Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni....

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni....

Mala_Mi 20:48, 20 lis 2013

Tusiala napisał(a)
Irenko

Aniu wstawiam fotki, o których wczoraj była mowa.
Ta rabatka zaraz przy domu od północnego wschodu ma niecałe 8 metrów długości i ok 1,30 szerokości

Rosną na niej: płotek bukszpanowy, pięć kul bukszpanowych, 3 trzeminy, 2 smaragdy, żarnowiec na pniu, jakaś niska tuja, różanecznik, fiołki a i taki patyk - pigwowiec (zaraz przy różaneczniku).

Oj, ja nie umna do projektowania, ale dla mnie
brakuje tu koloru...
Miotła z żarnowca mi sie tu nie podoba..
każda tuja inna... też mi sie tu nie podoba, ta na rogu ok, bo zasłania rynnę....

Na pewno musi tu być coś co cały rok będzie ozdobą.. bukszpany są super... piękniusie
Jak już ci ładnie tu rodną różaneczniki, to może daj na całej długości, a pomiędzy coś z trawek.. z drugiej strony 1,3 metra.. na rh to mało No na bukszpan trzeba odjąć minimum 0,6 m. Różanecznik wiec też tu odpada..
Pomiędzy kulki ja bym dała coś żółtego lub czerwonego.. trawki lub żurawki... Jak już daj coś na pniu.. jakieś nawet tujki-kulki, bo cis to drogi.. na dole znów trawkowo-żurawkowo... albo trzmieliny na pniu niech sie powtarzają co jakiś czas...

Na drugiej rabacie masz jałowce które urosną wielgaśne.. brakuje też mi koloru... ale ja Ci nie będę doradzać, bo ja sama kokoszka pierwszej wody jestem.... i ja to dopiero mam zagracone U ciebie szczyt elegancji ... mądre głowy proś o pomoc A ja mogę co najwyżej napisać co mi sie bardziej podoba
Mala_Mi 20:54, 20 lis 2013

No i migdałek to niezbyt reprezentacyjne drzewko... lepiej coś w formie kulki, jakieś drzewko o czerwonych listkach... obwódka aż sie prosi z czegoś innego niż begonie... może berberys admiration..... pod drzewko coś innego niż jałowce bo wszytko sie zlewa....

Pytałaś o zdanie, co zrobić aby było reprezentacyjne.... to piszę.. inaczej bym buźki nie otworzyła, bo ogólnie jest fajnie .... ale chcąc mieć jeszcze lepiej, to ruszam moja głową... patrzę jak Danusia swoje ślicznie przerobiła.. na jeszcze śliczniej... wniosek prosty zawsze może być lepiej.. i ja teraz nie szukam co ładnie jest, ale co można lepiej..
Tusiala 11:16, 21 lis 2013

Gosiu te bukszpany mają teraz dwa latka ale dają radę

Sylwia na dwa leżaki i stoliczek jak na razie. Ale w razie czego wymiar na huśtawkę też by mi się przydał

Ech Aniu ja mam wszędzie właśnie problem z tymi kolorami. Ale chcę to zmieniać.
Zastanawiałam się nad różanecznikami tylko jak przekwitną znowu będzie brak kolorów.
Cis zdecydowanie za drogi jak na moje możliwości. Niestety.
Aniu krytyki się nie boję. Poza tym jestem tu by poprawiać, upiększać więc się liczę z każdym słowem. Dzięki za opinię i nie tylko
Syla 16:24, 21 lis 2013

Marta , ten placyk żwirkowy u mnie ma ok 3m średnicy i to wygląda tak z huśtawką ....Miejsce na dwa leżaki i stoliczek będzie musiał mieć większy rozmiar.

Zostawiam fotkę dla zobrazowania sprawy
Agawita 23:13, 21 lis 2013

Agawita 23:19, 21 lis 2013

Może coś w tym stylu? trzmieliny bym rozsunęła te przed wejściem, dosadziłabym jeszcze dwie dalej, w nogi kulki z bukszpanu dla ciągłości, między nie niższe miskanty,np, morning light i dla wypełnienia żurawki w czerwonych odcieniach rododendrona przesadziłabym w inne miejsce, będzie miał tutaj za ciasno, to wieeeelkie krzaczory rosną żurawki kwitną praktycznie na okrągło więc będziesz mieć bardzo zwiewną rabatkę ja mam w takiej lokalizacji jak Ty posadzoną żurawkę georgia peach i radzi sobie świetnie nie wiem tylko czy trzmielinie wystarczy poranne słońce??? to już pytanie do fachowców
Agawita 23:22, 21 lis 2013

tak sobie myślę, że zamiast na całości robić czerwień mozesz zrobić płowę rabaty od schodów w stronę środkowego żywotnika w czerwonych żurawkach a potem do końca rabaty dać np. żółtą odmianę, też byloby ciekawie
Tusiala 12:36, 22 lis 2013

Sylwia 3 metry masz Ty z huśtawką a mi się wydawało, że więcej. Dzięki za wymiary i za zobrazowanie sprawy

Aga miło, że pokazujesz mi swoją propozycję Dziękuję i też myślę, że żurawki będą odpowiednie. Szkoda, że cisy takie drogie i pewnie będę zmuszona pozostać przy trzmielinie.

Nie mam czasu na spacery po ogrodowisku może w nocy się uda
Viola 12:42, 22 lis 2013

Według informacji na stronie związku Szkółkarzy Polskich Trzmielina emerald'n gold może rosnąć na stanowiskach od słonecznego do pełnego cienia : )
Viola 12:46, 22 lis 2013

A może coś wesołego zmieściłoby się przed bukszpanową obwódką przy krawężniku? Turzyce evergold, albo ilex golden gem? Czy za mało miejsca?