Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

tusiawka 20:34, 05 wrz 2014

Zaczynam powoli ogarniać powakacyjne straty w ogrodzie, tzn. wycinać to co chore i uschło. Obcięłam też żywopłot grabowy, który bardzo wystrzelił oraz skosiłam trawę. Przyszły też cebule, więc powoli myślę jak je wszystkie posadzić.

Na początek straty. Tka jak pisałam najgorzej ma się lawenda (choć ona odbija) szałwie i część jeżówek.

Lawenda sadzona z doniczek

kilka roślin całkiem uschło pozostałe odbijają.

W zeszłym roku była podobna sytuacja ale myślałam, że to szok po posadzeniu. Teraz to mi na jakąś chorobę wygląda.

A tutaj lawenda ukorzeniania z ściętych w zeszłym roku gałązek gatunek nn, który miałam w poprzednim ogrodzie od lat. Kwitnie nieco później i nie powtarza kwitnienia.

W tym roku będę więc ukorzeniała dalej.

chore jeżówki

A miesiąc temu

tusiawka 20:36, 05 wrz 2014

Na szczęście z daleka ubytki nie są bardzo widoczne.

katiaxx 20:38, 05 wrz 2014

faktycznie na pierwszych zdjęciach spore spustoszenia, może trzeba czymś popsikać ?
tusiawka 20:39, 05 wrz 2014

tusiawka 20:41, 05 wrz 2014

katiaxx napisał(a)
faktycznie na pierwszych zdjęciach spore spustoszenia, może trzeba czymś popsikać ?

W psikaniu jestem słaba. Od razu robi mi się niedobrze, nawet od nawozów. Psikam więc tylko w ostateczności i w małych ilościach.
Jagodaa 20:48, 05 wrz 2014

tusiawka napisał(a)

Jak ja się cieszę, że kupiłam tyle tych jeżówek .

Fajnie, że znów jesteś! Wyobraź sobie, że werbena zakwitła - zgodnie z Twoimi przewidywaniami, uwielbiam ją .
Luki 21:42, 05 wrz 2014

Trudno powiedzieć, ale to w większośc wygląda na choroby grzybowe... jak boisz się chemi poczytaj o naturalnych wywarach z czosnku, lub można kupić bardziej ekologiczny środek na choroby grzybowe Biosept. Warto przynajmniej troszke rośliną pomóc.

No, ale ogród mimo wszystko kładzie na łopatki.. cuodwnie się prezentuje i dzięki bylinom na pewno jest bardzo zmienny
tusiawka 21:58, 05 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

Jak ja się cieszę, że kupiłam tyle tych jeżówek .

Fajnie, że znów jesteś! Wyobraź sobie, że werbena zakwitła - zgodnie z Twoimi przewidywaniami, uwielbiam ją .

Jeżówki są super, werbeny też i nie zjadają ich ślimaki ani grzyb nie atakuje. Ogólnie poza tym że się strasznie rozsiewają gdzie popadnie i kiepsko u nas zimują mają same zalety.
tusiawka 22:10, 05 wrz 2014

Luki napisał(a)
Trudno powiedzieć, ale to w większośc wygląda na choroby grzybowe... jak boisz się chemi poczytaj o naturalnych wywarach z czosnku, lub można kupić bardziej ekologiczny środek na choroby grzybowe Biosept. Warto przynajmniej troszke rośliną pomóc.

No, ale ogród mimo wszystko kładzie na łopatki.. cuodwnie się prezentuje i dzięki bylinom na pewno jest bardzo zmienny

Też myślę, że to grzyb. Stawiam jednak na to, że rośliny, które mam posadzone, z jakiegoś względu są słabsze i dlatego są porażone. Nigdy wcześniej grzyba na lawędzie nie widziałam.

Zobaczymy czy rośliny, które wyrosły u mnie z nasion i te, które ukorzemiałam grzyba też złapią. Na razie są zdrowe.

Byliny uwielbiam, problem jest tylko wiosną, bo długo ziemia straszy.
leon60 22:53, 05 wrz 2014

Wspaniale się ogród prezentuje jeżówki, werbena, trawy ahhh !