Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 22:29, 24 lut 2016

Margarete napisał(a)

Warzywnika nie mam ale bez warzyw sobie nie wyobrażam...jak swego czasu stosowałam modna dieteDukana ( potem skrytykowaną i rzeczywiscie niezdrową) to najwiekszą kara dla mnie był nie brak węglowodanów czy słodyczy ale brak własnie warzyw...dieta polegała m.in. na naprzemiennym stosowaniu w zywieniu samych białek i białek z warzywami....
A co do warzywnika w ogrodzie to mam zamiar w tym roku po raz pierwszy uprawiac pomidorki koktajlowe w skrzyneczkach, kiedy powinnam je wysiac na rozszadę ? już ?

Mój warzywnik nazywa się dopiero niby warzywnikiem, koktailowe miałam kupione sadzonki, siałam raz jedyny w kwietniu,ale można już w marcu, tylko trzeba pikować, albo sadzić po jednym ziarenku, do takich paletek z tektury, a potem do ziemi albo do skrzyneczek)
Dieta Dukana zakwasza organizm, teraz jestem na diecie Paleo
Agania 22:38, 24 lut 2016

Margarete napisał(a)

Piekne zdjęcia takiej późnej zimy, widać że słonko juz dogrzewa mocniej ale sniegu jeszcze masz duzo...i te kotki........u mnie za domem nad rzeką tez juz są, nie mam kiedy im zrobic fotki bo wracam póxno a przed praca to tylko szybki spacer z psicą i tyle....
Twoja Lowa sliczna.....na pewno tez tęskni.....jak wy wszyscy, ale za momant wiosna, ciepełko, wiele więcej czasu spedzac bedziecie na powietrzu i bezie wam lepiej...
Byle do wiosny *!

Wiesz już wolałabym focić zwiastuny wiosny niż ten śnieg, ale śnieg woli być u nas bardziej, niż słoneczko, i my na górce mieszkamy i bardziej na południu, wiosna przychodzi do nas później.

Lowa uwielbia spacery, raczej woli świat na zewnątrz niż w domu, szkoda, że taka pogoda, czekamy Małgosiu wspólnie na tę prawdziwą wiosnę
Agania 22:43, 24 lut 2016

Kindzia napisał(a)
Chyba już nie masz śniegu Agatko? U nas czarna plucha...i ponuro jak w listopadzie. Ale w sercach słonecznie przecież

W sercach zawsze mamy słoneczko...w niedzielę był deszcz i śnieg słynął, a dzisiaj rano znowu dosypało, nię psioczę, bo w kuchni urzęduję...a to serniczek, a to chlebuś, a to pasztecik, a to bigosik, a to lasagne, a to zapiekanki z makaronem, zawsze kuchnia....teraz czekam na chlebuś właśnie rośnie, za chwilkę do piekarnika
Czas mi ucieka do wiosny
Agania 23:11, 24 lut 2016

alinak napisał(a)
Agata masz racje z warzywnikiem. Co swoje to i smaczniejsze i zdrowsze.
Ja znowu chyba powiększę o 30 cm ...jak co roku. zaczynałam 10 lat temu od grządeczki 1 x 2 m.
W tym roku u mnie zmiana, zagon z truskawkami poszedł na warzywnik a warzywnik na truskawki.

Jak byłam młodsza, miałam zupełnie inne spojrzenie na własne co nie co w ogrodzie, szkoda mi było każdego fragmentu w ogrodzie, na takie zbytki, które za grosze miałam w sklepie, tylko ogród ozdobny i rekreacja, to miałam w głowie, teraz piorytetem staje się warzywnik
Agania 23:30, 24 lut 2016

katel napisał(a)
Ja mam warzywniczek maleńki ale bez pomidorów własnych już sobie sezonu nie wyobrażam to zupełnie inny smak niż sklepowe

To prawda Kasiu, ja właśnie poznaję pomidorki, kupiłam kilka odmian z tych koktailowych i jeszcze kilka innych....nawet nie zdążyłam przeglądnąć nasion, obiecałam sobie, że najwcześniej zainteresuję się nimi w marcu...bo bez szklarni, warunki mamy słabe, zostają nam tylko domowe parapety, byle jak najszybciej z nimi do gruntu...mam już kilka gotowych podpór, do pomidorów to konieczne, ale szukam takich odmian, które by tych podpór nie potrzebowały, odzywa się we mnie leń ogrodowy, a jeszcze sezonu w ogrodzie nie zaczęłam
Agania 23:34, 24 lut 2016

Urszulla napisał(a)
jak niektórzy mówią"pogoda jest zawsze", a mi się Twój kwitnący oczar podoba.

Pogoda jest zawsze, ale powinna być adekwatna do pory roku, a my mamy wywrotowe prognozy, ach gdyby była już prawdziwa wiosna
Milka 14:17, 25 lut 2016

Ale napadało, całe szczęście szybko się topi i podleje rośliny. Fajny twój zwierzyniec, kociaki urocze
A bazie to juz naprawdę zwiastują robótki w ogrodzie
BASIA8 15:03, 25 lut 2016

Aganiu buziolki zostawiam
katel 23:11, 25 lut 2016

Agania napisał(a)

To prawda Kasiu, ja właśnie poznaję pomidorki, kupiłam kilka odmian z tych koktailowych i jeszcze kilka innych....nawet nie zdążyłam przeglądnąć nasion, obiecałam sobie, że najwcześniej zainteresuję się nimi w marcu...bo bez szklarni, warunki mamy słabe, zostają nam tylko domowe parapety, byle jak najszybciej z nimi do gruntu...mam już kilka gotowych podpór, do pomidorów to konieczne, ale szukam takich odmian, które by tych podpór nie potrzebowały, odzywa się we mnie leń ogrodowy, a jeszcze sezonu w ogrodzie nie zaczęłam

Ja też szklarni nie mam a pomidorki do palików podwiązuje , jak znajdziesz odmianę nie potrzebującą podwiązywania to daj znać .
Napia 07:11, 26 lut 2016

Śliczne kotki i te śniegu, i te na gałązkach ja co roku wysiewam pomidorki koktajlowe - moje ulubione odmiany to koraliki ( czerwony) i cytrynek groniasty, chyba tak się nazywa (żółty). Smaczne i bezproblemowe