Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 21:55, 01 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Agatko, odbyłam cudowny spacer po Twoim ogrodzie Wszystko mnie zachwyca Buziaki

Tak jak mnie u Ciebie

Też całuję
Agania 21:57, 01 lip 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cudowne te lilie wodne Musisz mi dać instrukcje co do uprawy Moje marne jakieś. Buziaczki

Wszystko ci o nich opowiem jak się w końcu do mnie wybierzecie
Agania 21:59, 01 lip 2014

Urszulla napisał(a)
lilie to tylko na Mazurach kiedyś mogłam oglądać, a teraz częściej na forum to jest niesamowite jakie masz szczęście w życiu że możesz oglądać je codziennie

i ładna zmiana aranżacji tarasowej

Oglądałam w dzieciństwie na stawach i krakowskim ogrodzie botanicznym, dlatego od razu było kopane oczko wodne pod lilie

Nowa donica tarasowa dzisiejsza
iwonaal 22:07, 01 lip 2014

Oczko bardzo mi się podoba i oczywiście kompozycja na tarasie cudo.
gierczusia 22:24, 01 lip 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cudowne te lilie wodne Musisz mi dać instrukcje co do uprawy Moje marne jakieś. Buziaczki

Ja się dołączam do prośby ... Też mam zdechlaki

Ładne te nowe aranżacje w donicy tarasowej ,ojj ładne

Buziaki na miły wieczór
zawitka 07:20, 02 lip 2014

Aga wyczytałam że polujesz na czosnk główkowaty na jesieni jak się upomniesz to Ci dam bo mam sporo tyż dostałam od sąsiadki
Tarnina 11:02, 02 lip 2014

U mnie też często pojawiają się takie zniekształcenia pąków, Bogu dzięki w tym roku spokój... narazie.. a co do mszyc nie próbowałaś czegoś z domowych sposobów.. jak nie chcesz chemii ? Nie wiem czy nie spóźniłam się z tą radą.. choć pewnie znasz te sposoby...

preparat na mszyce z czosnku – wyciąg (200 g roztartych nasion zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godziny) oraz wywar (wyciąg gotować przez 20 minut). Stosuje się je bez rozcieńczania, także przeciwko innym szkodnikom oraz chorobom roślin;

preparat na mszyce z cebuli – wywar (75 g pociętej cebuli zalać 10 l wody i gotować przez 30 minut) stosuje się bez rozcieńczania, również przeciwko chorobom grzybowym;

preparat na mszyce z mniszka lekarskiego (mleczu) – wyciąg (400 g liści zalać 10 l wody i zostawić na trzy godziny) stosuje się bez rozcieńczania; niszczy również inne szkodniki;

preparat na mszyce z pokrzywy – wyciąg (1 kg roślin zebranych przed kwitnieniem zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godziny) stosuje się bez rozcieńczania. Skuteczny jest także oprysk z gnojówki (1 kg roślin zebranych przed kwitnieniem zalać 10 l wody i pozostawić na dwa-trzy tygodnie, aż roztwór stanie się klarowny). Fermentujący roztwór trzeba codziennie mieszać. Żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, należy do niego dodać 500 g dolomitu. Gnojówkę z pokrzywy trzeba przed użyciem rozcieńczyć, mieszając 0,5 l roztworu z 10 l wody.

Tarnina 11:05, 02 lip 2014

Ps. A ja miałam taką cudną pysznogłówkę i zupełnie mi wyginęła... doszczętnie... nie wiem co się stało... korzenie pokazały się na wierzchu i jakby uschnięte badylki co w tamtym roku na jesieni zcięłam i ani jedna nie odbiła... nic... to samo stało się z moimi ostróżkami...
Toszka 11:11, 02 lip 2014

Tez nie mam ręki do ostróżek...co robię źle? (w sumie to nic nie robię z nimi i może to jest przyczyna?)
Czy ostróżki mają jakieś specjalne wymagania by na wiosnę odbijały? Bo mnie tylko na wiosnę odbija jak widzę ich ceny...
Katkak 14:03, 02 lip 2014

Agatko baaaardzo dziękuję Ci za szpadelkowe namiary . Teraz tylko zamówić i... zobaczyć jak mąż sobie z kancikami poradzi . A ja póki co będę Go wspierać mentalnie . Pozdrawiam .