. tak po amerykańsku.. by się dłużej nacieszyć... podoba mi sie, jestem za

malgorzata_s... 17:32, 21 lis 2013

Kasiu widzę że ostro planujesz
Bogdzia 17:35, 21 lis 2013

Też nie przepadam za orzechami w ogrodzie , te ich liście jesienią strasznie mnie draznia ale jak musi zostac to zrób tak jak pisałaś podnieś teren i z tego zdjęcia wynika ze to miejsce jest z przodu oswietlone a problemem jest światło od tylu. Trudno mi wykapowac jak długo to światło operuje ale moim zdaniem z przodu mozesz posadzic azalie lub rh , gorzej gdyby miały rosnąc po bokach orzecha lub za nim . Trudno jest radzic tylko na podstawie zdjec ale chyba można tak przyjac jak napisałam. Pozdrówka.
Agania 18:21, 21 lis 2013

Jak Ty się Kasiu za coś zabierasz to na pewno będzie pięknie:

Ja też nie lubię Orzecha, nigdy o nim nic dobrego nie słyszałam, dlatego ja orzecha nigdy nie posadzę, ale Ty go dostałaś w spadku
kasiek 19:36, 21 lis 2013

Tak to najstarszy (razem z tujami) mieszkaniec tego ogrodu który latem daje niesamowity cień zasłaniając ok 70 m. kw. działki. Tam latem siedzimy i dzieci sie bawią pod jego konarami. Rodzi mnóstwo orzechów.
Nie mam serca go ruszać, tak jak wszystkiego co było tu przede mna i jest niejako patronem tego miejsca.
Woda wyglądała tu cudnie dlatego planuję zrobic tu fontanne - z dużego kamienia.
Zreszta powiem Wam że robienie oczka pod drzewami to niekończąca się męka mimo że malownicza.
Do dziś pamietam - rok 2000 zima pustynia dookoła i 2 drzewa na działce - cos takiego tu juz 2002r ale niewiele zrobione )

Traktuje tego orzecha jako ojca ogrodu, pomnik przyrody w cieniu którego odpoczywałam zmęczona letnim upałem tworząc ogród.Trudno to opisać. To drzewo to historia.