U mnie w zeszłym roku na Dzień Matki były ogrodowe prezenty, które bardzo przypadły mi do gustu Pozdrawiam Alisonku i podziwiam Twoje działania w ogrodzie!
Wiuniu dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję że drzewa przeżyją i wydadzą owoc stokrotny
No ja na takie prezenty przemyślane na dzień matki to będę musiała lata czekać, no chyba że tata synowi pomoże i za niego wybierze
Alisonku, przeczytałam "Czerwiec: kluczowy dla przycinania miesiąc: większość drzew owocowych wymaga przycinania w tym czasie". Ależ to jest brak logiki! W czerwcu to możemy sami przerwać nadmiar związanych owoców. Znane zjawisko opad świętojański (nie tylko deszcze monsunowe) ale to, że nasze jabłonie zwłaszcza sypią owocami nagle, bo im za ciężko.
Śliwie nic nie będzie. Ja też kiedyś, nie ja mój ojciec a ja na to bezrefleksyjnie patrzyłam, tylko w lutym śliwy cięłam. W tym roku nie cięłam. Podział jest jakoś tak klarowny na drzewa pestkowe i drzewa ziarnkowe - te należałoby przyciąć.
Daj tej śliwie jeszcze obornika przerobionego a na pewno się odwdzięczy. Ja w to wierzę.
A tej platformy ogrodowej - podnośnika zazdroszczę.
Tym akurat dysponujemy w dużej ilości a czym mam koło niej tez skopać, czy zostawić "kupki" na powierzchni ziemi?
Manitou to nieoceniona pomoc, w życiu bym nie cięła tych drzew z drabiny, bo bym tam umarła, i wisiała jak te mumie owoców,co to jeszcze wiszą gdzieniegdzie
A dzisiaj i tak teściowa po rekonesansie w sadzie stwierdziła że śliwek nie będzie, a ja jej na to że rok temu też nie było więc dużej straty nie będzie Wiec mam nadzieję że obornik i nasza wiara zdziałają cud, żebym wyszła na swoje
Tata i dziadek robią piaskownicę...no 1,5m X 1,5m musi być, bo jak koledzy przyjdą to się nie zmieszczą
Udało się zmontować wszystko i wyszła piaskownica
Jak będzie cieplej to się pomaluje, i będziemy szukać dla niej odpowiedniego miejsca, bo dzisiaj była przymiarka tam pod orzechem
Alisonku, oplew drzewo (nie wiem jak się to słowo odmienia) - odchwaść. I daj teraz. Wymieszaj z wierzchnią warstwą ziemi. A jak jest to już taka próchnica bez ....., gładka to nawet wyściółkuj nią drzewo dookoła. Nie zaszkodzi taka dawka azotu na początek. Samo złoto.
Obrodzi. Na pewno obrodzi.