Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

tabliczkazna... 14:51, 14 lip 2014

Ania74 napisał(a)
A może puścić różę na tej dużej kracie i niech przełazi na mniejszą, mam pod ręką różę nołnejm, która rośnie jak wściekła i jest nie do zabicia. Taki produkt lokalny Tylko ja się trochę boję róż i ich kolców, bo te moje łobuzy będą się kłuć. Może w ogóle odpuścić i dać coś bez kolców. Eh... dylematy!!!

Myślisz, ze nie zauważa ściany? ) To prowadz ja wąsko dołem tak, by z każdej strony było 15 cm kratki i daj jej sie rozbujać w gorze. Ja zachorowałam na roze, po powrocie sadze jak nic, sa takie piękne!
Ania74 14:58, 14 lip 2014

tabliczkaznapisem_ucze_sie napisał(a)

Myślisz, ze nie zauważa ściany? ) To prowadz ja wąsko dołem tak, by z każdej strony było 15 cm kratki i daj jej sie rozbujać w gorze. Ja zachorowałam na roze, po powrocie sadze jak nic, sa takie piękne!

A weź... zauważyć zauważą, ale ich jest trzech, wiecznie dochodzi do jakichś popychanek, jeden drugiego goni... ot taki normalny rozwój małych mężczyzn...
tabliczkazna... 15:12, 14 lip 2014

Ania74 napisał(a)

A weź... zauważyć zauważą, ale ich jest trzech, wiecznie dochodzi do jakichś popychanek, jeden drugiego goni... ot taki normalny rozwój małych mężczyzn...

Niektórym to ten etap zostaje na zawsze

To moze jakiś powojnik albo wiciokrzew z winobluszczem? Będziesz miała ścianę cały rok i piękne wybarwienie. A hortkom w nogi daj moze lawendke? Biała tez fajna.
Ania74 08:09, 15 lip 2014

Niektórym to ten etap zostaje na zawsze

To moze jakiś powojnik albo wiciokrzew z winobluszczem? Będziesz miała ścianę cały rok i piękne wybarwienie. A hortkom w nogi daj moze lawendke? Biała tez fajna.

Może masz i rację, nie będę kombinować i dam winobluszcz, który na pewno się rozrośnie i będzie na tym słońcu się super wybarwiał. I w ogóle mam do niego mega sentyment
A teraz wczorajsze fotki z telefonu Z lewej zarys nowej rabaty.

Rabatka przy płocie. W oddali stoi "kosiarka" najmłodszego, który nią namiętnie kosi całymi dniami, udaje odpalenie silnika i dodaje do wszystkiego dźwięki. Byście go widziały - no dzieciak ciężko haruje

Muszę popracować nad kancikiem

tabliczkazna... 19:41, 15 lip 2014

Nawet jakbyś tylko wsadzila koper i czosnek to miałabyś pięknie z ta ściana lasu za płotem

Jakoś mi te kanciki u Ciebie nie do końca pasują, masz taki swojski kolorowy klimat i układanie go pod linijke mi sie nie widzi. Ale z kancikiem bedzie bardziej elegancki. Wiem, wiem.

Kurczę - a propos Młodego - czemu nie ma takich zabawek co rzeczywiście spelnialyby swoją role? Ja mam w domu odkurzacz, który tez mógłby choć trochę posprzątać - zawsze cos. A tak? Tylko mi dechy rysuje
asiach 00:31, 16 lip 2014

Ania74 napisał(a)
U mnie nareszcie coś się dzieje... krótka fotorelacja... prace w toku

Nowopowstająca rabata ma nas oddzielić od pustej płaszczyzny nadmiernie rozchulanego podjazdu z kostki i zamknąć ogród, więc planuję coś wyższego na niej posadzić w tym moje pierwsze hortensje
Rollboreder oczywiście stąd pójdzie, a dojdzie lepsza ziemia i kompost oraz obwódka z cegły.

Aniu, po przerwie jestem i mam propozycję na rabatę wyższą z roślin zimozielonych. Tam gdzie teraz stoją doniece z hortensjami dałabym - Juniperus x pfitzeriana 'Old Gold' (J. media 'Old Gold')
Jałowiec Pfitzera 'Old Gold' - rośnie do 1,5m i 3,0m szerokości. Na tle tui szmaragdowych dałabym te 3 hortensje i na uzupełnienie w stronę podjazdu jałowiec Golden Carpet po ich obu stronach. Tam gdzie są po lewej stronie donice posadziłabym trzy bukszpany i ciełabym je w kule a za nimi od strony domu jałowiec płożący golden carpet

Nie wiem czy Wam się spodoba ale to jest taka moja propozycja (przede wszystkim rosliny zimozielone) dzięki temu zasłonisz ogród - trawę i miejsce zabawy dzieci
Miłego dnia
Ania74 07:28, 16 lip 2014

Bardzo Ci dziękuję, że zajrzałaś i za propozycję. Przestudiuję ją na spokojnie... Jak sobie zwizualizuję wszystko...
Jeszcze raz dzięki!
Ania74 10:14, 16 lip 2014

Nawet jakbyś tylko wsadzila koper i czosnek to miałabyś pięknie z ta ściana lasu za płotem

Jakoś mi te kanciki u Ciebie nie do końca pasują, masz taki swojski kolorowy klimat i układanie go pod linijke mi sie nie widzi. Ale z kancikiem bedzie bardziej elegancki. Wiem, wiem.

Kurczę - a propos Młodego - czemu nie ma takich zabawek co rzeczywiście spelnialyby swoją role? Ja mam w domu odkurzacz, który tez mógłby choć trochę posprzątać - zawsze cos. A tak? Tylko mi dechy rysuje

Hahahaha... czosnek i koper powiadasz...
Mój ogród jest daleki od elegancji, więc chociaż mi kancików nie żałuj..

Ja na razie któryśtam tydzień walczę z ząbkowaniem najmłodszego. Śmieję się, że dzieciak jest cały czas naćpany od leków przeciwbólowych. Trzonowy mu wyłazi i taką mamy jazdę, że hej! Niechby już wylazł, bo cały dom pod dyktando Malucha ustawiony. Wczoraj już w dzień było nieco lepiej, ale w nocy znowu powtórka z rozrywki...

Wczoraj była pięęęękna burza!!! PIĘKNA!!! No zlało cudownie. Jak ja kocham taką pogodę! W dzień upał a wieczorem burza z rzęsistym deszczem... mmmm! Miodzio!
Ale jak walnęło przy samym domu, to aż podskoczyłam. Zadałam tylko spokojnym głosem pytanie w stronę zasypiającego pokoju chłopców na piętrze:
- Hej! Słyszeliście to?... Boicie się?...
Po dłuższej ciszy usłyszałam tylko zaspane pytanie:
- Co? Co chcesz mamo?
- Eeee... to już nic, śpijcie smacznie... - uff, nawet nie skojarzyli - i dobrze
kosolka 10:29, 16 lip 2014

Zazdroszcze deszczu U nas sucho jak pieprz.
Tarnina 19:51, 16 lip 2014

Ach, jaki już letni klimat u ciebie... chyba przez to słońce