Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Margerytka40 12:22, 26 lip 2017

zoja napisał(a)

a może ona odchorowuje szkółkę? zmianę miejsca? może wcześniej stała w cieniu i nie zna słońca?
ja moje hortensje leję po liściach i kwiatach bo zraszaczem podlewam i nic im się nie dzieje, ale są do tego przyzwyczajone od wiosny

Jeśli to młoda sadzonka to stanowisko w szkółce ma znaczenie na pewno. Zimną wodą kiedyś załatwiłam wanilkę. Teraz już tylko pod krzaczek leję.
paulina_ns 12:45, 26 lip 2017

Makao_J napisał(a)

Uuu to kiepsko z Grandiflorą.

Moja rośnie w słońcu do 15:00. Później dom ją zasłania. Nie zauważyłam by coś się z nią działo ale u mnie w tym sezonie ze słońcem krucho
Na patelni mam Magical Candle już drugi sezon i jej na pewno nie szkodzi.

Grandiflora najwyraźniej musi w półcień.

No właśnie Aniu, a u mnie ona ma słońce odkąd wschodzi, aż do zachodu. Magical Candle też jest piękna, kiedyś u mnie i ona zagości
paulina_ns 12:46, 26 lip 2017

iwka napisał(a)
polar są cudne mam je od ubiegłego roku i w tym dopiero widać jakie sztywne maja gałązki. Co prawda jeszcze nie kwitną u mnie ale już za momencik

u mnie rosną na patelni, dopiero po południu maja trochę cienia. Zastanawiałam się właśnie dlaczego liście od spodu zółkną, bezmyślnie wężem leję po nich, może być że od zimnej wody, faktycznie.

Iwonko, czyli powinna dać rade mogę prosić zdjęcie Twojej? Moim Pinky Winky trochę zolkna liście od spodu, ale na szczęście zasłaniają je trawki posadzone z przodu
paulina_ns 12:59, 26 lip 2017

zoja napisał(a)

a może ona odchorowuje szkółkę? zmianę miejsca? może wcześniej stała w cieniu i nie zna słońca?
ja moje hortensje leję po liściach i kwiatach bo zraszaczem podlewam i nic im się nie dzieje, ale są do tego przyzwyczajone od wiosny

Zoja coś może w tym być, wszystkie hortensje podlewam jednakowo i wszystkie ładnie rosną tylko ta coś kaprysi. Zastanawiam się też, czy przyczyną może być to,że została posadzona w południe, nie wieczorem? Sama już nie wiem...
paulina_ns 13:02, 26 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)

Jeśli to młoda sadzonka to stanowisko w szkółce ma znaczenie na pewno. Zimną wodą kiedyś załatwiłam wanilkę. Teraz już tylko pod krzaczek leję.

Asiu ja zawsze leje wodę pod krzaczek, więc wydaje mi się,że nie w tym tkwi przyczyna, coś musiałam zrobić źle to na pewno, jak ja kupiłam była pięknym krzakiem, chociaż liście od dołu miała już lekko brązowe, a może to jakaś choroba grzybowa? Wszystkie liście jej zbrazowialy i opadły, zostały tylko kwiaty, które też brzegami brązowieja...
Margerytka40 13:14, 26 lip 2017

Jeśli w tym roku ją sadziłaś to bym się nie zamartwiała. Poczekaj i zobaczysz co będzie w przyszłym sezonie. W szkółkach stosują różne praktyki żeby rośliny szybko i okazale kwitły tym bardziej,że w doniczkach nie mają super warunków. Mogła być przenawożona. Moja grandiflora dopiero zaczyna kwitnienie,reszta hortek właściwie też a w szkółkach już pełnia kwitnienia.
Makao_J 13:15, 26 lip 2017

Masz Pinky Winky?
Pokażesz jak wygląda teraz?
Ja jakoś nie mogę się do niej przekonać bo jak różowieją jej czubki to mi się różne skojarzenia uruchamiają w głowie
zoja 13:27, 26 lip 2017

paulina_ns napisał(a)

Asiu ja zawsze leje wodę pod krzaczek, więc wydaje mi się,że nie w tym tkwi przyczyna, coś musiałam zrobić źle to na pewno, jak ja kupiłam była pięknym krzakiem, chociaż liście od dołu miała już lekko brązowe, a może to jakaś choroba grzybowa? Wszystkie liście jej zbrazowialy i opadły, zostały tylko kwiaty, które też brzegami brązowieja...

hmmm... wiecz co? ja w zeszłym roku kupowałam kwitnącą limelight pod koniec sezonu i podobnie się zachowała: liście więdły i opadały, ale to już blisko jesieni było więc myślałam, że może już jej czas - w tym roku jest piękna zielona i właśnie zbiera się do kwitnienia
Tak jak radzą dziewczyny daj jej szansę - zobaczymy co pokaże w następnym roku.
iwka 13:47, 26 lip 2017

paulina_ns napisał(a)

Iwonko, czyli powinna dać rade mogę prosić zdjęcie Twojej? Moim Pinky Winky trochę zolkna liście od spodu, ale na szczęście zasłaniają je trawki posadzone z przodu

według mnie dadzą radę. u mnie południowa wystawa, tak jak pisałam po południu dopiero mają cień. Zobacz z prawej strony na dole krzaka liście zółte, ale to na pewno nie od słońca
lutroja 13:55, 26 lip 2017

W ogóle chyba miejsce zakupu ma znaczenie. Kupiłam Limki na targach i Limki w sklepie ogrodniczym, pokażę Wam u siebie różnicę obu.I chyba ten ktoś na targach wpuścił mnie w maliny bo obie wyglądają zupełnie inaczej.