Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Robertop 17:48, 21 sty 2014

Nikita, pozdrawiam pourlopowo Plany masz niesamowite. Ja też mam sporo nowych rabat do obsadzenia. Jak coś ciekawego namierzysz dawaj znać Na wiosnę mamy już jeden obiazd po szkółkach zaplanowany
Nikita 21:33, 21 sty 2014

Na chwilkę wpadłam i nadrabiam zaległości....

Jagoda99 – zgadzam się zgadzam, możesz kopiować

Kasik – dziękuję Kasiu za odwiedziny, wysłałam ci wiadomość na pw. Psinka przytulona

An_tre – Aniu dziękuję za linki o rozchodniku, w wolnej chwili przeczytam

Krys – Krysiu – kochana jesteś – na Red Barona piszę się obiema rekami, a co do Rh to wpisz mnie na listę rezerwową – na razie jeszcze nie wiem co dokładnie będę chciała i w jakich ilościach, ale dzięki, że o mnie pomyślałaś.

Kitek81 – Kasiu wpadaj do mnie kiedy tylko chcesz, zawsze będziesz mile widziana. W wolnej chwili i ja do ciebie podskoczę, pewno w weekend, bo wcześniej chyba nie dam rady. U mnie czas to towar deficytowy – więc do zobaczenia wkrótce.

Robert – to oczywista oczywistość, że dam znać jak jakaś okazja się pojawi.
Jak tam udał się urlop i pytanie tendencyjne: czy był śnieg…ha ha

Wszystkich bardzo, bardzo pozdrawiam - będę w weekend
Robertop 21:42, 21 sty 2014

Nikita napisał(a)
Na chwilkę wpadłam i nadrabiam zaległości....

Robert – to oczywista oczywistość, że dam znać jak jakaś okazja się pojawi.
Jak tam udał się urlop i pytanie tendencyjne: czy był śnieg…ha ha

Urlop super. Zdjęcia z wyjazdu u mnie, zobacz, śnigu nie brakowało
Nikita 21:49, 21 sty 2014

Robertop napisał(a)

Urlop super. Zdjęcia z wyjazdu u mnie, zobacz, śnigu nie brakowało

Zdjęcia widziałam - suuuuper. Dawaj więcej, już sie rozmarzyłam, a tu koniec.... czuję niedosyt
filipkam 10:39, 23 sty 2014

Fajny boa. Węże są śliczne. XD
Nikita 22:06, 23 sty 2014

Mam chwilkę to pokażę Wam jakie mam plany na ten rok.
W moim szmaragdowym ogrodzie wiele jest do zrobienia, przede wszystkim reorganizacji wymaga szpaler tuji,

lecz na razie nie mam odwagi się za niego zabrać.
Zgodnie z przysłowiem „mała rzecz a cieszy” zaczynam naprawę mojego „szmaragdowego” od małych rabatek (na czymś muszę się zacząć uczyć) A ściśle mówiąc od 3 małych rabatek.
Rabatka nr 1 znajduje się w wąskim przejściu między domem a perukowcem. Ma owalny kształt i ok.1,4 m średnicy.

Rosną na niej dwa pierisy – rosną to za duże słowo, raczej nieśmiało wegetują na głównym szlaku komunikacyjnym mojego futrzaka.

Przez jeden sezon cieszyły nas w tym miejscu piękne azalie japońskie, ale Kudłaty Szkodnik Domowy skutecznie je zamordował.
Myślałam raczej o obsadzeniu tej rabatki jakimiś okrywowymi roślinkami, a może niska otoczka z bukszpanów lub jakieś płożące jałowce. Sama nie wiem, może jednak wyeksmitować te pierisy... - koncepcja zmienia się z prędkością światła.
Aha, jeszcze jedna ważna informacja – w tym miejscu 3 lata temu rosła ogromna, stara grusza,. Wyglądała jak skrzywdzona prze los, przeprowadziłam więc małą rewolucję – dziś gruszy nie ma, korzenie zostały. Za kilka lat te korzenie spróchnieją, ale na chwilę obecną są tam przykryte 30 cm warstwą ziemi. Nie ma więc mowy o jakiś głębszych wykopkach.

Następne miejsce na liście oczekujących na zmiany zajmuje rabatka nr 2 - czyli mini rabatka pod oknem.

Mini to za wielkie słowo, ona jest naprawdę z grupy „żłobkowej”, a rosną na niej dwa raczkujące cisy „Dawid” oraz „Wojtek”.

Moje chłopaki rosną tam samotnie i jakoś mi nie pasują. Muszę zadbać o towarzystwo dla nich. Może jakieś koleżanki żurawki lub kuple bukszpany, sama już nie wiem. Co myślicie, da się coś zrobić ? Rabatka jest prostokątna i ma wymiary przypominające deskę do prasowania (130cm x 50cm).
Tak teraz pomyłam mam – a może posadzić golterię (żeby pięknie na czerwono się wybarwiła) albo hakonechloę "Aureola", żeby żółty kolor igiełek „Dawida” podkreślić.

Następne miejsce wymagające pilnej interwencji to rabatka nr 3, lecz o niej w dalszych odcinkach serialu „szmaragdowego”.

Edytowałam, bo zapomniałam dodać, że oby dwie rabatki od rana do późnego popołudnia są w pełnym słońcu.
Nikita 22:28, 23 sty 2014

A teraz moja radosna twórczość.
Opinie i krytyka mile widziane... - zapraszam do oddawania głosów na poszczególne propozycje.
Rabatka 1 - propozycja 1 (bukszpan + czerwone żurawki)

Rabatka 1 - propozycja 2 (bukszpan + czerwone berberysy + kostrzewa sina)

Rabatka 1 - propozycja 3 (tuje Danika + hakonechloa Aureola + czerwone berberysy)

Rabatka 1 - propozycja 4 (bukszpan + czerwone żurawki + hakonechloa Aureola)

Rabatka 1 - propozycja 5 (bukszpany + kostrzewa sina + czerwone berberysy)

Rabatka 1 - propozycja 6 (tuje Danika + kostrzewa + czerwone berberysy + nie wiem co (po środku))

Rabatka 2 - propozycja A ( "moje chłopaki" + czerwone żurawki + ozdobne kule)

Rabatka 2 - propozycja B ("moje chłopaki" + hakonechloa Aoreola + konwalnik)

Może zaproponujecie jeszcze inne warianty. Pomóżcie, macie więcej doświadczenia niż ja i dla was to pewnie „pikuś”. Pozdrawiam
anna_studio 00:07, 24 sty 2014

mnie najbardziej przypadła do gustu...4

Mam takie szare kulki... w Obi kupowałaś ?
Nikita 00:12, 24 sty 2014

anna_studio napisał(a)
mnie najbardziej przypadła do gustu...4

Mam takie szare kulki... w Obi kupowałaś ?

Aniu, kulek jeszcze nie kupowałam, ale te upatrzone to własnie z OBI
kaba303 09:07, 24 sty 2014

Hej Nikita, skoro jest ranking to głosuję - mnie też podoba się propozycja 4 dla rabatki 1, a dla 2 propozycja B, ale z czymś żywszym niż konwalnik, pod cisy może kolorowa żurawka np. 'Southern Comfort', a hakonechloa Aoreola na zewnątrz? Ale cisy bym troszkę przycięła i pomiędzy nie wsadziłabym coś smukłego- może Pustynnik (Eremurus x isabellinus) Cleopatra’? Fajne robisz projekty, tylko nie wiem w czym, zdradzisz?