Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Kasya 20:00, 09 lut 2019

Oj Madziu.... co ja czytam, strasznie przykro ściskam i mam nadzieje do zobaczenia niedługo
Nikita 11:22, 10 lut 2019

iwondm – u nas teraz też już mniej śniegu, wszystko się topi i wszędzie jest pełno pośniegowych kałuż

yolka – nasz rację Jolu, zimy teraz cieplejsze i jakby mniej śnieżne, ale tyle śniegu co ostatnio napadało to nie pamiętam kiedy było

Milka – Odmachamy obiema łapkami do Ciebie Irenko!!!! Fantastyczne spotkanie bo fantastyczne dziewczyny…jakoś organizujemy sobie wolny czas czekając na pierwsze oznaki wiosny.

Kasya – żal futrzaka, super był psiak, przeżył z nami szmat czasu…no cóż…tak już ten świat jest skonstruowany, że nasi czteronożni przyjaciele odchodzą wcześniej niż my.
No też mam taką cichą nadzieję na jakieś spotkanko z tobą…bom stęskniona bardzo.
Nikita 11:25, 10 lut 2019

zmiana kodu na "3" z przodu....

Nikita 11:34, 10 lut 2019

Przysłowie na dziś:
Gdy 10 lutego mróz panuje, jeszcze 40 dni takich zwiastuje.

Mrozu dziś u nas niema, więc zgodnie z przysłowiem jest nadzieja że w ciepełko nastanie i Pani Wiosna do nas przyjdzie wcześniej. Ludowe przysłowia raczej się sprawdzają, więc miejmy taką nadzieję i tego się trzymajmy.
Nikita 11:36, 10 lut 2019

Czas jest mało ogrodowy więc, tak w oczekiwaniu na wiosnę i tak troszkę dla zabicia czasu artykuł z cyklu „takie cóś do poczytania” (ze specjalnymi życzeniami dla naszej Bogdzi)
No to zaczynamy.

Nasze miasta są różne: stare, nowe…szare lub kolorowe…nowoczesne albo pełne uroczych zabytków. W każdym mieście jest też różna młodzież…Ta normalna, ta „normalna inaczej” u której występują śladowe ilości błyskotliwości umysłowej, są studenci, są sportowcy…są też grafficiarze.
I jak to zwykle bywa z grafficiarzami, swoją „radosną twórczością” demonstrują przynależność polityczną albo promują ukochany klub sportowy.
Są też tacy - typu: „artysta wyklęty”, którzy na murach próbują okiełznać swój ogromny, przez nikogo nie doceniony, wątpliwy talent artystyczny.
Jak u większości populacji ludzkiej wykształciła się u mnie wielka alergia na tego typu twórczość.
Ale nie zawsze tak musi być. U nas jest też grafficiasz, który swoimi graffiti upiększa nasze miasto. Ale jakże inaczej. Maluje wystające, popękane gzymsy, zardzewiałe rury, krzywe płyty. Wszystko, co spotyka na swojej drodze, a jest po prostu brzydkie. I nawet mu to zajefajnie wychodzi!!!
Napotkany przy ulicy ogromny kamień zamienia w gigantycznych rozmiarów czerwoną biedronkę albo uroczego, śpiącego, pomarańczowego liska, a stary, szary mur nagle staje się bajecznie kolorową, podwodną krainą.

Wśród jego twórczości jest mural przedstawiający Matkę Ziemię w objęciach wszechświata

oraz najnowsze jego dzieło - mural będący wizytówką naszego miasta. Przedstawia dwie kobiety – jedną z przeszłości, która pracowała w dawnych zakładach fabryki Krusche&Ender (to nawiązanie do historii włókienniczej naszego miasta) oraz drugą kobietę, tę z przyszłości, która będzie robiła zakupy w powstającym właśnie, nowoczesnym centrum handlowo-rozrywkowym, które budowane jest na miejscu tychże dawnych zakładów włókienniczych.

Jego graffiti to nie tylko kolorowe rysunki na ścianach miasta…te murale niosą także szersze przesłanie. Jego autorstwa jest ogromny, historyczny mural, którego bohaterem jest niedźwiedź Wojtek, który przeszedł szlak bojowy z żołnierzami Andersa.

Jest też "Mural Marzeń" znajdujący się w centrum miasta na którym mieszkańcy czarnym sprayem piszą swoje marzenia np. "zdrowe dziecko", "wycieczka do USA" czy "mój własny dom".
Nikita 11:42, 10 lut 2019

Nasz grafficiarz KRUK (bo tak brzmi jego artystyczny pseudonim) zostawia swój ślad na różnych ścianach. Ozdobił swoimi malunkami 16 sal na oddziale rehabilitacji neurologicznej w naszym szpitalu. Oczywiście swoją pracę wykonał charytatywnie.
W szkole podstawowej im. Mikołaja Kopernika powstał jego autorstwa, ogromny mural przedstawiający układ słoneczny a w Domu Dziecka jego dzieło ozdobiło jedną z sal zabaw.

Całkiem niedawno grafficiasz kontynuując „temat ornitologiczny” i stworzył kolejne murale, gdzie tematem głównym są ptaki. To już kolejne jego rysunki z ptakami …
(I tu ukłon w stronę naszej Bogdzi….Bożenko to dla ciebie !)

Pierwsza była sówka w oczach, której odbijają się jej marzenia…obraz gór

Potem były kolejne ptaszki…

Prawda, że fajne ! Wszystkie ptaszki mają w swoich niebieskich oczkach jakiś widoczek...
Nasze miasto dzięki temu grafficiarzowi staje się coraz bardziej kolorowe i powoduje, że na zatroskanych twarzach mieszkańców pojawia się uśmiech.
WIELKIE DZIĘKI KRUK-u !!!
W tej chwili miasto zdobi ponad 150 jego prac, od miniatur do wielkoformatowych, kolorowych murali.
Wiem, że nasz grafficiarz to w skali kraju niestety seria limitowana, ale wszystkim miastom życzę takiego, pozytywnie zakręconego „gościa”. Brawo On !!!
Bogdzia 13:13, 10 lut 2019

Madzia dziekuję. Śliczne te jego murale, oczywiście ptaszki najładniejsze i najweselsze. Fajnie muszą rozweselac miasto.Bardzo mi się spodobałyDzięki.
U mnie dzis dodatnia temperatura ale śnieg wcale nie topnieje więc nie wiem co z tą wiosną. Buziaki Ci sie należą za piękne, ilustrowane opowiadanie.
Margarete 14:58, 10 lut 2019

Bardzo fajnie że wpadłaś na pomysł aby to pokazać szerszemu gronu. Kruk i jego twórczość warte jest tego niewątpliwie.
Je też jestem dumna że dzięki takim miejscom i takim artystom moje miasto pięknieje i zmienia się niskobudżetowymi metodami. Bo nie chodzi tu o wielkie inwestycje ale o zamianę szarych ścian, brzydkich płotów czy szczytów kamienic w kolorowe wesołe i do tego zawierające przesłanie obrazy.
Street Art to przecież uznana od lat w świecie dziedzina sztuki. Tym bardziej cieszy mnie że u nas mamy takiego jej przedstawiciela.
Urzekające są jeszcze te małe elementy pomalowane przez Kruka: kamien-biedronka, nieciekawa skrzynka czy podstacja elektryczna zamieniona w kolorowe cudeńko itp.
Zapraszamy chętnych do zwiedzania i Pabianic i pobliskiej Łodzi szlakiem murali właśnie
Dorota123 23:06, 11 lut 2019

Macie świetnego mieszkańca w swoim mieście, czyni świat piękny i kolorowy.
Nikita 10:30, 14 lut 2019

Bogdzia - murale bardzo rozweselają i upiększają miasto, zwłaszcza że są perfekcyjnie wykonane i prawie zawsze bajecznie kolorowe.

Margarete – nasz Kruk zasługuje aby pokazać jego twórczość. „Podwodna kraina” w jego wykonaniu to po prostu arcydzieło na szarej ulicy. Ktoś nawet specjalnie zamontował w tym miejscu halogeny, aby podświetlony mural nawet w nocy cieszył oczy mieszkańców.

Dorota123 – dokładnie Dorotko. Nasz graficiasz robi świetną robotę !!!
Super avatarek…to Sandomierz ?