Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

popcorn 14:36, 23 maj 2017

Madzia, wymiatasz!

no ale nie było przecież innej opcji
popcorn 14:37, 23 maj 2017

Madzia, jak nic produkuj takie poidełka, domki dla owadów i inne cuda. Ty się marnujesz w tej swojej pracy!!!
Makusia 08:19, 24 maj 2017

Nikita napisał(a)
Czas na obiecane, małe rękodzieło. Dziś pomysłownia jak przyozdobić ogród, taras, altanę, stół (niepotrzebne skreślić) podczas imprezki ze znajomymi.

Małe lampiony do wykonania w 3 minuty.
potrzebne: słoiczki po jogurtach kupionych w B. oraz wstążki i druciki z giełdy kwiatowej

za pomocą ołówka robimy pętelkę na druciku

Mam pytanko- chciałam dokonać zakupu takiego drucika i...schody-milion grubości do wyboru. Czy Ty zwróciłaś uwagi jakiej grubości jest ten, którego użyłaś do lampioników?
AgataP 08:31, 24 maj 2017

Madzia - jeśli kleiłaś klejem na gorąco musisz sprawdzać czy w upały nic się nie rozklei - mąż mnie uprzedził, że może się tak stać. Sam coś tak pokleił i mu się rozpadło.
Ale jak będzie w cieniu to nie powinno się nic zrobić, chyba że będą upały jak dwa lata temu.
Nikita 08:32, 24 maj 2017

Kindzia – dziękuję, Kasiu. Ja mam taki zakątek w ogrodzie, gdzie nigdy nie świeci słońce…nawet chwasty nie chciały tam rosnąć. Posadziłam w tym miejscu cisa i rododendrona, ale „parter” cały czas był łysy, więc dosadziłam jedną hostę, potem drugą…trzecią…a później już przepadłam – bakcyl hostowy zaatakował na dobre. W tej chwili już brak cieniolubnych miejscówek, więc niektóre hosty rosną w słońcu i też się nieco przypalają…ale i tak je uwielbiam.

Margarete – też musisz sobie sprawić takie poidełko…u ciebie jest więcej ptaków, bo z lasu przylatują.

popcorn – oj tam , oj tam.
Pracę swoją bardzo lubię i sama wiesz, że jakieś kilkanaście/kilkadziesiąt osób też lubi jak ja tam pracuje…ha ha. A „dodatki” do ogrodu w masowej produkcji…no, muszę pomyśleć.
Nikita 08:42, 24 maj 2017

Makusia - poleciałam zmierzyć...drucik ma 2 mm grubości i jest w takiej zielonej otulinie ale może być obojętnie jaki, byleby łatwo się go wyginało. Na giełdzie kwiatowej jest pełno takich drucików (sprzedawane są na sztuki). Możesz zobaczyć też w sklepach gdzie sprzedają sztuczne kwiaty...powinny też być...ewentualnie w każdej kwiaciarni pani kwiaciarka ci odsprzeda.

AgataP - poidełko stoi w cieniu, ale brałam taką ewentualność, że coś może "puścić" i mam w piwnicy klej do glazury...tak na wszelki wypadek. Poza tym w poidełku zawsze będzie woda, więc i temperatura będzie niższa w największe nawet upały. Ale dzięki Agatko za troskę...my kobiety (czytaj: słaba płeć) musimy sobie pomagać...hi hi.
Kasya 10:39, 24 maj 2017

skad takie czesci do poidełka ?
zamawiam u ciebie jedno
Nikita 11:02, 24 maj 2017

Kasiu, części składowe poidełka:
- dwie ceramiczne podstawy od doniczek do kupienia w każdym markecie budowlanym lub sklepie ogrodniczym tudzież (wariant oszczędnościowy) na ryneczku ze starociami przywiezionymi zza zachodniej granicy.
- dwa ptaszki gipsowe zakupione na giełdzie kwiatowej, ale myślę jak się dobrze rozglądniesz to gdzieś takie wyhaczysz na pewno.
- podstawa, czyli "noga" to rurka hydrauliczna + dospawane jakieś dwie blaszki.
Poidełko gotowe. Na prewno coś takiego znajdziesz w czeluściach swojej piwnicy/komórki ...bierz się do roboty.

PS. Takie ptaszki na pewno będą w Broniszach... zdaje mi się że tam jest taki sklepik
popcorn 15:36, 24 maj 2017

No ja myślę że wszystkich swoich znajomych traktujesz jak mnie

Twoje rękodzieło... chylę czoła!!!
buziaki!
Makusia 23:19, 24 maj 2017

Madziu zamówiłam 100 o grubości 1,8 mm - pokazałam w pracy Twoje lampioniki i póki co jest ekspansja na jogurty z B celem zebrania materiałów