Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

babka 19:32, 18 mar 2016

Pięknie Ilonka, aż mnie kusi by też się pobawić jednak wątpię bym potrafiła stworzyć tak efektowne dekoracje. Zdolna kobietka z Ciebie
inag 19:36, 18 mar 2016

beta napisał(a)
Ilona masz niesmaowicie sprytne łapki...przepiekne to jajo z kwiatami...misterna robota...
a moje jajo nie wyszło....nie mam do tego talenta...zrobiłam tak jak we wskazówkach i doopa...obracałam w te i we wte w zlewie z zimną wodą...najpierw w ogóle nie tężało-trwało to do 10 min. a potem jak zaczęło tężec to zostało się tylko na dnie...a ja mądra głowa wzięłam sobie granatowy balon i nic nie widziałam...nie wiem co zrobiłam nie tak?...aha...a po upływie ok 20 min. rozcięłam balon i wszystko się zawaliło...

Balon nie musi być przezroczysty. Nie musisz widzieć co jest w środku i jak zastyga. Ja też kilka razy na początku zrobiłam Twój błąd tzn. zrobiłaś zbyt wodnistą mieszankę. Wtedy długo nie chce tężeć a jak w końcu zacznie to gips zbija się w jedną wielką kulę na dnie balonu. Zrób jeszcze raz ciutkę gęstszą mieszankę ale też nie za gęstą. Musi być taka żeby z łatwością wlać w balon. Wtedy nie może się nie udać. Gwarantuję Ci. Nie zrażaj się.
inag 19:38, 18 mar 2016

babka napisał(a)
Pięknie Ilonka, aż mnie kusi by też się pobawić jednak wątpię bym potrafiła stworzyć tak efektowne dekoracje. Zdolna kobietka z Ciebie

Pobaw się koniecznie to niezła zabawa.
A te kwiaty to nawet dzieci z przedszkola zrobią bo co jest trudnego w zanużeniu sztucznego kwiatka w gipsie???

W tym wszystkim jest tylko jedna trudność: Wyczuć konsystencję gipsu wlewanego do balona.
inag 19:40, 18 mar 2016

siakowa napisał(a)
Granatowy balon mnie rozbawil

Nie śmiej się Na początku też kombinowałam żeby znaleźć przezroczyste
babka 19:46, 18 mar 2016

inag napisał(a)

Dokładnie Kupując wczoraj zażyczyłam sobie przezroczyste bo pani srebrne mi wciskała Może znajdę czas na zabawę, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie

siakowa 19:48, 18 mar 2016

inag napisał(a)

no to teraz rozbawily mnie przexroczyste balony : ale niempowinnam sie smiac bomsamam nie probowalam nawet...w przyszlym roku sproboje i bede juz wiedziec ze nie granatowy i nie koniecznie przexroczusty
beta 20:01, 18 mar 2016

inag napisał(a)

Balon nie musi być przezroczysty. Nie musisz widzieć co jest w środku i jak zastyga. Ja też kilka razy na początku zrobiłam Twój błąd tzn. zrobiłaś zbyt wodnistą mieszankę. Wtedy długo nie chce tężeć a jak w końcu zacznie to gips zbija się w jedną wielką kulę na dnie balonu. Zrób jeszcze raz ciutkę gęstszą mieszankę ale też nie za gęstą. Musi być taka żeby z łatwością wlać w balon. Wtedy nie może się nie udać. Gwarantuję Ci. Nie zrażaj się.

było dokładnie tak jak piszesz...masa na początku była zbyt wodnista...a jak zaczęło tężeć to nagle zrobił się kamień....jutro spróbuję na nowo...
dzięki Ilonko za rady
leon60 20:10, 18 mar 2016

Jaja opanowałaś do perfekcji, świetnie Ci to wychodzi
inag 20:18, 18 mar 2016

leon60 napisał(a)
Jaja opanowałaś do perfekcji, świetnie Ci to wychodzi

Kilka mi też nie wyszło, zwłaszcza na początku i już się miałam nawet obrazić na gips
inag 20:21, 18 mar 2016

beta napisał(a)

było dokładnie tak jak piszesz...masa na początku była zbyt wodnista...a jak zaczęło tężeć to nagle zrobił się kamień....jutro spróbuję na nowo...
dzięki Ilonko za rady

Wyczucie gęstości to jedeny problem w robieniu tego. Mi też najlepiej wychodzi to z tych dużych 1,5 litrowych butelek po wodzie. Jakoś w nich najlepiej ocenić mi czy proporcje są ok.
Trzymam kciuki za drugie podejście