Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

MAD 13:49, 22 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)

Piękne są, na pewno znajdzie się miejsce dla nich a wiesz coś może o odmianie pinky winky? ostatnio w ogrodniczym babeczka mi polecała...

Nie, nic nie wiem o nich. Z zeszłorocznych nabytków mam jeszcze Sundae Fraise. Też mi sie podobają.
paulina_ns 13:50, 22 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Plan fajny Między buksiki dodaj jeszcze niskie rozplenice. Doradza lekkości i zwiewności.Na jesień jeszcze tulipanki kupkami tu i tam i będzie miodzio

Małgosiu, fajne te rozplenice są zapisane Tulipany będą, krokusy też
MAD 13:50, 22 kwi 2015

siakowa napisał(a)

witam się hahhaha u mnie tez czarne doniczki udają roślinki

Doniczkami to ja bym mogła sobie cały ogród juz obsadzić. I różnorodność jaka. Zarówno w rozmiarze, kolorze, jak i kształcie.
paulina_ns 13:52, 22 kwi 2015

MAD napisał(a)

Doniczkami to ja bym mogła sobie cały ogród juz obsadzić. I różnorodność jaka. Zarówno w rozmiarze, kolorze, jak i kształcie.

haha ja dopiero zaczynam kolekcję
kasia_w 14:05, 22 kwi 2015

Hej Paulina
wpadam do Ciebie z rewizytą. Często bywam w Nowym Sączu, bo mąż jest spod Starego Sącza
Nie mam dużego stażu ogrodowego, ale pozwolę sobie poradzić Ci i zrobić to, czego ja nie zrobiłam, a co potem ciężko odpracowałam, wprowadzając poprawki, poszerzając rabaty itd. Z resztą, sporo jeszcze przede mną.
Narysuj całą działkę z wymiarami, domem, budynkami, stronami świata. I zastanów się jak ma wyglądać cały kształt ogrodu- czy chcesz linie faliste , czy proste, jaki styl Ci odpowiada. Najlepiej podpatrzeć sobie Danusiowe realizacje i plany- to bardzo inspiruje. Polecam też programy Alana Titschmarcha na youtube- np. Love your garden.

Jak będziesz miała zarys ogólny rabat, pracuj kolejno nad każdą z rabat. Ponieważ masz duży teren, aby ogród był spójny, musisz operować sporymi plamami/grupami takich samych roślin, aby uniknąć chaosu.

Masz dużą działkę, zadanie nie jest łatwe, ale widzę, że jesteś bardzo pracowita i energiczna Z Ogrodowiskiem poradzisz sobie

paulina_ns 19:37, 22 kwi 2015

kasia_w napisał(a)
Hej Paulina
wpadam do Ciebie z rewizytą. Często bywam w Nowym Sączu, bo mąż jest spod Starego Sącza
Nie mam dużego stażu ogrodowego, ale pozwolę sobie poradzić Ci i zrobić to, czego ja nie zrobiłam, a co potem ciężko odpracowałam, wprowadzając poprawki, poszerzając rabaty itd. Z resztą, sporo jeszcze przede mną.
Narysuj całą działkę z wymiarami, dome0m, budynkami, stronami świata. I zastanów się jak ma wyglądać cały kształt ogrodu- czy chcesz linie faliste , czy proste, jaki styl Ci odpowiada. Najlepiej podpatrzeć sobie Danusiowe realizacje i plany- to bardzo inspiruje. Polecam też programy Alana Titschmarcha na youtube- np. Love your garden.

Jak będziesz miała zarys ogólny rabat, pracuj kolejno nad każdą z rabat. Ponieważ masz duży teren, aby ogród był spójny, musisz operować sporymi plamami/grupami takich samych roślin, aby uniknąć chaosu.

Masz dużą działkę, zadanie nie jest łatwe, ale widzę, że jesteś bardzo pracowita i energiczna Z Ogrodowiskiem poradzisz sobie

Hej Kasiu, miło mi, że do mnie zaglądnęłaś Spod Starego Sącza, a dokładnie? bo ja też jestem z okolic Starego Sącza Wiem Kasiu, wiem, już do tego doszłam, że chcąc nadać jakiś wygląd ogrodu, muszę stworzyć ogólny zarys i powoli, powoli go realizować Lekko nie jest, bo niby taka mała rabata, a pracy nad nią mnóstwo, no i nie jest łatwo dobierać rośliny,ale dzięki Wam jakoś idzie to wszystko do przodu pozdrawiam.
paulina_ns 19:47, 22 kwi 2015

Dzisiaj co prawda była piękna pogoda, ale większość czasu spędziłam w domu, bo go trochę ostatnio zaniedbałam Na koniec dnia jednak spotkała mnie miła niespodzianka, zadzwonił kurier, że jedzie do mnie z paczką Co prawda miała przyjść w piątek, a dotarła już dzisiaj z czego bardzo się cieszę
Hortensje dotarły, bardzo ładne sadzonki, jak na taką cenę, no i od razu zostały posadzone na swoje miejsce

No i oczywiście mam kolejny dylemat, miała przed nimi być wsadzona turzyca włosista, jednak zastanawiam się, czy tam gdzie są kamyczki, nie kupić kulki bukszpanowe, żeby tak jak teraz na wiosnę nie było pusto...

AnnaCh 20:36, 22 kwi 2015

MAD napisał(a)
Z innych odmian polecam Vanilla Fraise. Ma pięknie przebarwiające się na różowo, duże kwiaty... Zobacz sobie u Any_art.

Super, bo akurat taką kupiłam. Wybierałam wyłącznie kierując się obrazkami
paulina_ns 20:50, 22 kwi 2015

AnnaCh napisał(a)

Super, bo akurat taką kupiłam. Wybierałam wyłącznie kierując się obrazkami

Skąd ja to znam
KasiaW76 21:11, 22 kwi 2015

Ooo jak suuuper, że już masz swoje hortensje. Do mnie jutro może dojadą ale borówki wiec musze jechać do castoramy po korę i ziemię no i będę sadziła, nie wiem gdzie ale będę sadziła hihihi

Zdjęcia, które w stawiasz są teraz dla mnie super czytelne.. w koncu widzę co masz posadzone... tak z bliska