Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Kawa 10:56, 07 kwi 2016

najchętniej to już bym poprzesadzała
ale tulipany i czosnki rosną więc nie zostaje nic innego jak poczekać aż przekwitną i inne ruszą
mniej więcej mi się klaruje co chcę ale jeszcze muszę pomyśleć
Anusia 11:05, 07 kwi 2016

Kawa napisał(a)
patrząc na te wasze zdjecia to stwierdzam że nie umiem komponować roślin na rabaty

Z tym komponowaniem to większość ma problem, niestety. Ja też całą zimę siedziałam i podpatrywałam, no i coś z bulem się urodziło
Paulina piękne zdjęcia porobiłaś.
Kawa 11:21, 07 kwi 2016

problemem jest tez to że wiele gatunków roślin się podoba i chciałoby się je mieć a nei wszystko do siebie pasuje to raz i nie wszystko się zmieści to dwa
paulina_ns 11:30, 07 kwi 2016

Kawa napisał(a)
najchętniej to już bym poprzesadzała
ale tulipany i czosnki rosną więc nie zostaje nic innego jak poczekać aż przekwitną i inne ruszą
mniej więcej mi się klaruje co chcę ale jeszcze muszę pomyśleć

Kamilka mnie tak męczył początek rabaty, że nawet i tulipany przesadziłam i rosną . Doskonale Cie rozumie, mi samej ciężko dopasować coś do czegoś, stanęłam w pewnym punkcie i co dalej. Tak jak sama piszesz jest tyle gatunków roślin,że szkoda pchać się w jedno i to samo, ja doszłam do wniosku,że wolę mieć po trochę wszystkiego i doskonale zdaje sobie sprawę,że idealnie wszystkiego nie skomponuje, ale trudno coś za coś. Nie mam i nawet nie do końca chce obsadzic cała działkę w roślinach, mam małe dzieci więc i dla nich muszę miejsce zostawić,także lekko nie ma, ale głowa do góry i będzie dobrze
Kawa 11:35, 07 kwi 2016

nie no do góry
ale jak pomyślę że znowu będę przesadzać a wszyscy będą pukać się w czoło to tak mi się trochę odechciewa

ale wiem że na pewno zostaną jezówki i rochodniki ale musze to inaczej poukładać i dorzucić jakąś trawę
i ta Twoja Amazon mi się spodobała bo ładna cały rok
no i nie wiem czy zrobić obwódkę czy nie z trzmieliny np
paulina_ns 11:42, 07 kwi 2016

Kawa napisał(a)
nie no do góry
ale jak pomyślę że znowu będę przesadzać a wszyscy będą pukać się w czoło to tak mi się trochę odechciewa

ale wiem że na pewno zostaną jezówki i rochodniki ale musze to inaczej poukładać i dorzucić jakąś trawę
i ta Twoja Amazon mi się spodobała bo ładna cały rok
no i nie wiem czy zrobić obwódkę czy nie z trzmieliny np

Ile razy ja od ema słyszałam po co to zmieniasz, jak za miesiąc znów będziesz zmieniała, a niech sobie gada, faceci tego nie rozumieją amazon mogę Ci polecić, są bezproblemowe i śliczne. W Parku M w tamtym roku były po 12 zł chyba. Jak zrobię obiadek skocze do Ciebie zerknąć z czym się tak męczysz
paulina_ns 13:04, 07 kwi 2016

Dziewczyny co roku przekladam i przekladam, ale w tym roku postanowiłam zabrać się w końcu za taras. Zależy mi na zaslonieciu tej strony ( ulica, budowa) wolałabym patrzeć na rosnące rośliny. Zastanawiam się nad betonowa donica, która miałaby długość od ściany do pierwszej doniczki. Cały taras planujemy ułożyć w kamieniu, więc i doniczka była by w kamieniu dokładnie takie coś. Zdjęcie z realizacji p. Danusi

Dokładnie w tym miejscu

Posadziłabym w niej iglaki zimozielone i chyba byłoby.

Ewentualnie opcja druga gazetony i jakaś pergola drewniana na niej bluszcz + powojniki.

Co o tym myślicie?
MirellaB 17:08, 07 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)

Mirellka z tym pikowaniem to jakaś masakra jest, skąd tyle doniczek i miejsca do przechowywania wziąść? Ostatni raz coś pikuje, wolę kupić gotowe

Paulinka kup paletę wielodoniczek to najlepsze do pikowania

Paula u mnie w centrum ogrodniczym gdzie ceny mają bardzo przyzwoite jedna stipa kosztuje 12,00 złotych.
MirellaB 17:11, 07 kwi 2016

Paula robisz fantastycznie piękne zdjęcia. Obejrzałam wszystko trzy razy - piękne Takimi fotkami to mnie możesz męczyć i zanudzać cały czas

Edit: Wiosna piękna, ale Twoje rabaty równie pięknie wyglądają - brawo
W zeszłym roku jak trafiłam na Twój wątek to nie zapowiadał się tak pięknie i ciekawie. Bardzo lubię do Ciebie zaglądać
MirellaB 17:21, 07 kwi 2016

Paula to moja ulubiona realizacja ogrodowa Danusi

Ja też chciałam przy tarasie murowane donice robić, ale zrezygnowałam i nie żałuję. Tylko u mnie było zupełnie inaczej niż u Ciebie.
Madżenka mi odradziła, bo nie mają nic wspólnego z pozostałą częścią mojego ogrodu.

Jeżeli taras masz mieć w kamieniu i takie same donice to by ładnie wyglądało.
Radzę jednak pomysł dokładnie przemyśleć, bo to full roboty, a rozwalać potem szkoda.