Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 14:35, 26 wrz 2013

Stopień wyżej wertykulować, koszenie jest dobre.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 14:40, 26 wrz 2013

ok, zobaczymy jak wyjdze dam oczywiście znac, bo jestem ciekawy.
A dosiewkę robić? czy ewentualnie na wiosnę, po wiosennym wertykulowaniu ?
Gardenarium 14:41, 26 wrz 2013

Na wiosnę dosiewaj, bo młode siewki wyrwiesz podczas wiosennego wertykulowania.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 14:46, 26 wrz 2013

OK. zamelduję jak zrobię a u nas znów leje...
mischa 22:39, 05 paź 2013

skosiłam trawę, krócej niż zwykle- niezłe siano się ukazało. jutro wertykulacja i nawóz jesienny. trochę z opóźnieniem, ale czasu brak niestety. dobrze, że nie pada od kilku dni i w najbliższym czasie będzie ładna pogoda, uda się wszystko zrobić.
wertykulacja płytka? czyli regulacja głębokości na najwyższym poziomie, lub jedno "oczko" niżej, żeby zebrać filc? a taka konkretna na wiosnę? I na wiosnę aeracja + piaskowanie (mam ciężką, nieprzepuszczalną ziemię)?

tu gdzie trawa jeszcze nie skoszona planuję rabatę, może w połowie jakieś drzewo a pod nim ławka. A może taka rabata z ławką po przeciwnej stronie, na słoneczku? Thuje zacieniają ten pas (jest to strona pd), po ostatniej zimie długo leżał na nim śnieg, nie pomyślałam, żeby go rozgarnąć, i cała trawa zgniła, więc musiałam posiać ten pas od nowa. Zawsze ziemia jest wilgotna i wchodzi mech, podczas koszenia trawa oblepia kółka kosiarki. Także trzeba zasadzić cieniolubne roślinki, przykryć korą i problem z głowy.

po dzisiejszym koszeniu tak wygląda moje "lądowisko dla helikoptera", jak to określił mój znajomy . straszne siano
Gardenarium 13:10, 06 paź 2013

Poprawi się po wertykulacji, wertykuluj średnio. Mocno na wiosnę.
W naszym ogrodzie z lustrem po wrześniowej wertykulacji trawnik mocno się poprawił.

Instagram Ogrodowiska
mischa 19:49, 10 paź 2013

w weekend skosiłam nisko trawę (po lewej skoszona, po prawej przed koszeniem) i zaczęłam wertykulować z koszem. niestety filcu było tyle, że co kilka kroków musiałam opróżniać kosz i udało mi się zwertykulować niewielką część. Za resztę zabrałam się w poniedziałek, ale już bez kosza tylko z grabkami. Uwierzycie, żeby tego filcu było aż tak dużo?!

Roman_73 12:43, 11 paź 2013

Ja, choć już robiłem w zeszłym roku wertykulację, też dziwię na każdym razem
Robiłem jednak z koszem.. w sumie tyle samo zajmie, bo w Twoim przypadku trzeba grabić..
Ale mogliby te kosze do werykulatora trochę większe robić
mischa 12:53, 11 paź 2013

Jak się kosz zapełniał to i tak wertykulator już ładnie nie zbierał, więc trzeba było grabkami poprawiać. Fakt, że bez kosza trzeba było się namachać grabkami, a że kiepsko u mnie z kondycją mało ducha nie wyzionęłam, ale ciągłe opróżnianie kosza+ poprawki grabiami zajmowało dużo więcej czasu.
Pierwszy raz wertykulowałam na jesieni, co roku tylko na wiosnę. Wydaje mi się, że w poprzednich latach nie było tak źle z tą ilością filcu, ale może mi się tylko wydaje i też byłoby co robić. Jeśli tak to mam nadzieję, że w przyszłym sezonie trawka będzie śliczna, a jak nie to po zrobieniu rabat i zmniejszeniu powierzchni trawnika wymieniam na nową (z rolki), mam bliziutko roll-traw.
wietrzyk 10:33, 23 lut 2014

Hej, hej Danusiu , może inna dobra dusza podpowie
Kiedy można startować z wiosenną wertykulacją???