Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

inag 00:13, 05 maj 2017

frezja napisał(a)
Ciekawa jestem, jak sprawują się Twoje Variegatusy posadzone przy rodkach ?

Wypuszczają pojedyncze źdźbła
inag 00:24, 05 maj 2017

Już miałam iść spać jak wpadł mi do głowy pewien pomysł
Cały czas brałam pod uwagę wyłącznie trawy pod tym ceglakiem a może by dać tam coś innego... Np. Bukszpany gęsto posadzone i cięte w kostkę do wysokości murka a na sąsiedniej prostopadłej rabacie wsadzić znów seslerię???
Widze tu same plusy:
- Zimą nie byłoby łyso. Na przeciwko jest rozplenica i w ceglaku również. po ścięciu wiosną wszystkiego byłoby nudno i smutno. Tak zawsze będzie zieleń bukszpanów.
- Chyba fajnie by wyglądały rozplenice gdyby trochę górowały nad taką taflą równo przyciętych bukszpanów... Jedne podkreślałyby drugie.
- Drugi murek z obwódką bukszpanową łączy się również tam gdzie rosną irysy więc byłoby to trochę takie powtórzenie
- W tej części ogrodu jest dużo traw. Bukszpan byłby trochę takim przełamaniem trawiastego kawałka.
inag 00:36, 05 maj 2017

MirellaB 06:07, 05 maj 2017

Ilonka jak dla mnie to za duże poletko bukszpanowe, ale może będzie fajnie wyglądało.
Jeszcze tylko dopytam dlaczego na siłę chcesz zakryć ten murek?
nawigatorka 07:24, 05 maj 2017

Ilono wiem ze murek chcesz zakryć bo zmienił Ci sie ogrodowy styl ale on jest piękny. Wiesz ile dziś dałabym za taka cegłę? Trawa go lekko zamaskuje ale nie zasłoni zupełnie.
Ja tak jak Mirella koszenie bym się nie bała. Ale i tak najbardziej widzę tam seslerie wlasnie z uwagi na to ze na gorze jest rozplenica. A tak wyglądałoby jakby trawnik przecinał poletko sesleri. I będzie już atrakcyjna wiosna.
inag 10:26, 05 maj 2017

Cięzkie jest życie jednak "ogrodnika"
Skoro obie tak uważacie to ide liczyć ile seslerii będzie mi potrzebne i koniec wątpliwości!

Mirellka ja nie chcę go na siłę zakrywać. Cegły mi się nadal podobają. Problem polega jednak na tym, że z roku na rok jest w coraz gorszej kondycji. Cegły po każdej zimie trochę się kruszą. Zwłaszcza od tej drugiej strony gdzie jest więcej cienia i wilgoci. W zeszłym roku już go konserwowaliśmy specjalnymi preparatami ale to nic nie dało.

Asia - "A tak wyglądałoby jakby trawnik przecinał poletko sesleri. I będzie już atrakcyjna wiosna". To jest dobry argument Dzięki!

*** A tak na marginesie to czy wie ktoś lub lepiej - dysponuje zdjęciem - jak wygląda taka trzyletnia, starzejąca się sesleria???
Agi2006 12:16, 05 maj 2017

A ja myślałam , ze sesleria jest wieloletnia i bezproblemowa... A ona gorsza od rozplenic?
nawigatorka 12:17, 05 maj 2017

Bo Ty konkretne argumenry lubisz prawda?
leon60 12:18, 05 maj 2017

ja mam trzyletnie ale nie starzejące
iwka 12:26, 05 maj 2017

ja to swoim chyba nie dam się zestarzeć co roku je dzielę

edit. czyli seslerie chcesz posadzić tak jak narysowałaś tego bukszpana, tak ?