jak byś taką drogę pokonała w plastikowej foli i kartonie to też byś zdechle wyglądała a poza tym po burzy sa pochlapane błotem stąd ten brak uroku, bo tak podróż przeżyły świetnie. zadbam o nie szczególnie, a potem wypytam o nazwy żeby nie były nn buziaki ciociu :*
podobają mi sie moje tegoroczne skrzynki, a to już duży sukces
tylko coś jest z osteospermum, bo pąki zanikają i tym co mają mniej słońca i tym co na słońcu więc nie wiem. na razie daję im jeszcze czas na poprawę zachowania
a ta gorzka odmiana sałaty to jakas odmiana, czy tak po prostu wyszło???? rzodkiewki mam wielkie, i po deszczach ogórki, fasola i dynie łaskawie pokazały się na światlo dzienne a juz miałam wątpliwości
Również pozdrawiam
Kochana ja też bym był dumny z takich skrzyneczek i donic Dobra robota
Kiedyś też miałem osteospermum i już nie sadzę bo bardzo kłopotliwa roślina Ciężko zbierała się po deszczach Zamierały jej pąki kwiatowe W pochmurne dni zamykała się w sobie i jakaś taka byle jaka Nie byłem z niej zadowolony
Osteospermum nazywane jest stokrotką afrykańską lub gerberą ogrodową. Jest wręcz idealną rośliną na słoneczne balkony i tarasy
Wymagania:
- gleba każda ogrodowa
- odczyn gleby lekko kwaśna, obojętna
- wilgotność gleba umiarkowanie wilgotna
- stanowisko słońce Źle rośnie w półcieniu!
Kupiłem gotową rozsadę bo nie miałem czasu posiać swojej Nie wiem co to za odmiana ale jest gorzka i mało smaczna Mam pod folią już posadzone swoje rozsady sałat i myślę że te będą pychotka ;-D
U mnie też po tych deszczach wszystko szaleje w warzywniku Z przyjemnością przechadzam się moimi trawiastymi alejkami doglądając wszystkiego
Alu jak Twoje graby znoszą te wysokie temperatury? Dziś zauważyłam na kilku swoich zbrązowiałe brzegi listków i mam nadzieję, ze to wynik silnego słońca a nie jakiejś choroby, potem dam u siebie fotkę.
Ale się Przemku rozpisałeś
to chyba przesadzę swoje stokrotki afrykańskie bo szkoda żeby się zmarnowały.
u nas znowu pada i jest potwornie zimno, aż się nie chce wychodzić z domu
Elu no właśnie widzę że ostatnio nas zaniedbujesz nadrabiaj szybko zaległości bo sezon już w pelni
Wiuniu ja zdjęcia swoich grabów wstawialam u siebie kilka stron wstecz, specjalnie z dedykacją dla Ciebie
Alisonek, przyznam Ci się, że poniekąd dzięki Tobie nabyłam te same hosty.
Czytając u Ciebie, że Gosia ma Ci je wysłać, zapytałam czy mnie też może.
I Małgosia też mnie nimi obdarowała.
Jeśli chodzi o odmianę to ta żółto zielona widoczna na fotkach to sharmon. Wiem od Gosi.
Moje przyszły w dobrym stanie, ale po wsadzeniu też tak lekko klapnęły.
Ale po kilku dniach znów wyglądają świetnie. Cieszą mnie ogromnie.