Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

Agi2006 14:25, 02 maj 2017

O to niedobrze , bo ja rozchodniki mam i uwielbiam je...
nawigatorka 14:27, 02 maj 2017

Tez uwielbiam ale opuchlakow na szczęście brak. I jeśli mniebpamiec nie myli Ilonka jeszcze rozplenic nie dzieliła.
Ilono jeśli się myle popraw mnie
inag 22:32, 02 maj 2017

Mirka napisał(a)
Ilona ale zmiany wprowadzasz ciekawa jestem efektów końcowych ☺Falki teź mi sie podobały☺Fajnie że eMuś ci pomaga zawsze to lżej .☺

Powiem Ci szczerze, że sama jestem ich ciekawa
Razem zawsze raźniej
inag 22:42, 02 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Ilonka czy dobrze przeczytałam, że to o białych tulipanach pisałaś, że ponownie kwitną? Jeżeli tak to poproszę o ich nazwę (chyba tylko doczytałam, że biały pełny) i namiary gdzie mogę je kupić? Jesienią idę w białe

Dobrze, że z koziołkiem ok

Ilonka jak to jest z hacone? Raz czytam, że na słońcu daje radę, innym razem, że do półcienia. O glebie też różnie tzn., że nie wymagająca, sucho, umiarkowanie wilgotne - oszaleć można wszędzie inaczej
A chyba w Mai mówili, że na ciężkiej, gliniastej dobrze rośnie.
Chcę carexy wymienić na hacone i w inne miejsca trochę dokupić

Mirellka, ja wszystkie tulipany kupuję z jednego źródła - z tego do którego link Ci podesłałam. Mam to miejsce już sprawdzone. Nigdy nie było pomyłek. Te białe zwykłe na kilogramy (przed płotem) kwitną już któryś rok i jest ich coraz więcej. Nie maleją, nie chorują - są niezniszczalne. A pełne kwitną drugi rok. Sama jestem ciekawa jak będzie w następnym sezonie.
Hakone jest śliczna. U mnie rosła najpierw na słońcu i tam gdzie nie była podlewana. Nic wtedy nie urosła, bardzo chorowała. W zeszłym roku wiosną przesadziłąm ją na takie samo słońce ale w miejsce gdzie dosięgają zraszacze więc ma stale zapewnioną wilgoć i urosła tak, że sama nie wierzyłam! Podczas lata potroiła swoją objętość. Z moich obserwacji wynika, że ona nie boi się słońca ale suszy. Widziałam ten odcinek "Mai...". U mnie rośnie raczej w piaszczystej glebie. Nie powiem Ci jak to byłoby na glinie ale fakt że w tamtym odcinku te kępy były imponujące!

*Wszyscy trzymaliśmy za niego kciuki
inag 22:43, 02 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
mozesz go pochwalić dla motywacji oczywiście. A może pokaz fotkę frontalnie na murek jak z dwumetrowym kijem bo tak wysoko kwiaty molini rosną

2 metry??! Myślałam, że tak 1,30-1,40m... Oj, to chyba faktycznie za wysoka będzie ale jutro zrobię to zdjęcie.
inag 22:49, 02 maj 2017

leon60 napisał(a)

jak dla mnie ona za wysoka w to miejsce... moze Edith Dudszus lub Moorhexe ?
nie łamią się pod ciężarem śniegu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=1569

Piękne to porównanie zrobiłaś! Dzięki! cały czas się zastanawiam ale skoro i Ty i Nawigatorka mówicie że ona za wysoka tam będzie to raczej się posłucham. Wybiorę między tą Dudszus a rozplenicą little boy.
inag 22:53, 02 maj 2017

Agi2006 napisał(a)
Witam serdecznie. Piękny ogród , tulipany.... Opuchlaków współczuję i dlatego też nie zdecydowałam się na razie na żurawki. Uwielbiam też rozplenice z rozchodnikami na murku...Może dlatego , że mam podobny Ciekawa jestem jak często dzieli Pani rozplenice...Jak długo sa piękne od posadzenia???

Cześć! Miło mi gościć
Rozplenic jeszcze nigdy nie dzieliłam. To jest ich czwarty rok u mnie i na razie są bez zastrzeżeń ale własnie też niedawno się zastanawiałam kiedy zacznie się łysienie od środka - oby jak najpóźniej Ja niestety posadziłam rozchodniki w zbyt bliskiej odległości od rozplenic i trawy zjadają je niemal całkowicie

* Bez Pani - wystarczy Ilona
Pozdrawiam!
inag 22:55, 02 maj 2017

babka napisał(a)
Jeśli mogę się wciąć - opuchlaki uwielbiają też rozchodniki zjadać...

Nie strasz!!! Na razie w nich jest spokój i niech tak pozostanie.
A dla przestrogi wystawię na ten murek przy rozchodnikach Dursban - niech wiedzą
inag 22:56, 02 maj 2017

Agi2006 napisał(a)
O to niedobrze , bo ja rozchodniki mam i uwielbiam je...

U mnie na razie atakują wyłącznie żurawki.
inag 22:57, 02 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
Tez uwielbiam ale opuchlakow na szczęście brak. I jeśli mniebpamiec nie myli Ilonka jeszcze rozplenic nie dzieliła.
Ilono jeśli się myle popraw mnie

Nie mylisz. Nie dzieliłam. Mam nadzieję, że jeszcze kilka lat będą ładne bo jak sobie pomyślę o wykopywaniu 21 wieeeeeelkich karp rozplenic...