Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 12:00, 23 lut 2014

Pisałam już o tym . W porze kwitnienia forsycji i trawnik powinien być suchy, nie tuż po zimie, kiedy skleja się i wertykulator będzie się zapychał.

Nic się nie stanie jak zrobisz to nawet później czy tydzień wcześniej, aby tylko dało się zrobić

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Instagram Ogrodowiska
magos 18:47, 23 lut 2014

Czy trawnik dwuletni można już wertykulować? Oczywiście nie teraz.
U nas, na Dolnym Śląsku, pogoda jest wiosenna i chyba trawnik powoli zacznie rosnąć.
Czy teraz wystarczy porządnie wygrabić?
Później, rozumiem, poczekać aż urośnie, skosić i wertykulować.
Tylko czy to nie zmłody trawnik?
wietrzyk 22:16, 23 lut 2014

Dziękuję
Przeczytałam dostępne artykuły, dokształciłam się mam nadzieję przydadzą się i innym
wietrzyk 22:21, 23 lut 2014

magos napisał(a)
Czy trawnik dwuletni można już wertykulować? Oczywiście nie teraz.
U nas, na Dolnym Śląsku, pogoda jest wiosenna i chyba trawnik powoli zacznie rosnąć.
Czy teraz wystarczy porządnie wygrabić?
Później, rozumiem, poczekać aż urośnie, skosić i wertykulować.
Tylko czy to nie zmłody trawnik?

Gosia,
W artykule zamieszczonym powyżej wyczytałam, żeby nie wertykulować trawników młodszych niż dwuletnie.
Gardenarium 07:40, 24 lut 2014

Dwuletni można już wertykulować. Jednorocznego lepiej nie wertykulować, bo go zniszczysz, darń jest jeszcze zbyt słabo przekorzeniona. I w sumie nie ma takiej potrzeby, bo nie jest jeszcze zafilcowana.

Instagram Ogrodowiska
magos 09:27, 24 lut 2014

Dziękuję, właśnie mój ma ledwo 2 lata.Sialiśmy go wiosną.Młodziutki jeszcze, ale filc jest.I miałam wątpliwości.Czyli wertykulujemy. Czy jakoś bardziej ostrożnie zabrać się do tego, czy tak jak w artykule?
Gabrysia_ 12:56, 24 lut 2014

Danusiu...czy mój trawnik siany w sierpniu mogę porządnie wygrabić tym metalowym wachlarzem?
Jak zakładałam trawnik to dałam dużo więcej nasion niż było zalecane i boje się że będzie walka o miejsce
Gardenarium 17:21, 24 lut 2014

magos napisał(a)
Dziękuję, właśnie mój ma ledwo 2 lata.Sialiśmy go wiosną.Młodziutki jeszcze, ale filc jest.I miałam wątpliwości.Czyli wertykulujemy. Czy jakoś bardziej ostrożnie zabrać się do tego, czy tak jak w artykule?

Pokaż zdjęcie tego trawnika, bo czuję że mu niepotrzebna wertykulacja.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:22, 24 lut 2014

Gabrysia_ napisał(a)
Danusiu...czy mój trawnik siany w sierpniu mogę porządnie wygrabić tym metalowym wachlarzem?
Jak zakładałam trawnik to dałam dużo więcej nasion niż było zalecane i boje się że będzie walka o miejsce

Wygrab, ale nie mocno. Powyrywasz za bardzo.

Instagram Ogrodowiska
Gabrysia_ 17:51, 24 lut 2014

Gardenarium napisał(a)

Wygrab, ale nie mocno. Powyrywasz za bardzo.

Ok tak zrobie
Myślałam że mam solidnie wygrabić,bo chyba za gęsty jest i jakiś pożółkł,ale od środka już zaczyna robić się zielony
Jak taka pogoda się do soboty utrzyma,to odpalam kosiarkę,wygrabie , sypne nawóz i podleje