Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 21:06, 27 sie 2015

Kalina koralowa wylądowała blisko róż. Wiem, wiem, mało tam miejsca, ale zamierzam prowadzić ją w formie malutkiego drzewka.

różyczka od Zawitki super się przyjęła i wygląda na to, że ma się dobrze

a tu widać moje świeżo posadzone Red Baron. Te kamienie obok są do wywalenia.
malgorzata_s... 21:31, 27 sie 2015

Śliczna budleja Motyle Cię pokochają
monteverde 21:57, 27 sie 2015

Kasiu czy ta koralowa to Roseum? ona spora rośnie, a budleje Blue Chip miałam w rajskim, Santany nie miałam a jest bardzo ładna no i najważniejsze że rośnie tylko do metra pozdrówka
Lukasz2013 22:17, 27 sie 2015

Katkak napisał(a)
A oto jedno z moich chciejstw - budleja Santana . Ma cudne liście, śliczny kolor kwiatów i co najważniejsze nie rosnie wielka na 3m tylko 100-120cm. . W sam raz dla mnie . Czekam jeszcze na maleństwo Blue Chip.
Tu zażywa kąpieli przed posadzeniem. Widać jakie ma śkiczne, żółto obrzeżone liście . Już z samych liści jest ozdobna, a kolor kwiatów też ma super .

Na rabacie pod orzechem zrobiłam małe przemeblowanie. Wyleciała wielka już hosta, a na jej miejsce posadziłam biało obrzeżoną, którą dostałam od Kasi i Agani. Kalina koralowa, która była tam tylko tymczasowo też została przesadzona, a na jej miejsce trafiła w/w budleja.

tak było
Ta smoczyca powędruje do kuzynki, albo mojej fajniutkiej sąsiadeczki .

teraz jest tak, już z budleją . Hosta będzie cudnie tam wyglądać jak się troszkę rozrośnie . Ona będzie bardziej widoczna niż ta moja, cała zielona .

Czy ja widzę białe kule czy tak wyszła fotka, gratki za pierwszy krok
22:27, 27 sie 2015
kalina i róże ...słabo to widze jestem na NIE w zasadzie ..zwłaszcza że mam u siebie różanke gdzie kalina Roseum robi za plecy ...prowadzona w formie drzewka? ..no nie wiem czy podolasz? - mam też kaline angielką i ta bardziej kulista jest i szeroka dość.

PS. dla kaliny inne m-ce szukaj ..mszyce ją lubia ...i róze też....dużo zabiegów w maju trzeba. cofnęłam się w tył do fotek i mam pewność, że źle ją posadziłaś.

budlei już bym nie kupiła ...czekam aż moja przemarznie...(bo kiedyś przemarznie jak nie bede okrywać ...juz to wczoraj wydumałam...że w tym miejscu już róże widzę

Katkak 22:37, 27 sie 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Śliczna budleja Motyle Cię pokochają

Katkak 22:39, 27 sie 2015

monteverde napisał(a)
Kasiu czy ta koralowa to Roseum? ona spora rośnie, a budleje Blue Chip miałam w rajskim, Santany nie miałam a jest bardzo ładna no i najważniejsze że rośnie tylko do metra pozdrówka

Ania nie wiem jaka to dokładnie odmiana, bo bez karteczki była. Kupiłam wiosną kiedy kwitła i strasznie mi się spodobała. Zobaczymy czy uda mi się ją poprowadzić tak jak chcę.
Katkak 22:40, 27 sie 2015

Lukasz2013 napisał(a)

Czy ja widzę białe kule czy tak wyszła fotka, gratki za pierwszy krok

Tak , widzisz białą kulę . Dostałam od mam białe klosze różnej wielkości pod które włożyłam zwykłe lampki solarne i robią za takie delikatne oświetlenie w ogrodzie.
Katkak 22:43, 27 sie 2015

eee_taam napisał(a)
kalina i róże ...słabo to widze jestem na NIE w zasadzie ..zwłaszcza że mam u siebie różanke gdzie kalina Roseum robi za plecy ...prowadzona w formie drzewka? ..no nie wiem czy podolasz? - mam też kaline angielką i ta bardziej kulista jest i szeroka dość.

PS. dla kaliny inne m-ce szukaj ..mszyce ją lubia ...i róze też....dużo zabiegów w maju trzeba. cofnęłam się w tył do fotek i mam pewność, że źle ją posadziłaś.

budlei już bym nie kupiła ...czekam aż moja przemarznie...(bo kiedyś przemarznie jak nie bede okrywać ...juz to wczoraj wydumałam...że w tym miejscu już róże widzę

Dobra, znajdę jej inne miejsce, ale może wiosną, teraz dam jej już spokój (chyba ). Spróbuję ją prowadzić w formie drzewka. Zbyszek z Borów Tucholskich na bank by powiedział, że się da . A jak się nie da - kosztowała 10zł, więc poeksperymentować mogę . A czemu budlei byś nie kupiła?
Mala_Mi 00:29, 28 sie 2015

Katkak napisał(a)

Kalinę daj w szpaler z innymi krzewami, widzę, ze masz miejsce i jakieś krzewy.. i nie męcz jej z różami..

Budleja... ładna jak się wycina regularnie przekwitłe kwiaty , wtedy długo i ładnie kwitnie.

Justyna, moje budleje nigdy nie były okrywane i zawsze odbijają z korzenia, nawet po beznadziejnej zimie. Miałam jakąś pomarańczową i tę szlag trafił. A pozostałe 3 kolory są nie do zdarcia. W tym roku nie przyciąłam po zimie, bo nie zmarzła ( i eM zabronił) i wygląda fatalnie. Wielki wiecheć do którego nie sięgam nawet z drabiny