Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Luki 19:51, 03 lut 2015

Jestem i koryguje troszkę Twoją listę
1. żółte - Fire Frost (żuraweczka z słońcem nie przesadzać na wystawie południowej nie da rady), Lime Marmelade, Lime Rickey;
2. pomarańczowe - Buttered Rum (żuraweczka), Paprica(trzeba kupić wyrośniętą sadzonke bo bardzo wolno przyrasta), Southern Comfort;
3.bordo/fiolet - Georgia Plum, Georgia Peach(bardziej różowa), Peach Flambe(bardziej pomarańczowo brązowa);
4. zielona - Siver Dollar, Kira Emerald Green;
5. czerwona - Amber Lady, Rio;
5*. bordowo czerwona - Cajun Fire(młode liście krwisto czerwone, później robią się ciemne bordowo-brązowe)
6. srebrna - Cracked Ice (żuraweczka), Gunsmoke(wiosną stalowy kolor później z różową poświatą, żuraweczka);

Z tymi kolorami to wiadomo jak jest każdy może inaczej interpretować w szczególności facet , chociaż dzięki roślinom mam wrażenie, że wskoczyłem na wyższy poziom rozpoznawania kolorów

Mogę wyszukać kontrastowe zestawienia żurawek, tak po dwie odmiany obok siebie
szemusia 19:57, 03 lut 2015

Ooo, jak super ściąga
Pozwól Łukasz, że też sobie skopiuję
Pozdrawiam, Violu
Viola 20:37, 03 lut 2015

Luki napisał(a)
Jestem i koryguje troszkę Twoją listę
1. żółte - Fire Frost (żuraweczka z słońcem nie przesadzać na wystawie południowej nie da rady), Lime Marmelade, Lime Rickey;
2. pomarańczowe - Buttered Rum (żuraweczka), Paprica(trzeba kupić wyrośniętą sadzonke bo bardzo wolno przyrasta), Southern Comfort;
3.bordo/fiolet - Georgia Plum, Georgia Peach(bardziej różowa), Peach Flambe(bardziej pomarańczowo brązowa);
4. zielona - Siver Dollar, Kira Emerald Green;
5. czerwona - Amber Lady, Rio;
5*. bordowo czerwona - Cajun Fire(młode liście krwisto czerwone, później robią się ciemne bordowo-brązowe)
6. srebrna - Cracked Ice (żuraweczka), Gunsmoke(wiosną stalowy kolor później z różową poświatą, żuraweczka);

Z tymi kolorami to wiadomo jak jest każdy może inaczej interpretować w szczególności facet , chociaż dzięki roślinom mam wrażenie, że wskoczyłem na wyższy poziom rozpoznawania kolorów

Mogę wyszukać kontrastowe zestawienia żurawek, tak po dwie odmiany obok siebie

Łukasz, wielkie dzięki za korektę; faktycznie kolory mogą być trudne do określenia, bo po pierwsze w różnych porach roku zmieniają odcień, a po za tym ja te kolory opisywałam patrząc na zdjęcia w internecie, a Ty znasz je "z życia".

Tak, tak, bardzo proszę o sparowanie żurawek, co z czym atrakcyjnie wygląda Nawet trzy kolorki jakby się dało
Viola 20:40, 03 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Ja kupowałam w szkólce latem, były ładnie przerośnięte, jakby w doniczce rosły długo. Zależy, gdzie się kupi. I płaciłam po 10 zł. No, ale nie były to angielki
Violu, dziś nic u siebie nie piszę, odpoczywam, zaglądam do wątków, które powstały i wreszcie znalazłam mój ogród z pokojami. Cudo.
to ten:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2343-wzdluz-sciezki-jak-po-sznurku

Z różami muszę poczekać do dziesiątego. Tam chyba trzeba zapłacić?
A jakby zadzwonić do szkółki i się zapytać? Szkoda w dwóch szkółkach po jednej róży

Ja też wskoczyłam do ogrodu z pokojami, ale tam na dłużej chyba zostanę
A co do róż, to chyba od razu trzeba płacić jak się zamawia, więc też muszę sprawdzić stan konta
Jagodaa 14:18, 04 lut 2015

Czytam... temat róże - niestety się nie wypowiem .

Pozdrawiam Violcia!
kosolka 14:19, 04 lut 2015

Viola napisał(a)

A co do róż, to chyba od razu trzeba płacić jak się zamawia, więc też muszę sprawdzić stan konta

Nie trzeba
Luki 22:35, 04 lut 2015

U mnie kilka zestawień żurawek, szczerze mówiąc myślałem, że mam więcej takich zdjęć
Viola 08:57, 05 lut 2015

Luki napisał(a)
U mnie kilka zestawień żurawek, szczerze mówiąc myślałem, że mam więcej takich zdjęć

Dzięki, lecę
Toszka 00:23, 07 lut 2015

Wrzucę tylko moje spostrzeżenie - jak dla mnie Paprika jest bardziej czerwona (z odległości po prostu czerwona) i faktycznie słabo przyrasta... po 3 sezonach udało mi się z jednej sadzonki uzyskać aż 3 To moja faworytka i nie poddaję się w niańczeniu jej
Rio jest bardziej pomarańczowa niż czerwona. U mnie w pełnym słońcu na wystawie południowej rośnie bezproblemowo.
Viola 18:16, 07 lut 2015

Toszko, ale szczęście Obudziłaś się ze snu zimowego długo Cię nie było Dzięki za uzupełnienie info o żurawkach. Przez zimę zbieram różne cenne rady, żeby móc je wykorzystać na wiosnę