Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 18:54, 11 lip 2018

Kasia_CS napisał(a)

Mega energetycznie to wygląda!!

Wg mnie masz mnooostwo miejsca na sadzenie tylko nie masz teraz punktu zaczepienia, bo chyba wszystkie rabaty masz wzdłuż ogrodzenia? fajnie zrobiła nasza Janka różana - takie rondo w trawniku ze sciezka po srodku nawwet drzewa tam upchnęła i bardzo fajnie przestrzennie to wyszło

Kasiu dokładnie tak jak piszesz, wszystkie rabaty ciągną się wzdłuż ogrodzenia, taras obstawiony ze wszystkich już stron również rabatami, jedynie koło na środku to taka wysepka teraz wszystko wydaje się takie puste brakuje ścieżek, one na pewno dopełnią całości, z tyłu za huśtawką w planach jest altanka, teraz to takie punkty nie dopełniające się, bo nie ma je co łączyć, ale może w przyszłym roku uda się już wszystko zapiąć na ostatni guzik
paulina_ns 18:58, 11 lip 2018

Anda napisał(a)

To jakis grzyb, moze byc czarna plamistosc, nie widze wyraznie. Musisz kupic jakis srodek przeciwgrzybowy, np. Saprol albo Ortiva. A jak ja nawozisz?

Też mi się właśnie wydawało,że chwyciła ją jakaś choroba grzybowa, nazwy zapisałam jutro jadę do ogrodniczego to zakupię. A nawożona była wiosną nawozem do róż, później podlałam gnojówką z pokrzyw. Dziękuję Ewka
paulina_ns 19:00, 11 lip 2018

Kasya napisał(a)

Piekna roza

Kasiu to róża Charles Austin,miała krótką chwilę w kwitnieniu i teraz zaczyna od nowa, pięknie pachnie
paulina_ns 19:00, 11 lip 2018

Kasiolaaa napisał(a)
Paulinka zapraszam do mnie tam są hortki świezutkie dzisiejsze

Idę Kasiu
paulina_ns 21:24, 11 lip 2018

Dziewczyny myślę cały czas co dać tej hortensji w nóżki i tak natchnęło mnie,że mam za brązowymi trawkami takiego rozchodnika, był on tak na szybko tam posadzony przed zimą.

I tak myślałam,żeby połączyć go z hortką i seslerią jesienną co o tym myślicie? Jeżówki będą tam jednak za wysokie, a chce żeby było widać,że to hortensja na pniu. The Beatles nie dostanę u nas, a seslerie jesienną widziałam, więc zostanie ona, tylko sprzydaloby się coś jeszcze kwitnącego?
Zana 23:59, 11 lip 2018

Przyszłam tę Twoją Minervę obejrzeć, faktycznie ma trochę tego różu, ale to jej pierwsze kwitnienie, może to jest przyczyna. Obejrzałam u siebie zdjęcia mojej z tego i z ubiegłego roku. W ubiegłym roku przy pierwszym kwitnieniu też miała na szczycie dwa takie jaśniejsze kwiatki, a w drugim kwitła całościowo jaśniejszymi.

Jestem pod wrażeniem Twoich hortek, nie narzekaj, na moich limkach to nawet jeszcze zawiązków kwiatów nie widać (no dobra jakieś pojedyncze pod mikroskopem są do wypatrzenia). Jeżówki cudne, te pomarańczowe w hortkach najbardziej mi się podobają.

Nie doradzę co do limki dać, nie mam natchnienia, ale jak mi coś do głowy przyjdzie to dam znać. Ale jak znowu zostanę matką chrzestną, to się chyba podłamię. Już mam tyle chrześniaków, że głowa boli
Kasiolaaa 08:24, 12 lip 2018

Rozchodnik swietny szkoda ze niemasz odmiany tej fioletowej jakis kontrascik by byl ale ten tez jest super albo roze okrywowe jakies w tym roku znowu sie podniecam twoimi lampionami hehe
Catalinasdiary 09:57, 12 lip 2018

Hmm żeby było widać, że ona jest na nóżce, to coś płożącego powinno być, może jakieś carexy?
paulina_ns 12:20, 12 lip 2018

Zana napisał(a)
Przyszłam tę Twoją Minervę obejrzeć, faktycznie ma trochę tego różu, ale to jej pierwsze kwitnienie, może to jest przyczyna. Obejrzałam u siebie zdjęcia mojej z tego i z ubiegłego roku. W ubiegłym roku przy pierwszym kwitnieniu też miała na szczycie dwa takie jaśniejsze kwiatki, a w drugim kwitła całościowo jaśniejszymi.

Jestem pod wrażeniem Twoich hortek, nie narzekaj, na moich limkach to nawet jeszcze zawiązków kwiatów nie widać (no dobra jakieś pojedyncze pod mikroskopem są do wypatrzenia). Jeżówki cudne, te pomarańczowe w hortkach najbardziej mi się podobają.

Nie doradzę co do limki dać, nie mam natchnienia, ale jak mi coś do głowy przyjdzie to dam znać. Ale jak znowu zostanę matką chrzestną, to się chyba podłamię. Już mam tyle chrześniaków, że głowa boli

Aniu minerva to dla mnie taka zagadka póki co jedne kwiaty ma różowe, inne ciemniejsze, a jeszcze inne całkiem ciemne zaczęłam się zastanawiać, czy to nie zależy od ilości słońca, te najciemniejsze są najbardziej w cieniu, a te jaśniejsze mają więcej słońca, co myślisz o takiej teorii?

Co do hortek nie wiem czy mi się wydaje, czy wszystko jakieś późniejsze w tym roku?

A co do rabaty, właśnie ją skończyłam, także póki co chrzesniaków Ci nie przybędzie
paulina_ns 12:23, 12 lip 2018

Kasiolaaa napisał(a)
Rozchodnik swietny szkoda ze niemasz odmiany tej fioletowej jakis kontrascik by byl ale ten tez jest super albo roze okrywowe jakies w tym roku znowu sie podniecam twoimi lampionami hehe

Kasiu dzięki za pomoc, ale jednak postawiłam na sprawdzone zestawienie, czyli sesleria jesienna + jeżówki odm. 'powWow Wild Berry ' i dodałam jeszcze tego rozchodnika, ale jak nie będzie pasował wróci na swoje miejsce tak wyszło, może być?