Cześć Agatko moja imienniczko
Mam wrzosy allegro i allegretto, te dwie odmiany są do siebie podobne, ale allegro ładniejsze
Planujesz je posadzić, z tego co piszesz wystawa ma być słoneczna, to jest ok....ważne jest podłoże...ja przygotowywałam podłoże pod wrzosy przez dwa lata i nie żałuję
Polecam również wrzosy pączkowe, one są mniej wymagające co do podłoża, pamiętaj, że wrzosy to głównie piasek i ściółka, kompost z igliwia i lubią sucho przez cały okres swojego bytu w ogrodzie
miły ogrodowy notesik
ja też mam ale chyba coś innego - to po prostu zeszyt z nazwani wszystkich roślin ( i róznymi mini zapiskami ich dotyczacymi), które u mnie rosną...
pozdrawiam
Aguś, dzięki wielkie.
Z tą rabatą mi się nie spieszy, dopiero jest w planach. Tam nie chce rosnąć trawa i stąd pomysł, by z niej zrezygnować i zrobić rabatę z roślinami wytrzymującymi słońce.
U mnie post 308 możesz obejrzeć miejsce. Planowałam rozplenice, może miskanty, rozchodniki i myślałam o wrzosach. Interesuje mnie tylko jeden kolor,a raczej tonacja, z racji tego że po przeciwnej stronie mam Vanilki Hortki, rozchodniki i chcę skomponować podobną kolorystykę.
Dojdzie jeszcze kostrzewa i dalsze rozchodniki. Mam jeszcze seslerię jesienną i jak się rozrośnie też planowałam wkomponować.
Może w tym roku wytyczę sobie miejsce, jeśli masz u siebie podpowiedź jak przygotować ziemię pod wrzosy będę wdzięczna.
Ściółkę, mam za siatką i mogę ją sobie donosić bez problemu. Tam las brzozowo sosnowy