Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na skraju sadu

Ogród na skraju sadu

Neska 20:09, 06 kwi 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Tu nie ma co uszczykiwać, to są dopiero liścienie. Taką 'operację' możesz zrobić za drugą parą właściwych liści. Za jakiś czas trzeba siewki rozsadzić i koniecznie zaopatrzyć w wysokie podpórki, aby miały się czego czepiać jak tylko wąsy wypuszczą.
Zajrzyj do Ani Monte, ona też kobeę hoduje

Dzięki Basiu.
Joanka 20:37, 06 kwi 2013

Neska napisał(a)
Kobea

Papryczka cayenne

Bazylia grecka

No kochana....... zaszalałaś
bogumila 09:51, 07 kwi 2013

Też wysiałam bazylię grecką.Miałam w ubiegłym roku,nie wyciąga się,ładnie wypuszcza boczne pędy.Uszczknęłam wierzchołki w celu większego rozkrzewienia.Rosła do przymrozków,w przeciwieństwie do innych rodzajów bazylii,które trzeba sukcesywnie dosiewać.Pozdrawiam.
Neska 19:38, 07 kwi 2013

Joanka no zaszalałam W tym roku się obijam mam sporo kwiatków, które wysieję prosto do gruntu.

Bogusiu bazylia zostanie w doniczce na parapecie. Zwykła bazylia dobrze mi rosła w tamtym roku przy pomidorach.
monteverde 20:26, 07 kwi 2013

Przyszłam obejrzeć ptaki a zobaczyłam wysiewy będziesz pikowała ta bazylię? grecka dobrze się czuje na grządce poczytaj sobie o niej jak ładnie rośnie w kępkę http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/ziola/bazylia-grecka,15_700/
Neska 10:43, 08 kwi 2013

monteverde napisał(a)
Przyszłam obejrzeć ptaki a zobaczyłam wysiewy będziesz pikowała ta bazylię? grecka dobrze się czuje na grządce poczytaj sobie o niej jak ładnie rośnie w kępkę http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/ziola/bazylia-grecka,15_700/

Dzięki Aniu. Pewnie na grządce tez posadzę, ale lubię miec coś pachnącego w doniczce w kuchni. Do tej pory siałam zwykłą bazylię, lecz ona nie tworzy takich fajnych kępek.
kaisog1 11:01, 08 kwi 2013

Kasia odnośnie bazylii.... Ja siałam w zeszłym roku ale bezpośrednio to ....nie gruntu a gliny... Nie wzeszła oczywiście ale nie o to chodzi. Czy wcześniej ją wysiewałaś i pikowałaś??? I jak sadziłaś to kępkami czy każda osobno?
Neska 19:37, 08 kwi 2013

kaisog1 napisał(a)
Kasia odnośnie bazylii.... Ja siałam w zeszłym roku ale bezpośrednio to ....nie gruntu a gliny... Nie wzeszła oczywiście ale nie o to chodzi. Czy wcześniej ją wysiewałaś i pikowałaś??? I jak sadziłaś to kępkami czy każda osobno?

Gosia wysiewałam ją w doniczce dość rzadko i potem sadziłam kępkami. Nie pikowałam. U mnie ziemia też jest ciężka, dlatego nie siałam jej bezpośrednio do gruntu. Przy pomidorkach rosła bardzo ładnie. Miałam zwykłą i czerwoną.
Neska 19:39, 08 kwi 2013

Dostałam nasionka. To stewia i ogórek gruntowy.
barbara_kraj... 22:25, 08 kwi 2013

Takiego ogórka jeszcze nie widziałam., o jedzeniu nie wspominając. Ciekawe, jakie one w środku i jaki smak mają?
A z przetworów to na pikle by się nadawał z racji kształtu