Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 22:35, 03 cze 2014

W rękawiczce lateksowej (to akurat mało istotne), je się dosyć łatwo ściąga, tylko zostaje taki biały nalot. Niektóre są suche, a w niektórych są już larwy, jeszcze inne malutkie, płaskie. Strasznie to czasochłonne i nie do końca skuteczne, bo i tak wszystkich w tej gęstwinie nie znajdę...
aga_szsz 08:13, 04 cze 2014

U mnie ściąganie zajęłoby chyba miesiąc. Toszka pisała, że ich nie ściąga, same odpadają, ale pryskać trzeba!!!
Jagodaa 10:50, 04 cze 2014

Pryskać będę, ale nie zaszkodzi choć trochę ich ściągnąć, póki jeszcze nie czas na oprysk.

Dziś trochę lepsza pogoda u mnie, przynajmniej nie pada. Może coś uda mi się zrobić po pracy, chyba że znów skończę dopiero przed 20 .
aga_szsz 22:12, 04 cze 2014

Jagodaa napisał(a)
Pryskać będę, ale nie zaszkodzi choć trochę ich ściągnąć, póki jeszcze nie czas na oprysk.

Dziś trochę lepsza pogoda u mnie, przynajmniej nie pada. Może coś uda mi się zrobić po pracy, chyba że znów skończę dopiero przed 20 .

Ja w sumie też, co przeglądam cisy to zdrapuję i rozgniatam robale, ale coś ich nie ubywa, a może nawet i więcej??!!

A cisy marnieją w oczach... nie ma jak opryskow zrobić, bo leje cały czas
Jagodaa 08:33, 05 cze 2014

Wczoraj dzień zakończył się ostatnio typowym dla mojego ogrodu zabiegiem... Opryskiem na mszyce. Tym razem czarne na trzmielinach i świerkowe na serbach (na szczęście mało).
Podlałam też bukszpany i żurawki Florovitem i pościągałam trochę miseczników...
Zrobiłam w końcu kant przy lawendzie, bo trawnik nareszcie na tyle się zagęścił w linii rabaty, że robienie kancików miało jakiś sens, od razu lepiej . Może dziś cyknę fotkę. Lawenda zaczyna już kiwtnąć, więc musiała dostać odpowiedną ramkę . Jeszcze muszę dosypać kory, ale najpierw trzeba ją kupić.
Trawnik skosiłam, bo ostatnio był za wysoki i koszenie wyszło brzydko, poprawka była więc konieczna.

Słońce, ciepło, mokro - oprysk na grzyby konieczny, lecę czytać co i jak.

Miłego dnia!
Zielona 09:16, 05 cze 2014

Jagoda - zamówiłam właśnie korę i jestem zadowolona. Najtańsza jaką znalazłam i najlepsza, jaką miałam do tej pory. Nie mam wielkiego doświadczenia, ale potrafię ocenić czystość kory No i jeszcze... kompostowana. A zakup powyżej 50 worków - z dowozem gratis. Jeśli będziesz potrzebowała namiary - daj znać
Jagodaa 09:31, 05 cze 2014

Marta, dzięki, mam nie bardzo daleko producenta kory i ziemi i już od kilku lat kupuję tam i korę, i ziemię. Jeśli przestanę być zadowolona, na pewno się do Ciebie zgłoszę .
Zielona 09:39, 05 cze 2014

OK. U nas na miejscu niestety dobra kora była droga... A tańsza była bardzo zanieczyszczona i więcej patyków miała niż kory. A producent... być może to ten sam, bo właśnie zajrzałam, że mój spod Wrocławia
Pstryknij lawendę z kancikiem. Moja też już zaczyna kwitnąć
agam 09:40, 05 cze 2014

U mnie też koszenie wczoraj było, oprysk florovitem z ... kurcze miałam zrobić z żelazem a zrobiłam z azofoską. Teraz się kapnęłam. Wrrrrrrr.....

Rabatkę wyprostowałam .

Jagoda pryskałaś czymś na te miseczniki???
Jagodaa 09:43, 05 cze 2014

Zielona napisał(a)
OK. U nas na miejscu niestety dobra kora była droga... A tańsza była bardzo zanieczyszczona i więcej patyków miała niż kory. A producent... być może to ten sam, bo właśnie zajrzałam, że mój spod Wrocławia
Pstryknij lawendę z kancikiem. Moja też już zaczyna kwitnąć

Pstryknę, pstryknę .