Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

tusiawka 18:43, 30 wrz 2014

bleebla napisał(a)
Co się u Ciebie dzieje? Jak sadzenie cubul?
Ja już posadziłam z 30 sztuk i zastanawiam się czy nie wykopać, bo jest strasznie ciepło. Jak tak dalej pójdzie to je zobaczę w październiku

Posadziłam już około połowy czyli jakieś 300 .
Część kupiłam nowych ale mam też sporo cebul wykopanych wiosną.
Tak się staram codziennie po kilka koszyków wsadzić, pewnie akurat do końca miesiąca mi zejdzie z tym sadzeniem.
tusiawka 18:46, 30 wrz 2014

nicol21 napisał(a)
Z opóźnieniem dotarłam do wczesno wrześniowych zdjęć i stwierdzam że teraz pewnie jest jeszcze piękniej jak zmienia się kolorystyka zieleni na wszelkie kolory w ciepłych tonacjach!
Szkoda tych sałat, tych jeżówek i lawendy. Może dla niektórych za mokro a dla innych za sucho. Choć dziwne że te jeżówki pięknie kwitły a potem padły. Jak one teraz się prezentują? Coś się poprawiło? Wszystkie krzaczki tak miały? A był taki cudny szpalerek pod hortkami.

Lawenda odbija i tylko dwa krzaczki uschły. Niestety nadal nie wygląda ładnie. Jeżówki właściwie już zamierają ale korzenie wyglądają na zdrowe, liczę więc, że w przyszłym roku znowu będą szalały.
bleebla 21:34, 06 paź 2014

Wsadziłaś już wszystkie cebule?
tusiawka 22:08, 06 paź 2014

Jeszcze nie, ale została mi ostatnia porcja nowozakupionych i całkiem sporo zeszłorocznych.
Najgorsze, że moja ziemia jest zbita i gliniasta, fatalnie się w niej kopie.
gardney 22:00, 07 paź 2014

Witaj! Bosh co zaa ogród! I ten ambrowiec! ędę zaglądać zaznaczam
Madzenka 22:04, 07 paź 2014

Marta napisz prosze czy kamienie w oczku wodnym sprawdzają się. Ja mam kamień granutowy jasnoszary,mwciąż mi się robi glonowaty .... Sypiesz chemie czy ciagle pompa chodzi? Czy odpompowujesz wodę na zimę?

Ps moja lawenda sadzona na piaszczystej rabacie przez 3 lata była piekna, w tym roku grzyb ją zjada... Przycięłam ją pod koniec sierpnia i niech walczy. Na rabacie gliniastej po wymianie wiosna 30 szt, teraz wymienialam kolejne 5..... Taki rok...
tusiawka 22:26, 07 paź 2014

Z moich obserwacji wynika, że włączanie pompy nie ma większego znaczenia, cały czas chodzi więc tylko filtr uv, a gejzerki tylko jeśli chcemy nacieszyć oczy.
Kamienie też mam jasnoszare i zieleniały mi strasznie jak tylko się ciepłej robiło. Na wiosnę całkiem serio rozważałam chemię, ale ponieważ jej nie lubię i mam w ogrodzie dzieci, które w wodzie czasami moczą ręce i sporo odwiedza mnie ptaków i owadów, szukałam innych rozwiązań.
Kupiłam preparat algosoll do oczek i na początku efektów nie było widać, było chwilami wręcz tragicznie (zielona zupa), ale po trzeciej aplikacji nagle woda zaczęła się klarować pomimo lipcowych upałów. Od tamtej pory cały czas jest kryształowa. Moja teoria jest więc taka, że przy odpowiednim składzie wody glony nie rosną.

Woda na zimę zostaje, oczko jest widoczne z salonu i od początku miało być całoroczne. Wody trochę odpompowujemy, aby nie wysadziła górnych płyt.
tusiawka 22:28, 07 paź 2014

Lawendy odbija mam też setki siewek, które wsadzam w puste miejsca. W tym roku nowych nie będzie bo jesienią lawenda miała kilka kwiatków.
tusiawka 23:26, 07 paź 2014

gardney napisał(a)
Witaj! Bosh co zaa ogród! I ten ambrowiec! ędę zaglądać zaznaczam

Hej Magda, ambrowiec już się przebarwia, za chwilę zapłonie.
Mariusz 07:17, 10 paź 2014

Witaj . Podoba mi się sposób na oczko wodne, sam takie prowadzę, w prawdzie nie w swoim ogrodzie, a w pracy. Z glonami początki były trudne, ja zdecydowałem się na dużą obsadę roślin, w zasadzie ponad 1/3 zbiornika jest nimi pokryta, w tym lilie wodne, które cieniują dno. Glony są światło czułe, kochają dobrze nasłonecznione zbiorniki, w cieniu przegrywają. Ponadto zacieniowane zbiorniki przez grążele czy lilie wodne nie przegrzewają się.
Z dna wyciągam nadmiar mułu, ale nie czyszczę na błysk, w ten sposób pozostawiam pożyteczne mikroorganizmy odpowiedzialne za równowagę w naszym oczku.
Pompa kaskadowa czy fontannowa o której piszecie to dostarczanie tlenu, o czym prace doktorską można by było napisać - pośrednio ma wpływ, ruch wody dostarcza tlenu, a ten jest potrzebny mikroorganizmom do życia, zużywany jest do rozkładu materii organicznej, która z kolei pożerana jest przez rośliny, tym samym glony nie mają pożywki, tak więc nie rozwijają się.
Ale są dwie strony medalu, tlen potrzebują też glony do dobrego rozwoju jak wszystkie rośliny oraz przy małej ilości roślin nie wchłonięte produkty rozkładu materii osadzają się na dnie, stając się pożywką dla glonów. Tak więc czasem efekt jest odwrotny.
Egzamin zdaje nie sama pompa, a w połączeniu z filtrem gdzie osiadają szczątki materii w których żyją mikroorganizmy filtrujące nam wodę plus dużo roślin. Filtr oczyszcza, pompa dostarcza tlenu, szczątki organiczne rozkładają się, powstają produkty, które pożerają rośliny.

Chemia to mordęga, stosowałem to wiem, jak już wszystko wydaje się git, to prędzej czy później glony uderzą niespodziewanie i ze zdwojoną siłą .
Przepraszam, że u Ciebie ten temat, ale akurat trafiłem na dyskusję, zapewniam , że spora ilość roślin, częściowe zacieniowanie dna liliami czy innymi roślinami pływającymi, nie odczyszczanie zbiornika na czysto przyniesie efekty, tylko to długi proces i troszkę cierpliwości zanim oczko wejdzie w równowagę biologiczną.
Pozdrawiam i miłego dnia