Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Roman_73 21:34, 31 maj 2014

To sie wyglupilem z tym wachlarzowaniem
skoro pokazujemy zdjecia aktualne, wrzuce i moje..

Kondzio 21:35, 31 maj 2014

Ojej jak trawa
waldek727 03:35, 01 cze 2014

Roman_73 napisał:
...skoro pokazujemy zdjecia aktualne, wrzuce i moje..

Roman.
Życzę Tobie, sobie i innym użytkownikom forum posiadania przez lata takich właśnie trawników.
W zależności od potrzeb i własnych upodobań mogą one oczywiście przybierać różny kształt i formę.

Mój też świeżo po koszeniu i wachlarzowaniu (oczywiście bez chemii).

blackstork 00:38, 07 cze 2014

Mam pytanie dot. aeracji - czy można przeprowadzać ją również teraz, czy raczej nie powinno się jej robić częściej niż raz w roku? Obserwuje w niektórych miejscach przerzedzające się miejsca i zastanawiam się, czy nie pomóc w ten sposób?
waldek727 05:36, 07 cze 2014

Prawidłowa pielęgnacja zakłada dwu, trzykrotną aerację trawnika w ciągu sezonu wegetacyjnego trawy. Częstotliwość wykonywania tej czynności uzależniona jest m.in. od pogody, intensywności użytkowania murawy, rodzaju gleby oraz gęstości i głębokości systemu korzeniowego. Ponieważ aeracja przynosi trawie same korzyści, to po obeschnięciu gleby polecam Ci przeprowadzić ją już teraz.
Gardenarium 10:15, 08 cze 2014

Wertykulacja jest zalecana jeśli widzisz że trawa jest zafilcowana, plus to co powyżej.

Instagram Ogrodowiska
blackstork 19:31, 08 cze 2014

Tak, ale wertykulacja raczej wczesna wiosną lub jesienią. Aeracja nie zaszkodzi aktualnie?
Gardenarium 22:24, 08 cze 2014

Nie znam stanu Twojego trawnika, wertykulacja jest zalecana w przypadku zafilcowania trawnika, ja sądzisz że zaszkodzi, to po prostu nie rób jej. Nie widząc trawnika, nie jestem w stanie stwierdzić czy zaszkodzi..hmm

Wertykulacja to zabieg w konkretnym celu, z konkretnego powodu, a czy ten powód występuje, nie wiem.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 07:43, 09 cze 2014

Witam.
Jak uważacie - koszenie w takie upały to chyba nie najlepszy pomysł?
Pamietam doświadczena z zeszłego roku.. po koszeniu zrobiły się upały i pomimo podlewania troszkę trawę wypaliło..
mischa 08:17, 09 cze 2014

Roman, trzeba kosić trawę, ale wyżej, żeby woda z gleby tak nie parowała, no i podlewać nawet dwa razy dziennie. Pamiętaj, żeby nie kosić w pełnym słońcu.
Niestety nie ma rady przy dlugo utrzymujących się upałach i trawa, która rośnie w miejscu niezacienionym będzie się przesuszać. Ja mam cieżką ziemię utrzymującą wilgoć a pomimo to jest duża różnica pomiędzy pasem trawy, na którą cień rzucają tuje a trawą na środku działki, gdzie przez większość dnia jest wystawiona na słońce.
Nie jestem doświadczoną ogrodniczą, ale takie są moje sposrzeżenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies